sobota, 2 stycznia 2016

Eklerki z kremem budyniowym do karpatki

Witam wszystkich w Nowym Roku na słodko i zapraszam na eklerki z kremem budyniowym do karpatki. Eklery przygotowane w domu to niebo w buzi. Są kruche i delikatne. Wprost rozpływają się w ustach.

Eklerki z kremem budyniowym do karpatki


Składniki (około 40 małych eklerów):

krem do karpatki + 100 g masła + 500 ml mleka

1 szklanka wody (250 ml)
125 g masła
1 szklanka mąki (250 ml)
4 jajka

Przygotowanie kremu:

Krem do karpatki przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Proponuję jedynie dodać o połowę mniej masła niż w przepisie.

Przygotowanie eklerów:
  • Wodę zagotowujemy z masłem. Masło musi się rozpuścić.
  • Dodajemy mąkę i gotujemy jeszcze około 1 minuty, cały czas energicznie mieszając. Masa zgęstnieje i zacznie odchodzić od brzegów garnka.
  • Czekamy, aż ciasto ostygnie.
  • Do zimnego ciasta dodajemy kolejno jajka i dokładnie całość ucieramy mikserem przez około 10 minut.
  • Ciasto wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pomiędzy eklerami zostawiamy 2- 2,5 cm odstępu.
  • Eklerki wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 35 minut w 200 stopniach. (Grzałka góra + dół, bez termoobiegu). Eklery powinny się zarumienić. Jeśli ciastka nie zmieszczą się na jednej blaszce (a tak będzie najprawdopodobniej), można piec je na dwóch poziomach. Wówczas eklery z dolnego piętra mniej się zarumienią. Dlatego po 35 minutach wyciągamy górną blaszkę z eklerami, a dolną zostawiamy jeszcze na 5 minut w piekarniku.
  • Gdy eklerki ostygną, kroimy je wzdłuż na pół i nadziewamy przygotowanym kremem.
Smacznego :)







34 komentarze:

  1. Uwielbiam eklerki. Jakie fajnie, małe na jeden kęs.

    OdpowiedzUsuń
  2. Eklerki nasza mama zawsze robiła przepyszne ale za dużo alkoholu do masy dawała :P Te na pewno zjadłybyśmy z przyjemnością :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Moje ulubione słodkości na deser. Upiekłaś takie ładnie zarumienione, równiutkie. Pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają smakowicie. Chcę taką jedną! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękne, jak malowane, udana słodycz :) Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pięknie wyglądają!
    Szczęśliwego Nowego Roku

    OdpowiedzUsuń
  7. Jakie świetne malutkie pyszności ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszności, zawsze robię ptysie, a eklerów jeszcze nigdy nie robiłam =D

    OdpowiedzUsuń
  9. mmm... wyglądają fantastycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wyszły po prostu idealnie :):) zjadłabym z chęcią takie :) super :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ojej! Ale one muszą być pyszne i delikatne :))) Mmmmm...

    OdpowiedzUsuń
  12. Kawał dobrej i pysznej pracy Agnieszka. Zjadłabym :p

    OdpowiedzUsuń
  13. Wspaniałe! Ja też bym się z chęcią wprosiła do Ciebie na takie eklerki :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wspaniałe ci wyszły, oj zjadłabym :-) bardzo lubię takie słodkości :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Mmmm... takie są najlepsze! :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Szczęśliwego Nowego Roku:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Ale śliczne Ci wyszły :) jak z cukierni :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Piękne Ci wyszły. Częstuję się kilkoma :D

    OdpowiedzUsuń
  19. Brzmi prosto, a wyszły bardzo eleganckie!

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Spodobał Ci się przepis? Daj G+
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...