niedziela, 21 czerwca 2015

Pieczone ziemniaki z koperkiem

Aromatyczny i pyszny dodatek do ryb i mięs. Ziemniaki pieczone z koperkiem mogą stanowić samodzielne danie. Wspaniale smakują z sosem czosnkowym lub sosem tzatziki Bardzo często podaję je z gyrosem z kurczaka oraz sałatką z ogórków kiszonych.
Do dania ze zdjęcia wykorzystałam ziemniaki młode. Poza sezonem możemy użyć dowolnych ziemniaków. Należy je jednak pokroić na ćwiartki. 


Pieczone ziemniaki z koperkiem


Składniki:

1 kg małych młodych ziemniaków (można użyć dowolnych małych ziemniaków)

Składniki marynaty:

1/4 pęczka koperku
pół płaskiej łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
1,5 czubatej łyżeczki przyprawy do ziemniaków (ja używam Prymat)
4 łyżki oliwy

Wykonanie:
  • Koperek siekamy. Dodajemy do niego pozostałe składniki marynaty.Całość mieszamy.
  • Ziemniaki obieramy, myjemy, układamy w naczyniu żaroodpornym. Jeśli nie mamy ziemniaków młodych, to wykorzystywane ziemniaki kroimy na ćwiartki. 
  • Marynatę wykładamy na ziemniaki i dokładnie całość mieszamy.
  • Ziemniaki młode pieczemy około 45 minut w 200 stopniach (ziemniaki "starsze" mogą potrzebować godziny). Ja piekę z termoobiegiem.
  • Ziemniaki są gotowe, gdy są miękkie i apetycznie zrumienione. Pod koniec pieczenia, miękkość ziemniaków, sprawdzamy widelcem. Zawsze sprawdzamy na tym największym. 
Pieczone ziemniaki z koperkiem
  • Smacznego :)

15 komentarzy:

  1. Pyszne ziemniaczki , uwielbiam takie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda smakowicie :D Aż mam ochotę na ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
  3. Najlepiej smakują z mizerią <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam pieczone ziemniaki. Są niesamowite nawet same. O marynowaniu ich wcześniej jakoś nie pomyślałam, wypróbuje z jakimiś naturalnymi przyprawami.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że Cię zainspirowałam. Mogę zaproponować doprawienie majerankiem i czosnkiem lub oregano i ziołami prowansalskimi :)

      Usuń
  5. Pychotka :) Zjadłabym takie ziemniaczki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Odpowiedzi
    1. 200 stopni z termoobiegiem, to jest odczuwalne 220 stopni. Dla małych, młodych ziemniaków, tyle czasu w zupełności wystarczy. Maksymalnie po 60 minutach, gdy są troszkę większe, są już mięciutkie. Proszę doczytać przepis do końca, przede wszystkim część, dotyczącą, jak sprawdzać, kiedy należy je wyjąć z piekarnika.
      W piekarniku elektrycznym nigdy nie musiałam trzymać ziemniaków dłużej. A jest to moja ulubiona forma przygotowywania ziemniaków i robię je często :)

      Usuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Spodobał Ci się przepis? Daj G+
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...