Składniki:
200 g fasoli
2 skrzydełka + 2 udka z kurczaka
3 liście laurowe
15 ziaren ziela angielskiego
2 płaskie łyżeczki domowej Vegety (suszone zioła i warzywa, bez soli)
2 marchewki
pietruszka
mały seler
mały por
150 g boczku surowego, wędzonego
1 cebula
0,5 kg obranych ziemniaków
2 ząbki czosnku
1,5 czubatej łyżki majeranku
pieprz mielony - około 1/2 płaskiej łyżeczki
sól do smaku
Wykonanie:
- Fasolę namaczamy w wodzie dzień wcześniej.
- Wymieniamy wodę w fasoli, dodajemy pół łyżeczki soli i gotujemy do miękkości.
- Mięso oczyszczamy i myjemy. Do garnka wlewamy 1,5 litra zimnej wody, wkładamy mięso i włączamy. Na bieżąco zbieramy szumowinę. Gdy woda zacznie się gotować, zmniejszamy gaz i gotujemy na wolnym ogniu 10 minut.
- Wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie, Vegetę i gotujemy kolejne 40 minut.
- Wrzucamy marchewkę, pietruszkę, pora, seler, sól i gotujemy kolejne 35 minut.
- W tym momencie możemy przygotować boczek z cebulką. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Gdy jest gotowy, dodajemy do niego pokrojoną w kostkę cebulę, lekko solimy i całość podsmażamy do zeszklenia cebuli.
- Wyciągamy mięso i włoszczyznę.
- Mięso oddzielamy od kości, kroimy na małe kawałki i ponownie wrzucamy do zupy.
- Marchewkę kroimy na mniejsze kawałki i ponownie wrzucamy do zupy.
- Dodajemy ugotowaną fasolę.
- Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i zupę nadal gotujemy do ich zmięknięcia.
- Dodajemy pieprz mielony.
- Gdy ziemniaki są miękkie, dodajemy boczek z cebulą, czosnek pokrojony w drobną kostkę i majeranek. Zupę wyłączamy.
- Smacznego :)
dawno, dawno nie jadłam fasolowej, koniecznie muszę ugotować. smaczna :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńUwielbiam taką, pożywna, rozgrzewająca i pyszna, chyba zrobię niedługo:)
OdpowiedzUsuńŻyczę smacznego :)
UsuńBomba! :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńUwielbiam :)
OdpowiedzUsuńJa również :)
UsuńW życiu nie jadłam zupy fasolowej ;)
OdpowiedzUsuńZachęcam do zrobienia, choćby z ciekawości :)
UsuńFasolową bardzo lubię :-). Ja gotuje czasami z przecierem pomidorowym.
OdpowiedzUsuńTeż fajnie :)
UsuńCudowna, smaczna i pożywna zupa. Ale narobiłaś mi smaku na fasolową - wygląda niezwykle apetycznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPyszna zupka ;)
OdpowiedzUsuńDawno nie jadłam takiej zupki :) Muszę to koniecznie nadrobić :)
OdpowiedzUsuńFajna zupka lubię takie przysmaki. U mnie dziś fasolka po bretońsku młodzież sobie zazyczyła :)
OdpowiedzUsuńFasolkę po bretońsku też bym zjadła :)
UsuńDawno nie robiłam, dzięki za przypomnienie
OdpowiedzUsuńCzęsto robimy fasolową zupę, bo jesteśmy fankami fasoli! ;D
OdpowiedzUsuńI bardzo dobrze. Też fasolę lubię :)
UsuńMoja ulubiona z dzieciństwa :D
OdpowiedzUsuńPyszna zupka :) uwielbiam z fasolą :)
OdpowiedzUsuńfasolowa, jaką lubimy, bo wszystko w niej widać a znakomity smak zapewniają składniki. Super!
OdpowiedzUsuńDokładnie taka jaką lubię, z boczkiem i dużą ilością majeranku :)
OdpowiedzUsuńSuper zupka! Idealna na zimę!
OdpowiedzUsuńSmyk w kuchni.