Mam dla Was pierogi z kapustą kiszoną i ziemniakami. Mniej tradycyjne, ale również bardzo dobre. Warunek jest jeden,.... musicie lubić ziemniaki. Niejeden z Was zauważy, że farsz to tradycyjna śląska ciapkapusta :) Zapraszam. Kto jest głodny?
Składniki na ciasto (na około 35 pierogów):
375 g mąki
2 łyżki oliwy
około 225 ml ciepłej wody
1/4 łyżeczki soli
Składniki na farsz:
250 g obranych ziemniaków
400 g kapusty kiszonej
1 duża cebula
1 płaska łyżeczka majeranku
oliwa do podsmażenia cebuli
sól do smaku
pieprz
Okrasa:
oliwa
2 cebule
sól do smaku
Wykonanie farszu:
- Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i jeszcze gorące ugniatamy tłuczkiem.
- Kapustę drobno kroimy, przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do zmięknięcia(około 1 godziny). Po ugotowaniu kapustę studzimy i mocno odciskamy z wody.
- Cebulę kroimy w kostkę, solimy, dodajemy majeranek i podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy, do momentu zeszklenia się cebuli.
- Łączymy zeszkloną cebulę, kapustę i ziemniaki. Całość mieszamy, solimy do smaku i dość mocno pieprzymy.
- Wszystkie składniki ciasta wyrabiamy, do momentu, aż ciasto przestanie lepić się do rąk. Ciasto powinno być mięciutkie.
- Ciasto przykrywamy ściereczką i odkładamy na około 15 minut, aby odpoczęło.
- Po tym czasie ciasto cienko rozwałkowujemy na blacie posypanym mąką.
- Z ciasta wykrajamy krążki. Na środku każdego krążka układamy łyżeczkę farszu i zlepiamy brzegi. Brzegi każdego pieroga można docisnąć widelcem, tworząc ozdobne ząbki. Pierogi przykrywamy ściereczkę, aby nie obsychały.
- Przygotowujemy okrasę: cebulę kroimy w kostkę, solimy i podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy.
- W tym samym czasie, w dużym garnku, zagotowujemy osoloną wodę.
- Pierogi wrzucamy na wrzątek porcjami. Podczas wrzucania pierogów do wody, należy je co jakiś czas ostrożnie pomieszać, aby nie przykleiły się do dna. Po zagotowaniu się wody z pierogami, zmniejszamy gaz i gotujemy je 3 minuty od wypłynięcia.
- Pierogi wyjmujemy łyżką cedzakową, a do garnka wrzucamy kolejną porcję.
- Pierogi okraszamy cebulką i podajemy.
- Smacznego :)
Ja już zgłodniałam kiedy zobaczyłam te pierogi. Fajny, ciekawy przepis. Z pewnością wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę Krysiu i życzę smacznego :)
UsuńBardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńPyszne pierożki :)
OdpowiedzUsuńTakich jeszcze nie robiłam ☺
OdpowiedzUsuńNasza mama robi taki farsz :D Wszyscy domownicy go uwielbiamy, w ogóle to przepadamy za ziemniakami :D
OdpowiedzUsuńA to tak, jak ja :)
UsuńWow! Ciekawe bardzo te pierożki. Z chęcią bym ich spróbowała :) Przyznam szczerze, że takiego połączenia smakowego nie znam. Intrygujący farsz.
OdpowiedzUsuńPozdrowionka cieplutkie :)
Pozdrawiam również :)
UsuńA ja takich jeszcze nie jadłam:)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł, bardzo lubimy pierogi, ale takich jeszcze nie robiłam, muszę wypróbować
OdpowiedzUsuńZachęcam i życzę smacznego :)
UsuńBardzo ciekawy farsz. Pierożki wyglądają apetycznie :)
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis. :-) Chętnie skusiłabym się na takiego pierożka. :-)
OdpowiedzUsuńPierogi z kapustą i grzybami robimy z mamą, ale z kapustą i ziemniakami nie. Ciekawy przepis, na pewno spróbuję ;)
OdpowiedzUsuńŻyczę smacznego :)
UsuńUwielbiam pierogi :) Takiej ich wersji jeszcze nie znałam ;) Muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńSmacznego. Cieszę się, że przepis Ci się podoba :)
UsuńUwielbiam smak takich pierogów. Są pyszne :-)
OdpowiedzUsuńuwielbiam wszystkie swojskie pierogi a z takimi "wiejskimi" farszami najbardziej:) pyszności!
OdpowiedzUsuńTo prawda :)
Usuńtakiej wersji pierogów jeszcze nie jadłam, ale jestem ciekawa tego połączenia :)
OdpowiedzUsuńZachęcam do zrobienia :)
UsuńPiękne!!!
OdpowiedzUsuń