poniedziałek, 21 marca 2016

Morszczuk w ziołach, pieczony z pomidorkami

Dzisiaj zachęcam do zrobienia ryby pieczonej w piekarniku. Morszczuk w ziołach, pieczony z pomidorkami jest propozycją na lekki obiad. Podajemy go z bagietką lub innym lubianym pieczywem. Maślany sos, pomidorki o zapachu bazyliowo- czosnkowym, leciutka nuta ziół prowansalskich. 
Jeśli Was zachęciłam, zapraszam :)


Morszczuk w ziołach, pieczony z pomidorkami


Składniki (na porcję dla jednej osoby- na zdjęciu):

1 łyżka oliwy z oliwek do wysmarowania naczynia

dwa filety z morszczuka
sól - ilość według uznania
pieprz - ilość według uznania
1 płaska mała łyżeczka ziół prowansalskich
2 małe łyżeczki soku z cytryny
2 plasterki cytryny
40 g masła

10 pomidorków koktajlowych
1 łyżka oliwy
pół łyżeczki suszonej bazylii
1 ząbek czosnku
szczypta soli

Wykonanie:
  • Naczynie żaroodporne smarujemy łyżką oliwy.
  • Rybę oczyszczamy, myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym i wkładamy do naczynia żaroodpornego.
  • Rybę z obu stron solimy i pieprzymy. 
  • Na wierzchy rybę posypujemy ziołami prowansalskimi i skrapiamy sokiem z cytryny.
  • Masło kroimy na małe kawałeczki i równomiernie rozkładamy na wierzchu ryby. 
  • Plasterki cytryny kroimy na pół i kładziemy na rybie.
  • Pomidory kroimy na pół i wkładamy do miseczki. Dodajemy łyżkę oliwy, bazylię, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i szczyptę soli. Całość dokładnie mieszamy.
  • Tak przygotowane pomidory rozkładamy w naczyniu żaroodpornym, obok ryby. Marynatę, która pozostała w miseczce po pomidorkach, przekładamy na rybę.
  • Tak przygotowanego morszczuka przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę (ponieważ razem z tą folią morszczuka włożymy do piekarnika, pamiętajmy, że matowa strona folii aluminiowej ma być na zewnątrz).
  • Piekarnik nagrzewamy. Rybę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 25 minut. Ja piekę w temperaturze 175 stopni, przy włączonej grzałce dolnej + grzałka z termoobiegiem. Po około 18 minutach rybę odkrywam, aby całość się lekko zarumieniła. Nie jest to jednak konieczne.
  • Podając tak przygotowanego morszczuka, obowiązkowo na talerz przelewamy cały maślany sos z dna naczynia. Jeśli danie przygotowujemy w kilku małych naczyniach żaroodpornych (z porcją dla jednej osoby- tak, jak na zdjęciu), możemy podać je w nim. 
  • Rybę podajemy z bagietką.
Smacznego :)

24 komentarze:

  1. Rybkę z pomidorkami by się zjadło bardzo chętnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Taką pyszną rybkę to i ja chętnie bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam :) Ale taka rybka musi świetnie smakować! Poezja :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajny pomysł na rybkę. Muszę wypróbować przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda pysznie do schrupania

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale pyszna rybka :-) taką bym zjadła ze smakiem :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo ciekawy przepis na rybkę!:)
    Chętnie wypróbuję. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam rybki 😃pod każda postacią pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam ryby i pieczone pomidorki koktajlowe ! Wspaniale się te smaki komponują :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Cudownie wygląda to danie ;*
    Agnieszka Krześ

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Spodobał Ci się przepis? Daj G+
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...