piątek, 25 marca 2016

Ryba po grecku

Dzisiaj zapraszam na rybę po grecku. Można ją przygotować na dwa sposoby. Z rybą smażoną lub upieczoną w piekarniku. Dzisiaj kuszę Was rybą po grecku, w wersji light. Rybę upiekłam w piekarniku, dzięki czemu zawartość tłuszczu jest minimalna. Poza tym nie musiałam stać nad patelnią, smażąc rybę. Dla mnie to ogromny plus. Może mi nie uwierzycie, ale jedząc z zamkniętymi oczami, nie domyślicie się, że ryba nie była smażona. Ryba po grecku swój smak i aromat zawdzięcza warzywom. Dlatego najlepiej przygotować ją dzień przed podaniem. Przez ten czas składniki przejdą nawzajem swoimi smakami :)

Ryba po grecku


Składniki:

około 1 kg filetów z ryby (morszczuk lub dorsz)
400 g cebuli
biała część pora (około 10 cm )
kilka łyżek oliwy
1 kg marchewki
1 duża pietruszka
malutki seler
2 szklanki bulionu warzywnego
200 g koncentratu pomidorowego
1 liść laurowy
2 ziarna ziela angielskiego
1 czubata łyżeczka cukru
sól
pieprz

Wykonanie:
  • Rybę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, solimy i pieprzymy z obu stron.
  • Do naczynia żaroodpornego wlewamy 2 łyżki wody i wkładamy rybę. Można układać ją warstwowo. Naczynie zamykamy.
  • Tak przygotowaną rybę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 25 minut w 175 stopniach (Piekarnik elektryczny, grzałka dolna + grzałka z termoobiegiem.)
  • Przygotowanie warzyw:
  • Cebulę i pora kroimy w kostkę, solimy do smaku i podsmażamy na oliwie do zeszklenia cebuli.
  • Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  • Do zeszklonej cebuli dodajemy starte warzywa i całość razem podsmażamy około 10 minut.
  • Po tym czasie dodajemy bulion warzywny, koncentrat pomidorowy, liść laurowy, ziele angielskie, cukier. Całość mieszamy, przykrywamy i dusimy, aż warzywa będą miękkie.
  • Podczas duszenia, warzywa doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Warzywa nie mogą być mdłe. 
  • Tak przygotowane warzywa i rybę (jeszcze ciepłe) układamy na zmianę w półmisku. Na spód naczynia wykładamy trochę warzyw, na to kładziemy rybę, którą również przykrywamy warzywami. I tak, na zmianę, aż do wykorzystania składników. Ostatecznie na wierzchu muszą być warzywa.
  • Tak przygotowaną rybę po grecku odstawiamy do ostygnięcia, następnie wkładamy do lodówki na jeden dzień.
Smacznego :)

20 komentarzy:

  1. Nam się ryba po grecku typowo kojarzy z grudniowymi świętami ale na Wielkanoc też by się zjadło :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W Wigilię taka rybka jest obowiązkowa. Jednak ja ją tak lubię, że nie potrzebuję okazji, aby zagościła w moim domu. Robię ją również w środku zupełnie zwykłego tygodnia :))

      Usuń
  2. Bardzo ją lubię. Taka pierzynka z warzyw.
    Kojarzy mi się z Wigilią :)

    OdpowiedzUsuń
  3. U mnie w rodzinie wszyscy ją bardzo lubią, będę jutro robić dużą porcję :-) życzę wspaniałych Świąt Wielkanocnych spędzonych w rodzinnej i radosnej atmosferze :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bajecznie apetyczna rybka - wesołych Świąt Kochana! :* <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam! nie daję selera, pora i pietruszki

    OdpowiedzUsuń
  6. Pisanki skradły słońcu kilka złotych promieni,
    teraz ich jasny blask niech Twój dom rozpromieni.
    Niech nadchodzące święta wielkanocne
    przyniosą pogodę ducha,
    wiele szczęścia i radości :) Wesołych Świąt kochana :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo lubię taką rybkę, jest pyszna, narobiłaś mi apetytu:)Spokojnych, Radosnych, Rodzinnych Świąt:)

    OdpowiedzUsuń
  8. U mnie na święta również gości ryba po grecku. Co prawda smażona i inaczej mam wykonany sos, ale również jest pyszna. Najlepiej smakuje mi na ciepło ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również kiedyś rybę smażyłam. Uwielbiam obie wersje :)
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  9. Ryba gotowa a to znaczy,że święta tuż tuż.
    Życzymy aby były piękne i radosne:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Agnieszko, wspaniała ryba. Wypróbuję Twoją wersję. A że lubimy rybę po grecku więc pewnie niebawem skorzystam z Twojej propozycji.
    Kochana, życzę Ci wspaniałych, pogodnych i rodzinnych Świąt Wielkanocnych :)

    OdpowiedzUsuń
  11. uwielbiam! :) a podoba mi się pomysł z wersją pieczoną, bo lubię uzdrawiać przepisy :)
    Wesołych Świąt :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam! :) Chętnie wypróbuję Twój przepis bo prezentuje się nieziemsko! Życzę Wesołych Świąt! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda pysznie, dawno nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Spodobał Ci się przepis? Daj G+
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...