poniedziałek, 22 lutego 2016

Zupa fasolowa

Dzisiaj zapraszam na zupę fasolową. Idealna na okres jesienno - zimowy.


Zupa fasolowa


Składniki:

200 g fasoli
2 skrzydełka + 2 udka z kurczaka
3 liście laurowe
15 ziaren ziela angielskiego
2 płaskie łyżeczki domowej Vegety (suszone zioła i warzywa, bez soli)
2 marchewki
pietruszka
mały seler
mały por
150 g boczku surowego, wędzonego
1 cebula
0,5 kg obranych ziemniaków
2 ząbki czosnku
1,5 czubatej łyżki majeranku
pieprz mielony - około 1/2 płaskiej łyżeczki
sól do smaku

Wykonanie:
  • Fasolę namaczamy w wodzie dzień wcześniej.
  • Wymieniamy wodę w fasoli, dodajemy pół łyżeczki soli i gotujemy do miękkości.
  • Mięso oczyszczamy i myjemy. Do garnka wlewamy 1,5 litra zimnej wody, wkładamy mięso i włączamy. Na bieżąco zbieramy szumowinę. Gdy woda zacznie się gotować, zmniejszamy gaz i gotujemy na wolnym ogniu 10 minut.
  • Wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie, Vegetę i gotujemy kolejne 40 minut.
  • Wrzucamy marchewkę, pietruszkę, pora, seler, sól i gotujemy kolejne 35 minut.
  • W tym momencie możemy przygotować boczek z cebulką. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Gdy jest gotowy, dodajemy do niego pokrojoną w kostkę cebulę, lekko solimy i całość podsmażamy do zeszklenia cebuli.
  • Wyciągamy mięso i włoszczyznę. 
  • Mięso oddzielamy od kości, kroimy na małe kawałki i ponownie wrzucamy do zupy.
  • Marchewkę kroimy na mniejsze kawałki i ponownie wrzucamy do zupy.
  • Dodajemy ugotowaną fasolę.
  • Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i zupę nadal gotujemy do ich zmięknięcia. 
  • Dodajemy pieprz mielony.
  • Gdy ziemniaki są miękkie, dodajemy boczek z cebulą, czosnek pokrojony w drobną kostkę i majeranek. Zupę wyłączamy.
  • Smacznego :)

26 komentarzy:

  1. dawno, dawno nie jadłam fasolowej, koniecznie muszę ugotować. smaczna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam taką, pożywna, rozgrzewająca i pyszna, chyba zrobię niedługo:)

    OdpowiedzUsuń
  3. W życiu nie jadłam zupy fasolowej ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam do zrobienia, choćby z ciekawości :)

      Usuń
  4. Fasolową bardzo lubię :-). Ja gotuje czasami z przecierem pomidorowym.

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudowna, smaczna i pożywna zupa. Ale narobiłaś mi smaku na fasolową - wygląda niezwykle apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dawno nie jadłam takiej zupki :) Muszę to koniecznie nadrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajna zupka lubię takie przysmaki. U mnie dziś fasolka po bretońsku młodzież sobie zazyczyła :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fasolkę po bretońsku też bym zjadła :)

      Usuń
  8. Dawno nie robiłam, dzięki za przypomnienie

    OdpowiedzUsuń
  9. Często robimy fasolową zupę, bo jesteśmy fankami fasoli! ;D

    OdpowiedzUsuń
  10. Moja ulubiona z dzieciństwa :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszna zupka :) uwielbiam z fasolą :)

    OdpowiedzUsuń
  12. fasolowa, jaką lubimy, bo wszystko w niej widać a znakomity smak zapewniają składniki. Super!

    OdpowiedzUsuń
  13. Dokładnie taka jaką lubię, z boczkiem i dużą ilością majeranku :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Super zupka! Idealna na zimę!
    Smyk w kuchni.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Spodobał Ci się przepis? Daj G+
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...