piątek, 31 marca 2017

Karkówka w marynacie musztardowo - pomidorowej

Karkówka w marynacie musztardowo - pomidorowej, to propozycja dla osób lubiących musztardową nutę . Mimo, że musztarda jest tutaj tylko lekko wyczuwalna, nadaje karkówce charakterystycznego smaku. Mięso podajemy z ziemniakami.

Karkówka w marynacie musztardowo - pomidorowej




Składniki:

500 g karkówki
papryka słodka
sól, pieprz
1 czubata łyżka mąki pszennej
olej do smażenia (polecam bezzapachowy olej kokosowy firmy Skworcu)
2 średnie cebule
4 ząbki czosnku
1 czubata łyżeczka majeranku
1 czubata łyżeczka musztardy Dijon
1 czubata łyżeczka musztardy francuskiej
70 g koncentratu pomidorowego

Wykonanie:
  • Karkówkę kroimy na kotleciki. Rozbijamy je tłuczkiem. Z obu stron solimy, pieprzymy, posypujemy papryką słodką i oprószamy mąką.
  • Mięso odstawiamy na 30 minut.
  • Cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę.
  • Rozgrzewamy olej. Kotlety obsmażamy z obu stron, do ładnego zrumienienia.
  • Obsmażone kotlety odkładamy na talerz.
  • Na ten sam olej wrzucamy cebulę. Solimy ją i podsmażamy do zeszklenia.
  • Do zeszklonej cebuli dodajemy czosnek i podsmażamy 2 minuty.
  • Dodajemy majeranek, musztardy, koncentrat pomidorowy i wlewamy około 3/4 szklanki wody. Całość mieszamy i dokładamy kotlety. Kotlety układamy pod cebulą.
  • Mięso przykrywamy i dusimy do miękkości. Moje potrzebowało około 90 minut.
  • Jeśli podczas duszenia mięsa, wyparuje za dużo wody i sos zrobi się za gęsty, dolewamy ją (najlepiej gorącą).
  • Smacznego :)

17 komentarzy:

  1. Dawno nie jadłam karkówki. Z chęcią bym się skusiła na Twoją propozycję. Pyszności :)
    Pozdrawiam serdecznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię karkówkę - mogłabym jeść codziennie :-) Pysznie wygląda Twoja karkóweczka :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dawno nie jadłam.
    Ta marynata to super pomysł.

    OdpowiedzUsuń
  4. Smaczny pomysł na marynatę :) Zaraz zacznie się sezon grillowy, a Twój przepis jest w sam raz na taką imprezę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Taką karkóweczkę z chęcią bym sobie zjadła, pyszności :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Karkówka to jednak nie moje smaki, ale na pewno takim daniem można się najeść do syta :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Już widzimy jak naszemu tacie otwierają się oczy z zachwytu xD

    OdpowiedzUsuń
  8. Danie zdecydowanie dla mnie. Uwielbiam musztardę :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszna i aromatyczna karkóweczka. Bardzo lubię takie połączenia :) Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie jestem fanką karkówki, ale na Twoja wygląda tak apetycznie, że chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Mięso z marynaty smakuje wyjątkowo. Z pewnością swoją karkówką stworzyłaś wyjątkowe danie. Tak właśnie wygląda i tak pewnie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Jestem fankę tylko karkówki z grilla, ale twoja wygląda tak apetycznie, że z chęcią bym ją zjadła!

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Spodobał Ci się przepis? Daj G+
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...