środa, 27 kwietnia 2016

Kurczak pieczony z ziemniakami i marchewką

Dzisiaj kolejna propozycja na kurczaka pieczonego z warzywami. Tym razem kurczaka upiekłam z ziemniakami i marchewką. Takie dania wyglądają bardzo apetycznie i co najważniejsze, smakują bardzo dobrze. Drób jest miękki i soczysty. Warzywa natomiast nabierają tego szczególnego smaku, który bardzo lubię, a którego nie osiągniemy w żaden inny sposób. W moim domu pierwsza znika marchewka. Naszym zdaniem jest rewelacyjna :)


Kurczak pieczony z ziemniakami i marchewką



Składniki (na 2 porcje):

4 pałki z kurczaka 
2 - 3 łyżki oliwy
papryka słodka (około 1 łyżeczki)
pieprz - według uznania
sól - według uznania

5 marchewek
6 - 7 średnich ziemniaków
4 łyżki oliwy
czubata łyżeczka oregano
czubata łyżeczka ziół prowansalskich
płaska łyżeczka soli

Wykonanie:
  • Dużą blachę natłuszczamy 3 - 4 łyżkami oliwy.
  • Pałki oczyszczamy, myjemy, i wkładamy do miski. Dolewamy 2 - 3 łyżki oliwy i całość mieszamy, aby oliwa dokładnie pokryła mięso. Następnie każdą pałkę (ze wszystkich stron) solimy, pieprzymy i oprószamy papryką słodką. Miskę z pałkami przykrywamy i wkładamy do lodówki na minimum 3 godziny. 
  • Po tym czasie przygotowujemy warzywa. Ziemniaki kroimy na małe kawałki (takie na jeden kęs). Marchewkę kroimy na słupki. Tak przygotowane warzywa umieszczamy w misce i dolewamy do nich 4 łyżki oliwy. Całość posypujemy  ziołami prowansalskimi oraz oregano, dodajemy płaską łyżeczkę soli i bardzo dokładnie mieszamy. Najlepiej zrobić to ręką.
  • Warzywa i mięso przekładamy na blachę do pieczenia. Marynatę, która pozostała w miseczkach po mięsie i warzywach również przekładamy.
  • Blachę przykrywamy folią aluminiową (pamiętając, że matowa strona folii ma być na zewnątrz) i wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 70 minut. Ze względu na marchewkę, danie to musi być pieczone pod przykryciem. Folię zdejmujemy dopiero pod koniec pieczenia. Dzięki temu mięso i warzywa się zarumienią.
  • Pałki z ziemniakami i marchewką piekę w piekarniku elektrycznym w następujący sposób: 50 minut pod przykryciem i w 175 stopniach ( grzałka dolna + grzałka z termoobiegiem). Następnie zdejmuję folię, zwiększam temperaturę do 200 stopni i piekę jeszcze około 20 minut. 
  • Gdy ziemniaki i mięso są miękkie oraz apetycznie zrumienione, danie jest gotowe. 
  • Ziemniaki i marchewkę można (jeśli zachodzi potrzeba) na talerzu lekko dodatkowo posolić.
Smacznego :)

44 komentarze:

  1. Bardzo lubię takie dania.
    Kurczak przesmaczny.

    OdpowiedzUsuń
  2. Aguś bardzo fajna propozycja, kurczaka pieczonego razem z ziemniakami:) chętnie wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że Ci się podoba, Asiu. Życzę smacznego. U mnie marchewka z tego dania jest rozchwytywana :)

      Usuń
  3. Wow! Świetny przepis na pyszne i zdrowe danie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mega apetyczny kurczak! W takim połączeniu na pewno jest wyśmienity :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubie pieczone ziemniaczki, pomysł super ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Aguś ja poproszę bez marchewki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiesz, co tracisz Elu. Ale Twoje życzenie jest dla mnie rozkazem :)

      Usuń
  7. Mniam mniam kurczaka zawsze z chęcią zjem :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo często takie i podobne dania goszczą w moim domu, szybko i smacznie :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Takie zapiekane dania są pyszne i aromatyczne. Wspaniale to wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Aż mi w brzuchu zaburczało :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszny obiad ! Uwielbiam takie dania jednogarnkowe, czy jak w tym przypadku jedno brytfankowe :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Takie mixy na obiad są najlepsze! Proste, szybkie, a jakie pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Nasz ulubiony kurczak:) nie wymaga obsmażania, szybko można przygotować cały obiad w jednej blaszce. Uwielbiamy tę marchewkę:)

    OdpowiedzUsuń
  14. pyszny obiad, który robi się praktycznie sam :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo mi się podoba, bo jest prosty i wygląda pysznie. Zapisuję i wypróbuję😉

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę. Życzę smacznego :)

      Usuń
  16. Od jakiegoś czasu stawiamy na proste potrawy z kilku składników dostępnych lokalnie - domowe, nieudziwnione smaki to jest to!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wygląda świetnie! :) Bardzo lubię dania pieczone w naczyniu żaroodpornym, ze względu na soczystość mięsa. Marchewki jednak do niego jeszcze dodawać nie próbowałem. Pora się przekonać?! :)

      Usuń
  17. mmmmm Pyszności ! jutro zrobię!

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Spodobał Ci się przepis? Daj G+
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...