poniedziałek, 25 stycznia 2016

Sos pieczarkowy

Sos pieczarkowy można podawać z makaronem, kluskami śląskimi, kopytkami, plackami ziemniaczanymi, ... Smakuje zawsze i pasuje do wielu dań. Do sosów grzybowych zawsze dodaję natkę pietruszki, ponieważ podkreśla smak grzybów.
Dzisiaj zapraszam na prosty, pyszny sos pieczarkowy, który podałam z kopytkami

Sos pieczarkowy


Składniki:

500 g małych pieczarek
2 łyżki soku z cytryny
2 cebule
4 łyżki oliwy
pół szklanki bulionu
100 ml śmietany kremówki 30%
łyżka masła
2 czubate łyżki siekanej natki pietruszki świeżej lub mrożonej
pieprz
sól

Wykonanie:
  • Pieczarki myjemy, osuszamy, kroimy na ćwiartki, wrzucamy do miski, skrapiamy sokiem z cytryny i dokładnie mieszamy. Sok z cytryny zapobiegnie ciemnieniu pieczarek.
  • Cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy na dużą patelnię, lekko solimy, wlewamy oliwę i całość podsmażamy do zeszklenia cebuli.
  • Do zeszklonej cebuli wrzucamy pieczarki, solimy, pieprzymy i całość podsmażamy 10 minut.
  • Na patelnię wlewamy bulion oraz śmietanę, mieszamy i całość 3 minuty smażymy.
  • Na koniec dodajemy masło oraz pietruszkę i po 2 minutach sos wyłączamy.
Smacznego :)

18 komentarzy:

  1. Bardzo lubię pieczarki dlatego też często robię sos pieczarkowy. Właśnie wspaniale smakuje z różnymi kluskami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam sos pieczarkowy :) pyszny obiadek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Sos pieczarkowy to u mnie w domu główny dodatek do placków ziemniaczanych, ziemniaków, kopytek, pierogów itp. Wszyscy go bardzo lubimy :)))

    OdpowiedzUsuń
  4. Sos pieczarkowy z kopytkami to faktycznie nasz smak domu <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Też dodaję natkę, pasuje do grzybów znakomicie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Natka z grzybami sprawdza się znakomicie :))

      Usuń
  6. Dobrze, że dałaś ten przepis muszę niedługo ugotować taki pyszny sos do makaronu :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że przepis się przyda.
      Smacznego :)

      Usuń
  7. Pieczarkowy z kopytkami...mniam:)
    Pozdrawiamy:)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Spodobał Ci się przepis? Daj G+
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...