Sos pieczarkowy można podawać z makaronem, kluskami śląskimi, kopytkami, plackami ziemniaczanymi, ... Smakuje zawsze i pasuje do wielu dań. Do sosów grzybowych zawsze dodaję natkę pietruszki, ponieważ podkreśla smak grzybów.
500 g niewielkich pieczarek
2 cebule
kilka łyżek oliwy
100 ml bulionu warzywnego (może być z kostki)
100 ml śmietany kremówki 30%
łyżka masła
2 czubate łyżki siekanej natki pietruszki świeżej lub mrożonej
pieprz
sól
Wykonanie:
- Pieczarki myjemy, osuszamy, kroimy na ćwiartki.
- Cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy na dużą patelnię, solimy, wlewamy oliwę i całość podsmażamy do zeszklenia cebuli.
- Do zeszklonej cebuli wrzucamy pieczarki, solimy, pieprzymy i całość podsmażamy, aż pieczarki przestaną puszczać sok i się lekko zarumienią.
- Do podsmażonych pieczarek wlewamy bulion oraz śmietanę, mieszamy i całość podsmażamy 3 -4 minuty. Patelni nie przykrywamy.
- Na koniec dodajemy masło oraz pietruszkę i podsmażamy kolejnych kilka minut (około 3 - 4 minuty). W tym czasie sos trochę odparuje i się zagęści.
- Smacznego :)
Bardzo lubię pieczarki dlatego też często robię sos pieczarkowy. Właśnie wspaniale smakuje z różnymi kluskami :)
OdpowiedzUsuńTo prawda :))
UsuńUwielbiam sos pieczarkowy :) pyszny obiadek :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPycha! Idealny dodatek do kluseczek
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńSos pieczarkowy to u mnie w domu główny dodatek do placków ziemniaczanych, ziemniaków, kopytek, pierogów itp. Wszyscy go bardzo lubimy :)))
OdpowiedzUsuńMy też :)
UsuńSos pieczarkowy z kopytkami to faktycznie nasz smak domu <3
OdpowiedzUsuń:))
UsuńTeż dodaję natkę, pasuje do grzybów znakomicie.
OdpowiedzUsuńNatka z grzybami sprawdza się znakomicie :))
UsuńHmm, uwielbiam go :D
OdpowiedzUsuńPrzepyszny sosik :) Palce lizać! :)
OdpowiedzUsuńDobrze, że dałaś ten przepis muszę niedługo ugotować taki pyszny sos do makaronu :-)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że przepis się przyda.
UsuńSmacznego :)
Pieczarkowy z kopytkami...mniam:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy:)
Pozdrawiam również :)
UsuńBardzo lubię taki sos, najczęściej jem z makaronem :)
OdpowiedzUsuńA dla mnie to smak szkolnej stołówki. Sos pieczarkowy podawali z plackami z gotowanych ziemniakiw. Właśnie dzisiaj u mnue na obiadek 😄
OdpowiedzUsuńAle, przyznasz, że zawsze smakuje. Prosto i domowo :)
UsuńJuż czuję ten smak. Dziś zrobię Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń