Dzisiaj mam dla Was propozycję na lekko kwaskowatą tartę z wiśniami i migdałową kruszonką. Słodkie, maślane ciasto idealnie komponuje się z kwaśną wiśnią. Czy uwierzycie, że zjecie w tym cieście ponad pół kilo wiśni i nie powiecie, że ciasto jest za kwaśne? Takie ciasto zrobicie tylko latem. Może się skusicie?
Składniki na ciasto:
120 g cukru
100 g zimnego masła
1 jajko
1 łyżeczka aromatu migdałowego
Składniki na kruszonkę:
50 g mąki
30 g cukru
40 g drobno krojonych migdałów
35 g zimnego masła
Składniki na wiśniowy środek:
550 g wiśni
80 g cukru
1 budyń śmietankowy z cukrem
1 czubata łyżka bułki tartej
Wykonanie:
- Tortownicę o średnicy 23 - 24 cm wykładamy papierem do pieczenia.
- Wiśnie drylujemy i przekładamy na sitko, aby odsączyć z nich sok.
- Przygotowujemy ciasto:
- Do miski wsypujemy mąkę i cukier.
- Dodajemy masło i drobno siekamy je nożem.
- Dodajemy jajko oraz aromat i całość szybko wyrabiamy rękoma, formując ciasto w kulę.
- Ciasto rozkładamy na tortownicy. Wylepiamy nim spód i boki. Możemy to zrobić odrywając kolejno kawałki ciasta i rozpłaszczając je w dłoniach. Ciasto jest plastyczne i nie lepi się do rąk.
- Ciasto nakłuwamy widelcem po całej powierzchni spodu i wkładamy na minimum 30 minut do lodówki.
- Przygotowujemy kruszonkę:
- Wszystkie składniki kruszonki wrzucamy do miski.
- Masło drobno siekamy nożem.
- Składniki kruszonki zagniatamy, aby się ze sobą połączyły i formujemy z nich kulę.
- Tak przygotowaną kruszonkę wkładamy na minimum 30 minut do lodówki.
- Dalsze czynności:
- Po 30 minutach stania w lodówce, tortownicę z ciastem wkładamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i podpiekamy około 15 - 17 minut. Ja piekę na grzałkach: dolna + grzałka z termoobiegiem. Ciasto powinno się lekko zarumienić na brzegach.
- Po 10 minutach pieczenia sprawdzamy, czy ciasto się nie uniosło. Jeśli tak, przebijamy je raz widelcem. Drugi raz się nie uniesie.
- Podpieczone ciasto wyciągamy z piekarnika.
- Równomiernie, po całej powierzchni, ciasto posypujemy bułką tartą.
- Wiśnie przekładamy do miski, dodajemy cukier oraz proszek budyniowy i całość dokładnie mieszamy. Tak przygotowane wiśnie od razu rozkładamy na ciasto.
- Na wiśniach rozkładamy kruszonkę, którą rozkruszamy w palcach.
- Ciasto ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy do ładnego zrumienienia kruszonki - ja piekę 45 minut w temperaturze 175 stopni (grzałka dolna + grzałka z termoobiegiem).
- Smacznego :)
Chętnie wykonam taką tartę, pozdrawiam
OdpowiedzUsuńUwielbiam kruche spody i dużą ilość kruszonki, wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Elu :)
UsuńRobię niemal identyczną tartę :) Babcia mnie nauczyła. Kocham tarty, a w szczególności na słodko. Jakoś jeszcze się nie przekonałam do wytrawnych tart np. ze szpinakiem, chociaż moi znajomi bardzo takie zachwalali.
OdpowiedzUsuńSerdecznie pozdrawiam :)
Ja również lubię na słodko. Tarty z owocami są boskie. Pozdrawiam również :)
UsuńPyszne połączenie smaków :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńBardzo smaczna I wygląda bardzo apetycznie; )
OdpowiedzUsuńByła bardzo smaczna :)
UsuńO mniam, ależ to cudnie wygląda:)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńMmm... smakowita tarta:)
OdpowiedzUsuńSuper blog! Super przepis, wykorzystam w swojej kuchni :)
OdpowiedzUsuńŻyczę smacznego :)
UsuńA gdyby zamiast wiśni (których nie mam) dać jagody (których zebrałam prawie dwa litry)? - wyjdzie równie pysznie?
OdpowiedzUsuńPowinno. Jednak nie daję głowy :)
UsuńUwielbiamy takie słodko-kwaśne połączenia w ciastach :D
OdpowiedzUsuńO tak ! Cherry pie - uwielbiam i podkradam kawałek, bo wygląda bosko ;)
OdpowiedzUsuńProszę bardzo :)
UsuńO mniam ... z przyjemnością zjadłabym kawałek.
OdpowiedzUsuńZapraszam :)
UsuńWspaniała i do tego ta kruszonka <3
OdpowiedzUsuńKruszonka boska :)
UsuńDoskonała tarta! Wygląda przeapetyczie - jem oczami <3
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńOmniam! Niech mi ściągają ten gips to z kuchni nie wyjdę :)
OdpowiedzUsuń:) :)
UsuńMój mąż mi już też marudzi, żeby ponownie ją zrobić. A dopiero wczoraj zjedliśmy.
Mi by taka tarta bardzo smakowała :). Z chęcią się na nią skuszę.
OdpowiedzUsuńŻyczę smacznego :)
UsuńTo zdecydowanie moje smaki. U mnie w niedziele była podobna tarta, tylko z porzeczkami. Kwaśne owoce i słodkie maślane ciasto - idealne połączenie :)
OdpowiedzUsuńTo się idealnie komponuje Agnieszko :)
Usuńboska tarta <3
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńExtra! Na pewno przyjemnie było się delektować takim smakołykiem :)
OdpowiedzUsuńBaaardzo :)
UsuńCiasto jak u Mamy - duuużo wiśni i chrupiąca kruszonka...mniamuśne:)
OdpowiedzUsuńCzy jest szansa na informacje:
OdpowiedzUsuń- jakie ustawienia dać na piekarniku bez termoobiegu?
- czy kruszonkę można zrobić bez migdałów?
Kruszonkę oczywiście można zrobić bez migdałów. Bez termoobiegu zwiększyłabym temperaturę o około 15 stopni.
Usuń