Jaka jest babka cytrynowa z ricottą? Pachnąca i mocno cytrynowa. Dzięki serkowi ricotta, delikatna. Poza tym jest łatwa do zrobienia. Idealna do upieczenia na ostatnią chwilę oraz na Święta Wielkanocne.
Składniki:
2 jajka
160 g cukru
80 ml oleju
skórka otarta z 1 cytryny
250 g serka ricotta
250 g mąki pszennej
1 czubata łyżeczka cukru z wanilią
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
- Przepis na keksówkę o wymiarach górnych, około 10 cm x 30 cm.
- Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
- Jajka z cukrem ucieramy mikserem na puszystą, jasną masę.
- Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy kolejno olej, skórkę cytrynową i ricottę. Miksujemy tylko do połączenia się składników.
- Dodajemy mąkę, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia i całość mieszamy łyżką. Ciasto mieszamy tylko do połączenia się składników. Może mieć małe grudki.
- Ciasto przekładamy na blaszkę i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je 50 minut w temperaturze 175 stopni: grzałka dolna + grzałka górna, bez termoobiegu.
- Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Patyczek powinien być suchy, a ciasto ładnie zrumienione.
- Ciasto dla ozdoby możemy posypać cukrem pudrem.
- Smacznego :)
Bardzo smakowicie wygląda ta babeczka. :-) Daj kawałeczek. :-)
OdpowiedzUsuńJuż biegnę :)
UsuńMniam, jaka puszysta☺
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuńZjadłbym całą :D
OdpowiedzUsuńSuper! Już gromadzę przepisy na babki, bo ani się obejrzymy, a tu zawita do nas Wielkanoc :) Super pomysł z tą Ricottą!
OdpowiedzUsuńPozdrowionka serdeczne! :) Miłego popołudnia :)
Rzadko piekę ciasta, ale na tę babkę chyba się skuszę :-) Uwielbiam wszystko co cytrynowe! Czy można dodać oliwę zamiast oleju?
OdpowiedzUsuńNie piekłam ciasta na oliwie, ale neutralną w smaku bym dodała. Raczej będzie OK. :)
UsuńMusi być smakowita, w sam raz do herbatki.
OdpowiedzUsuńPiękna babunia, szkoda że takie wypieki mnie nie lubią :(
OdpowiedzUsuńElu nie wierzę :)
UsuńMniam jaka apetyczna babeczka :-)
OdpowiedzUsuńO i chyba taka wilgotniejsza nie sucha? :)
OdpowiedzUsuńWilgotniejsza w 100%
UsuńZ suchością nie ma nic wspólnego. Ricotta nie daje jej być suchą :)
Apetycznie wygląda :) robie bardzo podobna i jest pyszna ;)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńWygląda apetycznie. Powiedz mi tylko, czy ta babka jest wilgotna, czy bardziej sucha? Szukam przepisu na idealną wilgotną-puszystą babkę.
OdpowiedzUsuńOna nie jest sucha. Ricotta nadaje jej wilgotności i bardzo charakterystycznej struktury. Jest taka troszkę bardziej kleista. Dzięki serkowi długo zachowuje świeżość i ma mniej tłuszczu niż tradycyjne babki. Zachęcam do zrobienia, bo trudno jest ją opisać, a myślę, że jest warta spróbowania :)
UsuńPozdrawiam :)
Babeczki cytrynowe u mnie zawsze mają wzięcie :-)
OdpowiedzUsuńTo tak, jak u mnie. Cytrusowe smaki kochamy :)
UsuńDawno już nie piekłam babki, a myślę, że moja rodzinka by się ucieszyła :)
OdpowiedzUsuńWspaniale wygląda Aguś :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Asiu :)
UsuńChyba też będziemy kombinować z ricottą w wypiekach bo kremy wychodzą z niego pyszne :D A babka wygląda super :D
OdpowiedzUsuńZachęcam, świetnie nawilża ciasto i nadaje fajnego smaku :)
Usuńlubię smak ricotty więc pomysł na babkę bardzo mi się podoba:) a upiekę sobie taką a co!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :)
UsuńBardzo smakowicie wygląda :)Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam cytrynowe, orzeźwiające babki <3
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda :)
OdpowiedzUsuńWyglada bardzo apetycznie
OdpowiedzUsuńPysznie i pięknie! Cudowna babka, a dodatek ricotty to świetny pomysł :)
OdpowiedzUsuńPrzepyszna babeczka :) Bardzo lubię takie cytrynowe, delikatne i puszyste ciasta :D
OdpowiedzUsuńWspaniały pomysł na pyszną babkę. Lubię jak ciasto ma cytrynowy aromat. Fajny pomysł na dodanie serka :)
OdpowiedzUsuńJak bajecznie puszysta! :)
OdpowiedzUsuńAgnieszko
OdpowiedzUsuńTwoja babka jest rewelacyjna. My upiekliśmy ją kilka razy a przepis krąży wśród znajomych:)
Pozdrawiamy cieplutko:)