środa, 15 marca 2017

Pierogi z kapustą kiszoną i ziemniakami

Mam dla Was pierogi z kapustą kiszoną i ziemniakami. Mniej tradycyjne, ale również bardzo dobre. Warunek jest jeden,.... musicie lubić ziemniaki. Niejeden z Was zauważy, że farsz to tradycyjna śląska ciapkapusta :) Zapraszam.  Kto jest głodny?


Pierogi z kapustą kiszoną i ziemniakami

Składniki na ciasto (na około 35 pierogów):

250 g mąki
2 łyżki oliwy
około 150 ml ciepłej wody
1/4 łyżeczki soli

Składniki na farsz:

250 g obranych ziemniaków
400 g kapusty kiszonej
1 duża cebula
1 płaska łyżeczka majeranku
oliwa do podsmażenia cebuli
sól do smaku
pieprz

Okrasa:

oliwa
2 cebule
sól do smaku

Wykonanie farszu:
  • Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i jeszcze gorące ugniatamy tłuczkiem.
  • Kapustę drobno kroimy, przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do zmięknięcia(około 1 godziny). Po ugotowaniu kapustę studzimy i mocno odciskamy z wody.
  • Cebulę kroimy w kostkę, solimy, dodajemy majeranek i podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy, do momentu zeszklenia się cebuli.
  • Łączymy zeszkloną cebulę, kapustę i ziemniaki. Całość mieszamy, solimy do smaku i dość mocno pieprzymy.
Wykonanie pierogów:
  • Wszystkie składniki ciasta wyrabiamy, do momentu, aż ciasto przestanie lepić się do rąk. Ciasto powinno być mięciutkie. 
  • Ciasto przykrywamy ściereczką i  odkładamy na około 15 minut, aby odpoczęło.
  • Po tym czasie ciasto cienko rozwałkowujemy na blacie posypanym mąką.
  • Z ciasta wykrajamy krążki. Na środku każdego krążka układamy łyżeczkę farszu i zlepiamy brzegi. Brzegi każdego pieroga można docisnąć widelcem, tworząc ozdobne ząbki. Pierogi przykrywamy ściereczkę, aby nie obsychały.
  • Przygotowujemy okrasę: cebulę kroimy w kostkę, solimy i podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy.
  • W tym samym czasie, w dużym garnku, zagotowujemy osoloną wodę.
  • Pierogi wrzucamy na wrzątek porcjami. Podczas wrzucania pierogów do wody, należy je co jakiś czas ostrożnie pomieszać, aby nie przykleiły się do dna.  Po zagotowaniu się wody z pierogami, zmniejszamy gaz i gotujemy je 3 minuty od wypłynięcia.
  • Pierogi wyjmujemy łyżką cedzakową, a do garnka wrzucamy kolejną porcję.
  • Pierogi okraszamy cebulką i podajemy.
  • Smacznego :)

24 komentarze:

  1. Ja już zgłodniałam kiedy zobaczyłam te pierogi. Fajny, ciekawy przepis. Z pewnością wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę Krysiu i życzę smacznego :)

      Usuń
  2. Nasza mama robi taki farsz :D Wszyscy domownicy go uwielbiamy, w ogóle to przepadamy za ziemniakami :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow! Ciekawe bardzo te pierożki. Z chęcią bym ich spróbowała :) Przyznam szczerze, że takiego połączenia smakowego nie znam. Intrygujący farsz.
    Pozdrowionka cieplutkie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. A ja takich jeszcze nie jadłam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny pomysł, bardzo lubimy pierogi, ale takich jeszcze nie robiłam, muszę wypróbować

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo ciekawy farsz. Pierożki wyglądają apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciekawy przepis. :-) Chętnie skusiłabym się na takiego pierożka. :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pierogi z kapustą i grzybami robimy z mamą, ale z kapustą i ziemniakami nie. Ciekawy przepis, na pewno spróbuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam pierogi :) Takiej ich wersji jeszcze nie znałam ;) Muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smacznego. Cieszę się, że przepis Ci się podoba :)

      Usuń
  10. Uwielbiam smak takich pierogów. Są pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. uwielbiam wszystkie swojskie pierogi a z takimi "wiejskimi" farszami najbardziej:) pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  12. takiej wersji pierogów jeszcze nie jadłam, ale jestem ciekawa tego połączenia :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Spodobał Ci się przepis? Daj G+
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...