Zachęcam również do zrobienia sosu jasnego :)
Składniki:
200 ml wody
czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
łyżeczka ostrego sosu piri piri
3 łyżeczki octu ryżowego
sok z 1/2 limonki
1 czubata łyżeczka cukru
5 łyżeczek jasnego sosu sojowego
Wykonanie:
Na małą patelnię lub do małego rondelka wlewamy zimną wodę i rozpuszczamy w niej mąkę ziemniaczaną. Dodajemy pozostałe składniki sosu i włączamy gaz. Całość podgrzewamy do momentu zgęstnienia sosu. Sos mieszamy, aby podczas gęstnienia się nie przypalił.
Gotowe.
Gęstość sosu można dostosować do swoich upodobań. Jeśli chcecie, aby był troszkę rzadszy, wystarczy dodać do niego (zanim zdejmiemy go z ognia) troszkę gorącej wody.
Smacznego :)
Wygląda pysznie :)z sajgonkami na pewno wyśmienicie smakuje :)
OdpowiedzUsuńMniam..mogę sie wprosić ? ale na sajgonki i ten sos, od razu na cały komplet
OdpowiedzUsuńZapraszam :)
UsuńSuper wygląda i się zapowiada :)
OdpowiedzUsuńPychota :)
OdpowiedzUsuńAle super przepis, z pewnością wykorzystam :)
OdpowiedzUsuńCieszę się :)
UsuńAgnieszko super przepis. Zabieram go ze sobą :-)
OdpowiedzUsuńProszę bardzo :)
UsuńMniaaam ^^
OdpowiedzUsuńUwielbiam sajgonki i wszelkie ostre sosy :) Zostało jeszcze?
OdpowiedzUsuńNiestety nie :(
UsuńLubię testować nowe sosy do sajgonek, ten zapowiada się przepysznie :)
OdpowiedzUsuńNigdy sajgonek z prawdziwego zdarzenia nie jadłyśmy (owocowe się nie liczą), ciekawe jak z takim sosem smakują :P
OdpowiedzUsuńUprzedź nas, kiedy będziesz robiła sajgonki z tym pysznie zapowiadającym się sosem a my wpadniemy na tę ucztę:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy:)
Pyszny jest ten sos :-)
OdpowiedzUsuń