poniedziałek, 18 stycznia 2016

Ptysie z serkiem i wędzonym łososiem

Dzisiaj kuszę smakiem ptysia w wersji wytrawnej. Ptysie z serkiem i wędzonym łososiem są doskonałą przekąską na imprezki. Zapraszam :)


Ptysie z serkiem i wędzonym łososiem


Składniki (około 30 małych ptysi):

0,5 szklanki wody (125 ml)
60 g masła
0,5 szklanki mąki (125 ml)
2 jajka

400 g serka naturalnego śmietankowego
5 łyżeczek koperku krojonego świeżego lub mrożonego
pieprz
sól do smaku
400 g wędzonego łososia

Wykonanie:
  • Wodę zagotowujemy z masłem. Masło musi się rozpuścić.
  • Dodajemy mąkę i gotujemy jeszcze około 1 minuty, cały czas mieszając. W tym czasie masa zgęstnieje i zacznie odchodzić od brzegów garnka.
  • Ciasto odstawiamy do wystygnięcia.
  • Do wystudzonego ciasta dodajemy kolejno jajka i całość ucieramy mikserem przez około 10 minut.
  • Ciasto wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pomiędzy ptysiami zostawiamy 2 cm odstępu. Do wyciskania ptysi najlepiej jest użyć rękawa cukierniczego z końcówką gwieździstą.
  • Ptysie wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 35 minut w 200 stopniach. (Grzałka góra + dół, bez termoobiegu). Ptysie powinny się zarumienić. 
  • W czasie, gdy ptysie stygną, przygotowujemy serek i łososia.
  • Do serka dodajemy koperek, pieprz oraz sól do smaku. Całość dokładnie mieszamy.
  • Z łososia usuwamy skórę. Rybę kroimy na niewielkie plasterki.
  • Gdy ptysie ostygną, kroimy je wzdłuż na pół i nadziewamy przygotowanym serkiem i łososiem.
Smacznego :)





34 komentarze:

  1. Wytrawne ptysie!! :D Muszą mieć ciekawy smak i zapowiadają się pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie ptysie prezentują się wspaniale - idealne na karnawałowe przyjęcie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O matko, jakie cudowne, zjadłabym!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ptysie prezentują się pysznie :)
    Bardzo lubię wytrawne nadzienia do takich przekąsek:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudnie się prezentują Agnieszko :) uwielbiam łososia, to coś dla mnie :)jednym się poczęstuję :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Prezentują się wyśmienicie! Nigdy nie robiłam ptysi jeszcze w domu, ale chętnie zajadam się jak są na imprezach :))) Pyszności :)))

    OdpowiedzUsuń
  7. Jakie urodziwe, godne królewskiego stołu :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Te ptysie wyglądają rewelacyjnie!

    OdpowiedzUsuń
  9. Mniam, wyglądają pysznie!Na imprezkę idealna przekąska :-).

    OdpowiedzUsuń
  10. Oczu nie można oderwać, bo ptyśki wyglądają uroczo i aż się proszą aby po nie sięgnąć:) Wytrawna wersja jest jak najbardziej dla nas:)
    Agnieszko - super i tyle !
    Pozdrawiamy:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetny pomysł na ptysie z lososiem, wszystko co tutaj dane lubię, wiec jestem za :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Świetne na imprezę! Cudnie się prezentują :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  13. Super Aguś. Świetna przekąska. Na imprezę lub urodzinki. Zjadłabym :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Na słono- super sprawa :)
    Z chęcią bym sobie zjadła kilka.

    OdpowiedzUsuń
  15. Wyglądają niezwykle apetycznie. Chętnie skusiłbym się na jednego, albo dwa! :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Muszę spróbować kiedyś tych ciastek w wersji na słono :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj koniecznie. Znając Ciebie, to od zdjęć nie będzie można oderwać wzroku :))

      Usuń
  17. Wyglądają cudownie, chętnie spróbowałabym kilka :)
    Pozdrawiam,
    M

    OdpowiedzUsuń
  18. Świetne na przyjecie :) ale na śniadanie też , a co ;)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Spodobał Ci się przepis? Daj G+
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...