Składniki:
pół szklanki grzybów suszonych
2 skrzydełka z kurczaka + 2 udka
2 marchewki
pietruszka
1/2 selera
mały por
2 płaskie łyżeczki Vegety domowej roboty (mieszanka suszonych warzyw i ziół)
5 ziaren pieprzu
sól
10 dag kaszy jęczmiennej
45 dag ziemniaków
1 cebula
2 łyżki oleju do podsmażenia cebuli
pieprz mielony
garść siekanej natki pietruszki
Wykonanie:
- Dzień wcześniej grzyby suszone namaczamy w wodzie. Ja grzyby moczę przez całą noc. Po tym czasie wodę z grzybów wylewamy, a grzyby dokładnie płuczemy.
- Tak przygotowane grzyby wkładamy do niewielkiej ilości czystej wody i gotujemy pod przykryciem 1,5 godziny. Po ugotowaniu i ostudzeniu grzyby kroimy na mniejsze kawałki. Wody z gotowania grzybów tym razem nie wylewamy.
- Do garnka nalewamy 1,5 litra zimnej wody, wkładamy mięso, doprowadzamy do zagotowania i zbieramy szumowinę. Następnie na wolnym ogniu gotujemy 30 minut.
- Po tym czasie dodajemy marchewkę, pietruszkę, seler, por, Vegetę, pieprz w ziarnach, sól i gotujemy 40 minut.
- Wyjmujemy mięso i włoszczyznę.
- Kaszę bardzo dokładnie płuczemy. Dzięki temu zupa będzie klarowna. Można ją również ugotować oddzielnie i dodać do zupy już ugotowaną.
- Do zupy dodajemy pokrojone grzyby, wodę w której się gotowały oraz kaszę i gotujemy 15 minut.
- Po tym czasie do zupy dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i całość gotujemy do ich zmięknięcia.
- Po ostygnięciu, mięso oddzielamy od kości i kroimy na mniejsze kawałki, a marchewkę kroimy w kostkę. Tak przygotowaną marchewkę i mięso ponownie wrzucamy do zupy. Resztę włoszczyzny wyrzucamy.
- Cebulę podsmażamy na oleju na złoty kolor i dodajemy do zupy pod koniec jej gotowania.
- Pieprzymy do smaku.
- Na koniec dodajemy posiekaną pietruszkę. Zupę wyłączamy.
Smacznego :)
Super przepis! Krupnik zawsze robię z kaszą jęczmienną :)
OdpowiedzUsuńMiło mi, że przepis się podoba :)
UsuńCo jak co ale krupnik nigdy nie był naszą ulubioną zupą, jednak z grzybami musi smakować oryginalnie :D Pewnie byśmy się do takiego przekonały :)
OdpowiedzUsuńNo to dzisiaj jemy krupnik, bo my wykorzystaliśmy bulion z gotowanego mięsa na medaliony i właśnie na nim ugotowaliśmy krupnik:) Pyszna zupa..mniam
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy:)
Pyszna :)
UsuńJa akurat za krupnikiem nie przepadam, ale grzybowego nie próbowałam, więc może przez niego bym polubiła krupnik :) Moja rodzinka za to uwielbia, więc jadłaby na pewno taki obiadek :)))
OdpowiedzUsuńA wiesz, że ja kiedyś również nie lubiłam krupniku. Ale sobie go zmodyfikowałam tak, aby mi smakował :))
UsuńNie ma to jak pyszna domowa gorąca zupka :)pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
UsuńBardzo fajna zupka, lubię krupnik :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńUwielbiam taki krupnik,jest pyszny i rozgrzewający, robię podobny tylko dodaję kaszę pęczak:)
OdpowiedzUsuńTaką zupkę chętnie zamówiłabym na jutro :) Brzmi bardzo apetycznie i zdrowo.
OdpowiedzUsuńGdzie podrzucić :)
Usuńbardzo fajne urozmaicenie krupniku w postaci grzybów, już sobie wyobrażam tę lekką nutę grzybową :)
OdpowiedzUsuńŚwietna, smaczna i bardzo pożywna zupka! Mniam! <3 :)
OdpowiedzUsuńGotuję również krupnik z suszonymi grzybami, jest pyszny ale polmiekkie warzywa scieram na tarce i lądują spowrotem w zupie, daję mniej tłuszczu i mięsa, plus dwa ziarenka ziela angielskiego i listek laurowy i to wyrzucam, pycha
OdpowiedzUsuńmój Junior uwielbia krupniki, w sumie muszę mu właśnie teraz ugotować, bo dawno nie było
OdpowiedzUsuńJak ja dawno nie jadłam krupniku ! A nigdy nawet nie spróbowałam grzybowego ! Musi być pyszny :)
OdpowiedzUsuńMoim zdaniem ma bardzo fajny smak :)
UsuńBardzo smaczny przepis - do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńSmacznego :)
UsuńWspaniała zupa. Lubię krupnik. Zwłaszcza zimą. Z dodatkiem grzybków... ummm Pychota :)
OdpowiedzUsuńIdealny na chłody, pycha:)
OdpowiedzUsuńKrupnik często gotuję na obiad właśnie z kaszy jęczmiennej :-). Pyszna wersja popularnej zupy.
OdpowiedzUsuńRobię taki sam krupnik. W sensie, że z grzybami i potwierdzam, że jest pyszny. Niektórzy nie rozpoznają w tej zupie krupniku i jeśli nawet go wcześniej nie lubili, to są mile zaskoczeni. Ja również nigdy za krupnikiem nie przepadałam a w tej wersji po prostu się zakochałam.
OdpowiedzUsuńZgadzam się w 100%. Grzyby odmieniają tę zupę na korzyść, bardzo wzbogacając smak :)
Usuń