piątek, 8 stycznia 2016

Sajgonki z farszem mięsno - warzywnym

Dzisiaj zapraszam na danie kuchni azjatyckiej. Sajgonki z farszem mięsno - warzywnym, podane z pikantnym sosem słodko- kwaśnym. Sajgonki wyszły pyszne. Z pikantnym sosem słodko- kwaśnym smakowały nieziemsko :)
Zachęcam również do zrobienia sajgonek wegetariańskich.

 
Sajgonki z farszem mięsno - warzywnym


Składniki na farsz (na 12 sajgonek):

50 g makaronu ryżowego
4 suszone grzyby mun
1 marchew
1 cebula czerwona
2 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
150 g mielonej karkówki
2 łyżki jasnego sosu sojowego
pieprz
sól do smaku

Pozostałe składniki:

papier ryżowy
olej rzepakowy do smażenia sajgonek
pikantny sos słodko- kwaśny do sajgonek - jasny lub ciemny.


Przygotowanie farszu:
  • Makaron gotujemy (bez solenia) zgodnie z recepturą na opakowaniu, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Po ostygnięciu kroimy na nitki o długości 5 cm.
  • Grzyby mun zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie odcedzamy i kroimy w drobne paski.
  • Marchew kroimy w cienkie słupki.
  • Cebulę i czosnek drobno siekamy, wrzucamy na patelnię, lekko solimy i podsmażamy na oliwie do zmięknięcia cebuli. 
  • Gdy cebula jest gotowa, dodajemy marchewkę i podsmażamy aż marchewka lekko zmięknie.
  • Następnie na patelnię dokładamy mięso oraz grzyby i całość podsmażamy kolejne 10 minut. W międzyczasie do farszu dolewamy sos sojowy i doprawiamy go dość mocno pieprzem i do smaku solą.
  • Po tym czasie na patelnię dodajemy makaron i całość jeszcze chwilę podsmażamy, aby smaki się połączyły. Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.
  • Farsz studzimy. 
Przygotowanie sajgonek:
  • Na blacie kuchennym kładziemy płaski talerz z ciepłą wodą i suchą kuchenną ściereczkę.
  • Papier ryżowy moczymy w wodzie, po 2 sekundach wyjmujemy i kładziemy na ściereczce. 
  • Na dole papieru ryżowego kładziemy 1 czubatą łyżkę farszu. Zwijamy najpierw dół, potem boki do środka, a następnie rolujemy. 
  • Tak przygotowujemy kolejno wszystkie sajgonki. 
  • Sajgonki odkładamy na 20 minut. Po tym czasie możemy rozpocząć smażenie.
  • W małej patelni rozgrzewamy olej. Ilość oleju powinna być taka, aby sajgonka zanurzyła się w nim do połowy.
  • Sajgonki wkładamy do gorącego oleju, po 3 - 4 sztuki i smażymy, z obu stron, około 4 minuty. W połowie czasu smażenia sajgonki przewracamy na drugą stronę. Sajgonki powinny nabrać złotego koloru. Wkładając sajgonki na patelnię, najpierw wkładamy je sklejeniem w dół.
  • Po usmażeniu sajgonki układamy na papierowych ręcznikach, aby odsączyć z nich nadmiar tłuszczu.
  • Zachęcam do podania sajgonek z zaproponowanym przeze mnie, pikantnym sosem słodko- kwaśnym. Ja jem je palcami. Tak mi smakują najlepiej.
Smacznego :)

30 komentarzy:

  1. Bardzo lubię sajgonki, a Twoje wyglądają znakomicie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Sehr schöne Web-Seite! Jaan vdW

    OdpowiedzUsuń
  3. Niebawem będziemy:) zostaw nam troszkę:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam sajgonki!!! :) Mniam! I choć płaty ryżowe czekają w kuchennej szufladzie, to jakoś tak nie mogłam się odważyć. Zrobię je z Twojego przepisu w ten weekend. :) A co!

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj Aguś ale kusisz :) zaraz wpadnę do Ciebie na te pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jestem zachwycona tymi sajgonkami. Chętnie wprosiłabym się do Ciebie na taki obiadek :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zostało trochę na jutro? Sajgonki mogę jeść na śniadanie, na kolację i na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też je uwielbiam. Niestety wszystkie zjedzone :)
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  8. Koniecznie musimy zrobić sajgonki wytrawne! Papier ryżowy już jest, mamy nadzieję, że nie przeleży w naszej szafce roku jak ten poprzedni :P

    OdpowiedzUsuń
  9. Mniammm...postanowione ;) muszę zrobić sajgonki,narobiłas mi smaka

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam, ja daję mięso indycze i rukolę spróbuj koniecznie. Domowe sajgonki biją na głowę takie z restauracji, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  11. Nie jadłam nigdy sajgonek, ten farsz musi być bardzo smaczny.

    OdpowiedzUsuń
  12. Jak idealnie wyglądają i jak perfekcyjnie podane jak w prawdziwej azjatyckiej restauracji :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Sajgonki to ja mogę jeść i jeść! Uwielbiam z każdym nadzieniem :) Twoje prezentują się wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Super wyglądają, na pewno są bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiam sajgonki ! Czy to smażone, czy na surowo, oba warianty są świetne. Twój farsz bardzo mi się podoba, wypróbuję tej opcji, bo z tym rodzajem mięsa, w dodatku mielonego jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Mniam jak ja lubię sajgonki :-) bardzo smakowicie je zrobiłaś Aguś :-)

    OdpowiedzUsuń
  17. Jak ja dawno sajgonek nie jadłam, aż ślinka cienkie, mniam :-)

    OdpowiedzUsuń
  18. Papier ryżowy leży u mnie już z dwa miesiące i nie mogę się przybrać, do zrobienia sajgonek. Ale smaka mi narobiłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Ostatnio bardzo je polubiłam , szczególnie te akurat bez mięsa. Jakoś staram się samemu całkowicie z niego zrezygnować. Super mi pasuje dodatki z pietruszką, marchwią, mogą być grzyby i super też pasuje dobrze ugotowany ryż. Także warto spróbować z dobrym pieczonym jabłkiem. Warto z tym eksperymentować.
    Monih

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Spodobał Ci się przepis? Daj G+
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...