Tarta z wiśniami i migdałową kruszonką

Dzisiaj mam dla Was propozycję na lekko kwaskowatą tartę z wiśniami i migdałową kruszonką. Słodkie, maślane ciasto idealnie komponuje się z kwaśną wiśnią. Czy uwierzycie, że zjecie w tym cieście ponad pół kilo wiśni i nie powiecie, że ciasto jest za kwaśne? Takie ciasto zrobicie tylko latem. Może się skusicie? 

Tarta z wiśniami i migdałową kruszonką


Tarta z wiśniami i migdałową kruszonką

Składniki na ciasto:

200 g mąki pszennej
120 g cukru
100 g zimnego masła
1 jajko
1 łyżeczka aromatu migdałowego

Składniki na kruszonkę:

50 g mąki
30 g cukru
40 g drobno krojonych migdałów
35 g zimnego masła

Składniki na wiśniowy środek:

550 g wiśni
80 g cukru
1 budyń śmietankowy z cukrem
1 czubata łyżka bułki tartej

Wykonanie:

  • Tortownicę o średnicy 23 - 24 cm wykładamy papierem do pieczenia.
  • Wiśnie drylujemy i przekładamy na sitko, aby odsączyć z nich sok. 
  • Przygotowujemy ciasto:
  • Do miski wsypujemy mąkę i cukier. 
  • Dodajemy masło i drobno siekamy je nożem.
  • Dodajemy jajko oraz aromat i całość szybko wyrabiamy rękoma, formując ciasto w kulę. 
  • Ciasto rozkładamy na tortownicy. Wylepiamy nim spód i boki. Możemy to zrobić odrywając kolejno kawałki ciasta i rozpłaszczając je w dłoniach. Ciasto jest plastyczne i nie lepi się do rąk.
  • Ciasto nakłuwamy widelcem po całej powierzchni spodu i wkładamy na minimum 30 minut do lodówki. 
  • Przygotowujemy kruszonkę:
  • Wszystkie składniki kruszonki wrzucamy do miski. 
  • Masło drobno siekamy nożem.
  • Składniki kruszonki zagniatamy, aby się ze sobą połączyły i formujemy z nich kulę.
  • Tak przygotowaną kruszonkę wkładamy na minimum 30 minut do lodówki.
  • Dalsze czynności:
  • Po 30 minutach stania w lodówce, tortownicę z ciastem wkładamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i podpiekamy około 15 - 17 minut. Ja piekę na grzałkach: dolna + grzałka z termoobiegiem. Ciasto powinno się lekko zarumienić na brzegach.
  • Po 10 minutach pieczenia sprawdzamy, czy ciasto się nie uniosło. Jeśli tak, przebijamy je raz widelcem. Drugi raz się nie uniesie.
  • Podpieczone ciasto wyciągamy z piekarnika.
  • Równomiernie, po całej powierzchni, ciasto posypujemy bułką tartą. 
  • Wiśnie przekładamy do miski, dodajemy cukier oraz proszek budyniowy  i całość dokładnie mieszamy. Tak przygotowane wiśnie od razu rozkładamy na ciasto.
  • Na wiśniach rozkładamy kruszonkę, którą rozkruszamy w palcach.
  • Ciasto ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy do ładnego zrumienienia kruszonki - ja piekę 45 minut w temperaturze 175 stopni (grzałka dolna + grzałka z termoobiegiem).
  • Smacznego :)

38 komentarzy:

  1. Chętnie wykonam taką tartę, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam kruche spody i dużą ilość kruszonki, wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Robię niemal identyczną tartę :) Babcia mnie nauczyła. Kocham tarty, a w szczególności na słodko. Jakoś jeszcze się nie przekonałam do wytrawnych tart np. ze szpinakiem, chociaż moi znajomi bardzo takie zachwalali.
    Serdecznie pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również lubię na słodko. Tarty z owocami są boskie. Pozdrawiam również :)

      Usuń
  4. Bardzo smaczna I wygląda bardzo apetycznie; )

    OdpowiedzUsuń
  5. O mniam, ależ to cudnie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Super blog! Super przepis, wykorzystam w swojej kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
  7. A gdyby zamiast wiśni (których nie mam) dać jagody (których zebrałam prawie dwa litry)? - wyjdzie równie pysznie?

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiamy takie słodko-kwaśne połączenia w ciastach :D

    OdpowiedzUsuń
  9. O tak ! Cherry pie - uwielbiam i podkradam kawałek, bo wygląda bosko ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. O mniam ... z przyjemnością zjadłabym kawałek.

    OdpowiedzUsuń
  11. Wspaniała i do tego ta kruszonka <3

    OdpowiedzUsuń
  12. Doskonała tarta! Wygląda przeapetyczie - jem oczami <3

    OdpowiedzUsuń
  13. Omniam! Niech mi ściągają ten gips to z kuchni nie wyjdę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) :)
      Mój mąż mi już też marudzi, żeby ponownie ją zrobić. A dopiero wczoraj zjedliśmy.

      Usuń
  14. Mi by taka tarta bardzo smakowała :). Z chęcią się na nią skuszę.

    OdpowiedzUsuń
  15. To zdecydowanie moje smaki. U mnie w niedziele była podobna tarta, tylko z porzeczkami. Kwaśne owoce i słodkie maślane ciasto - idealne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Extra! Na pewno przyjemnie było się delektować takim smakołykiem :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Ciasto jak u Mamy - duuużo wiśni i chrupiąca kruszonka...mniamuśne:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Czy jest szansa na informacje:
    - jakie ustawienia dać na piekarniku bez termoobiegu?
    - czy kruszonkę można zrobić bez migdałów?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kruszonkę oczywiście można zrobić bez migdałów. Bez termoobiegu zwiększyłabym temperaturę o około 15 stopni.

      Usuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...