środa, 8 marca 2017

Sajgonki wegetariańskie

Jeśli lubicie kuchnię azjatycką, to wegetariańskie sajgonki, z poniższego przepisu, powinny przypaść Wam do gustu. Do ich przygotowania użyłam nietypowego, jak na sajgonki, składnika- pieczarek brązowych. Pieczarki brązowe mają smak i zapach bardziej przypominający grzyby leśne, niż zwykłe pieczarki. Moim zdaniem, pasowały idealnie.
Zachęcam również do zrobienia sajgonek z mięsem.
Zapraszam :)

Sajgonki wegetariańskie



Składniki na farsz (na 12 sajgonek):

50 g makaronu ryżowego
1 marchew
1 cebula
2 ząbki czosnku
250 g pieczarek brązowych
2 czubate łyżki kiełków soi (ze słonej zalewy)
4 liście kapusty pekińskiej
3 łyżki jasnego sosu sojowego
3 łyżki oliwy z oliwek
pieprz
sól do smaku

Pozostałe składniki:

papier ryżowy
olej rzepakowy do smażenia sajgonek
pikantny sos słodko- kwaśny do sajgonek - jasny lub ciemny.

Przygotowanie farszu:
  • Makaron gotujemy (bez solenia) zgodnie z recepturą na opakowaniu, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Po ostygnięciu kroimy na mniejsze kawałki.
  • Marchew kroimy w cienkie słupki.
  • Cebulę drobno siekamy.
  • Czosnek przeciskamy przez praskę.
  • Pieczarki kroimy na drobne kawałki.
  • Kapustę pekińską kroimy w drobne paseczki.
  • Kiełki odsączamy z zalewy.
  • Na patelnię wrzucamy cebulę i marchewkę, solimy i podsmażamy na oliwie do lekkiego zmięknięcia. 
  • Dodajemy pieczarki i całość podsmażamy, aż pieczarki przestana puszczać wodę i się troszkę podsmażą. W międzyczasie dodajemy sos sojowy i pieprz.
  • Gdy pieczarki są gotowe, odgarniamy je na bok i bezpośrednio na patelnię dodajemy czosnek. Podsmażamy go 1 minutę.
  • Dodajemy kiełki oraz kapustę, całość mieszamy i podsmażamy około 7 minut.
  • Po tym czasie na patelnię dodajemy makaron i całość jeszcze chwilę podsmażamy, aby smaki się połączyły. Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.
  • Farsz studzimy. 
Przygotowanie sajgonek:
  • Przygotowujemy duży talerz z ciepłą wodą i suchą, 2 kuchenne ściereczki. 
  • Papier ryżowy moczymy w wodzie, po 2 sekundach wyjmujemy i kładziemy na ściereczce. 
  • Na dole papieru ryżowego kładziemy 1 czubatą łyżkę farszu. Zwijamy najpierw dół, potem boki do środka, a następnie sajgonki rolujemy. 
  • Tak przygotowujemy wszystkie sajgonki. Odkładamy je na rozłożoną, drugą ściereczkę.
  • Sajgonki odkładamy na 20 minut. Po tym czasie możemy rozpocząć smażenie.
  • W małej patelni rozgrzewamy olej. Ilość oleju powinna być taka, aby sajgonka zanurzyła się w nim do połowy.
  • Sajgonki wkładamy do gorącego oleju, po 3 - 4 sztuki i smażymy około 4 minuty. W połowie czasu smażenia sajgonki przewracamy na drugą stronę. Układając sajgonki na patelni, najpierw wkładamy je sklejeniem ku dołowi. Przy smażeniu należy uważać, aby sajgonki się nie dotykały, ponieważ się posklejają.
  • Po usmażeniu sajgonki układamy na papierowych ręcznikach, aby odsączyć z nich nadmiar tłuszczu.
  • Sajgonki podajemy z sosami. Zachęcam do zrobienia jednego z dwóch, zaproponowanych przeze mnie, pikantnych sosów słodko - kwaśnych: jasnego lub ciemnego.
  • Smacznego :)

19 komentarzy:

  1. Lubię sajgonki, a takie domowe muszą świetnie smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ach, sajgonki! Uwielbiam :) W domowej odsłonie jeszcze nie robiłam. Trzeb a to zmienić! :) Pozdrowionka! Miłego Dnia Kobiet! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ostatni raz jadłam sajgonki już taki kawał czasu temu, że nawet nie pamiętam dokładnie ich smaku:) Z opisu jednak zapowiadają się pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają rewelacyjnie. :-) Zjadłabym taką sajgoneczkę :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super pomysł, bezmięsnie tez może byc smacznie

    OdpowiedzUsuń
  6. Jakie by sajgonki nie były - z mięsem czy wege - biorę obie wersje, bo je uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie jadłam domowych sajgonek. Ale szczerze przyznaję, że Twój przepis jest tak czytelny, a samo wykonanie łatwe i kusi, żeby takie domowe zrobić. Zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniały pomysł na wege sajgonki - pychoty! <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi, że przepis Ci się podoba :)

      Usuń
  9. Wspaniały pomysł, choć nie jestem wege takie sajgonki z chęcią bym zjadła.

    OdpowiedzUsuń
  10. No to widzimy, że coś specjalnie dla nas :D Oj wpadniemy do Ciebie na taki azjatycki obiad :D

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Spodobał Ci się przepis? Daj G+
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...