piątek, 19 lutego 2016

Gyros z kurczaka

Gyros z kurczaka jest daniem z charakterem, dla osób lubiących kuchnię pikantną, pachnącą ziołami i czosnkiem. Lubię go za smak, za szybkość wykonania oraz za to, że mięsko jest mięciutkie i niesamowicie wilgotne.
Tak przygotowane mięso dodaję do sałatki gyros oraz do tortilli. Zazwyczaj jednak gyros z kurczaka jest dla mnie daniem obiadowym. Podaję go wówczas najczęściej w następujących zestawach:
- gyros z kurczaka, ziemniaki pieczone w piekarniku, sos czosnkowy, sałatka z ogórków kiszonych,
- gyros z kurczaka, ziemniaki pieczone w piekarniku, sos tzatziki,

Gyros z kurczaka


Składniki:

cała podwójna pierś z kurczaka
4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
czubata łyżeczka oregano
pół czubatej łyżeczki słodkiej papryki
pół czubatej łyżeczki ostrej papryki
pół czubatej łyżeczki rozmarynu
pół czubatej łyżeczki tymianku
pół czubatej łyżeczki majeranku
pół płaskiej łyżeczki mielonego kminku
pół płaskiej łyżeczki zmielonego pieprzu
pół płaskiej łyżeczki soli
szczypta chili
szczypta cukru
3 łyżki oliwy 

Wykonanie:
  • Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym, kroimy na nieduże, cienkie kawałki i wrzucamy do miski.
  • Dodajemy pozostałe składniki, całość dokładnie mieszamy, przykrywamy i wkładamy do lodówki na 2 godziny.
  • Kurczaka wrzucamy partiami na dużą, bardzo mocno nagrzaną patelnię. Taką ilość mięsa trzeba podzielić na 2 -3 części. Gdy wrzucimy na patelnię za dużo kurczaka na raz, zamiast się obsmażać, zacznie puszczać sok. Takie mięso będzie suche.
  • Kurczaka obsmażamy krótko, około 4 - 5 minut. Podczas obsmażania kilka razy go mieszamy. Kurczaka zdejmujemy z patelni, gdy jest zarumieniony, dobrze podpieczony.
  • Gyros z kurczaka robię na patelni teflonowej, więc nie natłuszczam jej niczym. Wystarczy oliwa, która jest dodana do kurczaka.
Smacznego :)

19 komentarzy:

  1. Lubię taką gamę przypraw, niestety chodzę na skróty i kupuję gotową przyprawę :(

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie przyprawiony Twój kurczak. Robię podobnie i bardzo mi smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zawsze używałam gotowej przyprawy gyros. Będę musiała spróbować tej Twojej kompozycji przypraw, bo bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  4. To ulubione danie mojego Juniora, zresztą my też bardzo go lubimy. Pysznie Aguś :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja poproszę, uwielbiam takie dania.

    OdpowiedzUsuń
  6. Na tak podanego kurczaka to i my się skusimy :D

    OdpowiedzUsuń
  7. My jak pysznie :) uwielbiam takie połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Również lubię gyrosa i dodaję go do sałatki z kapustą pekińską.

    OdpowiedzUsuń
  9. Przepyszna, aromatyczna i pożywna propozycja :) Obiadek idealny <3

    OdpowiedzUsuń
  10. Och, te przyprawy muszą dawać razem boski aromat ! Zjeść tak przyprawione i przyrządzone mięsko - bajka :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Gyros bardzo lubię i często robię :) do sałatki i sosu czosnkowego znakomity :)

    OdpowiedzUsuń
  12. ja dodaję przyprawę kebab gyros i ma aromatyczny zapach

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można dodać gotową przyprawę. Ja robię ją sama. Jest o wiele lepsza :)

      Usuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Spodobał Ci się przepis? Daj G+
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...