poniedziałek, 6 marca 2017

Jasny, pikantny sos słodko- kwaśny do sajgonek

Jasny, pikantny sos słodko- kwaśny do sajgonek, czyli coś dla miłośników kuchni azjatyckiej. Mocy nadaje mu pikantny sos piri piri. Sos idealnie komponuje się z sajgonkami z mięsem, jak i sajgonkami wegetariańskimi. Zachęcam również do zrobienia sosu ciemnego.




Składniki:

150 ml wody
czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
łyżeczka ostrego sosu piri piri
2 łyżeczki octu ryżowego
sok z 1/2 cytryny
1 czubata łyżeczka cukru
sól do smaku

Wykonanie:
  • Na małą patelnię lub do małego rondelka wlewamy zimną wodę i rozpuszczamy w niej mąkę ziemniaczaną. Dodajemy pozostałe składniki sosu i włączamy gaz. Całość, od czasu do czasu mieszając, podgrzewamy do momentu zgęstnienia sosu.
  • Gotowe.
  • Smacznego :)

13 komentarzy:

  1. Sosik zapowiada się przepysznie. :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chętnie bym spróbowała takiego sosu

    OdpowiedzUsuń
  3. Coś dla mnie :) Przyda się jak znów mnie najdzie chęć na sajgonki ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dawno nie robiła, czas to zmienić :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciekawy sosik, a sajgonki uwielbiam :))

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie lubimy octu ryżowego ale sajgonki to byśmy zjadły i bez sosu :-D

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Spodobał Ci się przepis? Daj G+
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...