środa, 13 stycznia 2016

Grzybowy krupnik z kaszą jęczmienną

Dzisiaj propozycja na zupę, która kojarzy mi się z późną jesienią i zimą. Zapraszam na pyszny, grzybowy krupnik z kaszą jęczmienną. 

Grzybowy krupnik z kaszą jęczmienną


Składniki:

pół szklanki grzybów suszonych
2 skrzydełka z kurczaka + 2 udka
2 marchewki
pietruszka
1/2 selera
mały por
2 płaskie łyżeczki Vegety domowej roboty (mieszanka suszonych warzyw i ziół)
5 ziaren pieprzu
sól
10 dag kaszy jęczmiennej
45 dag ziemniaków
1 cebula
2 łyżki oleju do podsmażenia cebuli
pieprz mielony
garść siekanej natki pietruszki

Wykonanie:
  • Dzień wcześniej grzyby suszone namaczamy w wodzie. Ja grzyby moczę przez całą noc. Po tym czasie wodę z grzybów wylewamy, a grzyby dokładnie płuczemy.
  • Tak przygotowane grzyby wkładamy do niewielkiej ilości czystej wody i gotujemy pod przykryciem 1,5 godziny. Po ugotowaniu i ostudzeniu grzyby kroimy na mniejsze kawałki. Wody z gotowania grzybów tym razem nie wylewamy.
  • Do garnka nalewamy 1,5 litra zimnej wody, wkładamy mięso, doprowadzamy do zagotowania i zbieramy szumowinę. Następnie na wolnym ogniu gotujemy 30 minut. 
  • Po tym czasie dodajemy marchewkę, pietruszkę, seler, por, Vegetę, pieprz w ziarnach, sól i gotujemy 40 minut. 
  • Wyjmujemy mięso i włoszczyznę. 
  • Kaszę bardzo dokładnie płuczemy. Dzięki temu zupa będzie klarowna. Można ją również ugotować oddzielnie i dodać do zupy już ugotowaną.
  • Do zupy dodajemy pokrojone grzyby, wodę w której się gotowały oraz kaszę i gotujemy 15 minut.
  • Po tym czasie do zupy dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i całość gotujemy do ich zmięknięcia.
  • Po ostygnięciu, mięso oddzielamy od kości i kroimy na mniejsze kawałki, a  marchewkę kroimy w kostkę. Tak przygotowaną marchewkę i mięso ponownie wrzucamy do zupy. Resztę włoszczyzny wyrzucamy. 
  • Cebulę podsmażamy na oleju na złoty kolor i dodajemy do zupy pod koniec jej gotowania.
  • Pieprzymy do smaku.
  • Na koniec dodajemy posiekaną pietruszkę. Zupę wyłączamy.
Smacznego :)
  

27 komentarzy:

  1. Super przepis! Krupnik zawsze robię z kaszą jęczmienną :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Co jak co ale krupnik nigdy nie był naszą ulubioną zupą, jednak z grzybami musi smakować oryginalnie :D Pewnie byśmy się do takiego przekonały :)

    OdpowiedzUsuń
  3. No to dzisiaj jemy krupnik, bo my wykorzystaliśmy bulion z gotowanego mięsa na medaliony i właśnie na nim ugotowaliśmy krupnik:) Pyszna zupa..mniam
    Pozdrawiamy:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja akurat za krupnikiem nie przepadam, ale grzybowego nie próbowałam, więc może przez niego bym polubiła krupnik :) Moja rodzinka za to uwielbia, więc jadłaby na pewno taki obiadek :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A wiesz, że ja kiedyś również nie lubiłam krupniku. Ale sobie go zmodyfikowałam tak, aby mi smakował :))

      Usuń
  5. Nie ma to jak pyszna domowa gorąca zupka :)pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo fajna zupka, lubię krupnik :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam taki krupnik,jest pyszny i rozgrzewający, robię podobny tylko dodaję kaszę pęczak:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Taką zupkę chętnie zamówiłabym na jutro :) Brzmi bardzo apetycznie i zdrowo.

    OdpowiedzUsuń
  9. bardzo fajne urozmaicenie krupniku w postaci grzybów, już sobie wyobrażam tę lekką nutę grzybową :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetna, smaczna i bardzo pożywna zupka! Mniam! <3 :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Gotuję również krupnik z suszonymi grzybami, jest pyszny ale polmiekkie warzywa scieram na tarce i lądują spowrotem w zupie, daję mniej tłuszczu i mięsa, plus dwa ziarenka ziela angielskiego i listek laurowy i to wyrzucam, pycha

    OdpowiedzUsuń
  12. mój Junior uwielbia krupniki, w sumie muszę mu właśnie teraz ugotować, bo dawno nie było

    OdpowiedzUsuń
  13. Jak ja dawno nie jadłam krupniku ! A nigdy nawet nie spróbowałam grzybowego ! Musi być pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo smaczny przepis - do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wspaniała zupa. Lubię krupnik. Zwłaszcza zimą. Z dodatkiem grzybków... ummm Pychota :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Krupnik często gotuję na obiad właśnie z kaszy jęczmiennej :-). Pyszna wersja popularnej zupy.

    OdpowiedzUsuń
  17. Robię taki sam krupnik. W sensie, że z grzybami i potwierdzam, że jest pyszny. Niektórzy nie rozpoznają w tej zupie krupniku i jeśli nawet go wcześniej nie lubili, to są mile zaskoczeni. Ja również nigdy za krupnikiem nie przepadałam a w tej wersji po prostu się zakochałam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się w 100%. Grzyby odmieniają tę zupę na korzyść, bardzo wzbogacając smak :)

      Usuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Spodobał Ci się przepis? Daj G+
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...