Pieczone ziemniaki z koperkiem

Aromatyczny i pyszny dodatek do ryb i mięs. Ziemniaki pieczone z koperkiem mogą stanowić samodzielne danie. Wspaniale smakują z sosem czosnkowym lub sosem tzatziki Bardzo często podaję je z gyrosem z kurczaka oraz sałatką z ogórków kiszonych.
Do dania ze zdjęcia wykorzystałam ziemniaki młode. Poza sezonem możemy użyć dowolnych ziemniaków. Należy je jednak pokroić na ćwiartki. 


Pieczone ziemniaki z koperkiem


Składniki:

1 kg małych młodych ziemniaków (można użyć dowolnych małych ziemniaków)

Składniki marynaty:

1/4 pęczka koperku
pół płaskiej łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
1,5 czubatej łyżeczki przyprawy do ziemniaków (ja używam Prymat)
4 łyżki oliwy

Wykonanie:
  • Koperek siekamy. Dodajemy do niego pozostałe składniki marynaty.Całość mieszamy.
  • Ziemniaki obieramy, myjemy, układamy w naczyniu żaroodpornym. Jeśli nie mamy ziemniaków młodych, to wykorzystywane ziemniaki kroimy na ćwiartki. 
  • Marynatę wykładamy na ziemniaki i dokładnie całość mieszamy.
  • Ziemniaki młode pieczemy około 45 minut w 200 stopniach (ziemniaki "starsze" mogą potrzebować godziny). Ja piekę z termoobiegiem.
  • Ziemniaki są gotowe, gdy są miękkie i apetycznie zrumienione. Pod koniec pieczenia, miękkość ziemniaków, sprawdzamy widelcem. Zawsze sprawdzamy na tym największym. 
Pieczone ziemniaki z koperkiem
  • Smacznego :)

15 komentarzy:

  1. Pyszne ziemniaczki , uwielbiam takie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda smakowicie :D Aż mam ochotę na ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
  3. Najlepiej smakują z mizerią <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam pieczone ziemniaki. Są niesamowite nawet same. O marynowaniu ich wcześniej jakoś nie pomyślałam, wypróbuje z jakimiś naturalnymi przyprawami.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że Cię zainspirowałam. Mogę zaproponować doprawienie majerankiem i czosnkiem lub oregano i ziołami prowansalskimi :)

      Usuń
  5. Pychotka :) Zjadłabym takie ziemniaczki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. 45min? Na twardo..😑

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 200 stopni z termoobiegiem, to jest odczuwalne 220 stopni. Dla małych, młodych ziemniaków, tyle czasu w zupełności wystarczy. Maksymalnie po 60 minutach, gdy są troszkę większe, są już mięciutkie. Proszę doczytać przepis do końca, przede wszystkim część, dotyczącą, jak sprawdzać, kiedy należy je wyjąć z piekarnika.
      W piekarniku elektrycznym nigdy nie musiałam trzymać ziemniaków dłużej. A jest to moja ulubiona forma przygotowywania ziemniaków i robię je często :)

      Usuń
  7. Uwielbiam pieczone ziemniaki, samemu daje zawsze dużo przypraw. Mocno posypuje papryką słodką, wędzoną i ostrą oraz majeranek, tymianek, trochę imbiru. Robię też często w smaku podobne jak te wyciągane z ogniska https://totemat.pl/przepis-na-smaczne-ziemniaki-jak-z-ogniska-w-domu/ aby to wykonać trzeba trochę więcej roboty ale także polecam do wypróbowania. Przepis jaki podajesz jest super nawet jak się czyta to już pobudza się smakowa wyobraźnia.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...