środa, 1 marca 2017

Babka cytrynowa z ricottą

Jaka jest babka cytrynowa z ricottą? Pachnąca i mocno cytrynowa. Dzięki serkowi ricotta, delikatna. Poza tym jest łatwa do zrobienia. Idealna do upieczenia na ostatnią chwilę oraz na Święta Wielkanocne.

Ciasto cytrynowe z ricottą



Składniki:

2 jajka
160 g cukru

80 ml oleju
skórka otarta z 1 cytryny
250 g serka ricotta

250 g mąki pszennej
1 czubata łyżeczka cukru z wanilią
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:
  • Przepis na keksówkę o wymiarach górnych, około 10 cm x 30 cm. 
  • Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
  • Jajka z cukrem ucieramy mikserem na puszystą, jasną masę.
  • Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy kolejno olej, skórkę cytrynową i ricottę. Miksujemy tylko do połączenia się składników.
  • Dodajemy mąkę, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia i całość mieszamy łyżką. Ciasto mieszamy tylko do połączenia się składników. Może mieć małe grudki.
  • Ciasto przekładamy na blaszkę i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je 50 minut w temperaturze 175 stopni: grzałka dolna + grzałka górna, bez termoobiegu.
  • Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Patyczek powinien być suchy, a ciasto ładnie zrumienione.
  • Ciasto dla ozdoby możemy posypać cukrem pudrem.
  • Smacznego :)

38 komentarzy:

  1. Bardzo smakowicie wygląda ta babeczka. :-) Daj kawałeczek. :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super! Już gromadzę przepisy na babki, bo ani się obejrzymy, a tu zawita do nas Wielkanoc :) Super pomysł z tą Ricottą!
    Pozdrowionka serdeczne! :) Miłego popołudnia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Rzadko piekę ciasta, ale na tę babkę chyba się skuszę :-) Uwielbiam wszystko co cytrynowe! Czy można dodać oliwę zamiast oleju?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie piekłam ciasta na oliwie, ale neutralną w smaku bym dodała. Raczej będzie OK. :)

      Usuń
  4. Musi być smakowita, w sam raz do herbatki.

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękna babunia, szkoda że takie wypieki mnie nie lubią :(

    OdpowiedzUsuń
  6. O i chyba taka wilgotniejsza nie sucha? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wilgotniejsza w 100%
      Z suchością nie ma nic wspólnego. Ricotta nie daje jej być suchą :)

      Usuń
  7. Apetycznie wygląda :) robie bardzo podobna i jest pyszna ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda apetycznie. Powiedz mi tylko, czy ta babka jest wilgotna, czy bardziej sucha? Szukam przepisu na idealną wilgotną-puszystą babkę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ona nie jest sucha. Ricotta nadaje jej wilgotności i bardzo charakterystycznej struktury. Jest taka troszkę bardziej kleista. Dzięki serkowi długo zachowuje świeżość i ma mniej tłuszczu niż tradycyjne babki. Zachęcam do zrobienia, bo trudno jest ją opisać, a myślę, że jest warta spróbowania :)
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  9. Babeczki cytrynowe u mnie zawsze mają wzięcie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To tak, jak u mnie. Cytrusowe smaki kochamy :)

      Usuń
  10. Dawno już nie piekłam babki, a myślę, że moja rodzinka by się ucieszyła :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Chyba też będziemy kombinować z ricottą w wypiekach bo kremy wychodzą z niego pyszne :D A babka wygląda super :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam, świetnie nawilża ciasto i nadaje fajnego smaku :)

      Usuń
  12. lubię smak ricotty więc pomysł na babkę bardzo mi się podoba:) a upiekę sobie taką a co!

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo smakowicie wygląda :)Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  14. uwielbiam cytrynowe, orzeźwiające babki <3

    OdpowiedzUsuń
  15. Pysznie i pięknie! Cudowna babka, a dodatek ricotty to świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Przepyszna babeczka :) Bardzo lubię takie cytrynowe, delikatne i puszyste ciasta :D

    OdpowiedzUsuń
  17. Wspaniały pomysł na pyszną babkę. Lubię jak ciasto ma cytrynowy aromat. Fajny pomysł na dodanie serka :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Agnieszko
    Twoja babka jest rewelacyjna. My upiekliśmy ją kilka razy a przepis krąży wśród znajomych:)
    Pozdrawiamy cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Spodobał Ci się przepis? Daj G+
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...