środa, 13 kwietnia 2016

Jogurtowo - kakaowe muffinki z płatkami migdałowymi

Jogurtowo - kakaowe muffinki z płatkami migdałowymi, to kolejna propozycja na ten prosty wypiek. Najzwyklejsze, a takie urocze :)

Czekoladowe muffinki z płatkami migdałowymi




Składniki (12 muffinów):

170 g mąki pszennej
130 g cukru
1/2 płaskiej łyżeczki sody
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 czubata łyżeczka kakao

2 jajka
160 g jogurtu naturalnego
60 g roztopionego i ostudzonego masła
1 łyżeczka olejku migdałowego

1 czubata łyżka płatków migdałowych

Wykonanie:
  • Wszystkie składniki podczas robienia ciasta na muffinki muszą być w temperaturze pokojowej.
  • Przygotowujemy dwie miski: mniejszą i większą.
  • Do mniejszej miski wsypujemy wszystkie składniki suche: mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia, sól, kakao. Całość mieszamy.
  • Do większej miski wbijamy jajka i je roztrzepujemy widelcem  (chwilę - około 10 sekund). Do jajek dolewamy wszystkie składniki mokre: jogurt, masło i olejek migdałowy. Całość chwilę mieszamy widelcem (ponownie około 10 sekund).  
  • Do składników mokrych wsypujemy składniki suche i całość jeszcze raz mieszamy (jak najkrócej - tylko do połączenia się składników). 
  • Tak przygotowane ciasto rozkładamy w papilotkach do muffinów. Ciasto wkładamy do 3/4 wysokości papilotek.
  • Muffiny po wierzchu posypujemy płatkami migdałowymi.
  • Muffiny wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 175 stopni przez 25 minut (do suchego patyczka). Ja piekę bez termoobiegu: grzałka górna + grzałka dolna.
Smacznego :)

46 komentarzy:

  1. Tego mi dziś trzeba, coś za mną od rana chodzi a to Twoje Agnieszko muffinki ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zwykłe proste i do tego bardzo pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie ładne, a że lubię wszystkie ciemne wypieki to na jednej bym nie skończyła :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Na jogurcie fajny pomysł :D Do tego nasze ulubione migdały <3

    OdpowiedzUsuń
  5. chętnie bym zjadła takie do herbatki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pycha :) Takie bym podjadała cały dzień ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Aguś muffinki śliczne i bardzo pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Urocze, boskie - bajecznie smakowite <3 Ślicznie wyrosły :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Aguś wspaniałe babeczki. Oj dawno ich nie piekłam. Czas to nadrobić :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Cudowne i na 100 proc. smakowite! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Niewiele pracy, a końcowy wynik znakomity :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wyglądają cudownie i smakowicie

    OdpowiedzUsuń
  13. T ja poproszę taka babeczkę, wygląda pysznie

    OdpowiedzUsuń
  14. Wyglądają obłędnie, uwielbiam muffiny:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiam muffinki z migdałami :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Uwielbiam muffinki, to taki szybki wypiek - 15 min przed tym jak goście przychodzą można zrobić ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. Już dzisiaj raz się przyznałam, że jeszcze nigdy nie piekłam muffinek. szkoda, bo to fajna zabawa!
    Migdały wpływają bardzo dobrze na cerę, paznokcie i włosy. I co jemy słodkie a poprawiamy własna urodę!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A nawet nie wiedziałam, że migdały mają wpływ na cerę :)

      Usuń
  18. Dawno nie jadłam muffinek :) Narobiłaś mi smaku, na takie babeczki <3

    OdpowiedzUsuń
  19. Odpowiedzi
    1. Ja również. No, ale czemu się dziwić, skoro wykonanie jest tak proste, a smak wyborny :)

      Usuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Spodobał Ci się przepis? Daj G+
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...