Aromatyczny i pyszny dodatek do ryb i mięs. Ziemniaki pieczone z koperkiem mogą stanowić samodzielne danie. Wspaniale smakują z sosem czosnkowym lub sosem tzatziki. Bardzo często podaję je z gyrosem z kurczaka oraz sałatką z ogórków kiszonych.
Do dania ze zdjęcia wykorzystałam ziemniaki młode. Poza sezonem możemy użyć dowolnych ziemniaków. Należy je jednak pokroić na ćwiartki.
1 kg małych młodych ziemniaków (można użyć dowolnych małych ziemniaków)
Składniki marynaty:
1/4 pęczka koperku
pół płaskiej łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
1,5 czubatej łyżeczki przyprawy do ziemniaków (ja używam Prymat)
4 łyżki oliwy
Wykonanie:
- Koperek siekamy. Dodajemy do niego pozostałe składniki marynaty.Całość mieszamy.
- Ziemniaki obieramy, myjemy, układamy w naczyniu żaroodpornym. Jeśli nie mamy ziemniaków młodych, to wykorzystywane ziemniaki kroimy na ćwiartki.
- Marynatę wykładamy na ziemniaki i dokładnie całość mieszamy.
- Ziemniaki młode pieczemy około 45 minut w 200 stopniach (ziemniaki "starsze" mogą potrzebować godziny). Ja piekę z termoobiegiem.
- Ziemniaki są gotowe, gdy są miękkie i apetycznie zrumienione. Pod koniec pieczenia, miękkość ziemniaków, sprawdzamy widelcem. Zawsze sprawdzamy na tym największym.
- Smacznego :)
Pyszne ziemniaczki , uwielbiam takie:)
OdpowiedzUsuńJa też :)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie :D Aż mam ochotę na ten przepis.
OdpowiedzUsuńZachęcam do zrobienia :)
UsuńUwielbiam :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńNajlepiej smakują z mizerią <3
OdpowiedzUsuńUwielbiam pieczone ziemniaki. Są niesamowite nawet same. O marynowaniu ich wcześniej jakoś nie pomyślałam, wypróbuje z jakimiś naturalnymi przyprawami.
OdpowiedzUsuńCieszę się, że Cię zainspirowałam. Mogę zaproponować doprawienie majerankiem i czosnkiem lub oregano i ziołami prowansalskimi :)
Usuńja uwielbiam z masłem :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńPychotka :) Zjadłabym takie ziemniaczki :)
OdpowiedzUsuń45min? Na twardo..😑
OdpowiedzUsuń200 stopni z termoobiegiem, to jest odczuwalne 220 stopni. Dla małych, młodych ziemniaków, tyle czasu w zupełności wystarczy. Maksymalnie po 60 minutach, gdy są troszkę większe, są już mięciutkie. Proszę doczytać przepis do końca, przede wszystkim część, dotyczącą, jak sprawdzać, kiedy należy je wyjąć z piekarnika.
UsuńW piekarniku elektrycznym nigdy nie musiałam trzymać ziemniaków dłużej. A jest to moja ulubiona forma przygotowywania ziemniaków i robię je często :)
Uwielbiam pieczone ziemniaki, samemu daje zawsze dużo przypraw. Mocno posypuje papryką słodką, wędzoną i ostrą oraz majeranek, tymianek, trochę imbiru. Robię też często w smaku podobne jak te wyciągane z ogniska https://totemat.pl/przepis-na-smaczne-ziemniaki-jak-z-ogniska-w-domu/ aby to wykonać trzeba trochę więcej roboty ale także polecam do wypróbowania. Przepis jaki podajesz jest super nawet jak się czyta to już pobudza się smakowa wyobraźnia.
OdpowiedzUsuń