Na przełomie czerwca i lipca z niecierpliwością czekam na kurki. Uwielbiam te małe, żółte grzybki. Dania z nimi są pyszne i proste do zrobienia. W tych malutkich grzybkach kryje się moc smaku i aromatu. Dzisiaj mam propozycję na polędwiczkę z kurkami. Obiad na dzień powszedni, niedzielę, czy uroczystość rodzinną. Smacznie, wystawnie, a prosto i szybko.
250 g - 300 g kurek
2 średnie cebule (białe lub czerwone)
3 - 4 czubate łyżki siekanej świeżej natki pietruszki
1 polędwiczka wieprzowa (około 400 g)
100 ml śmietany 30%
łyżka masła
około 5 łyżek oliwy do smażenia
sól
pieprz
Wykonanie:
- Całe danie wykonamy na jednej dużej patelni z pokrywką.
- Wszystkie składniki najlepiej jest przygotować zanim rozpoczniemy przygotowywać danie, ponieważ robi się je bardzo szybko i potem nie będzie na to czasu.
- Kurki szybko myjemy w letniej wodzie. Czym krótszy kontakt kurki z wodą, tym lepszy będzie miała smak. Duże kurki kroimy na 2- 4 części, małe pozostawiamy całe.
- Cebulę siekamy w kostkę.
- Natkę płuczemy i siekamy.
- Polędwiczkę myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym, kroimy na kawałki o grubości około 1,5 cm i rozbijamy lekko ręką.
- Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy.
- Będziemy na niej podsmażać polędwiczki dokładnie 4 minuty. To jest całkowity czas trzymania mięsa na patelni. Dzięki temu polędwiczka będzie mięciutka jak masełko. Podsmażamy polędwiczki w następujący sposób:
- Na gorącej patelni rozkładamy połowę mięsa i podsmażamy w 2 minuty. Pod koniec tych 2 minut mięso solimy i pieprzymy i od razu przewracamy na drugą stronę. Po kolejnych dwóch minutach polędwiczki zdejmujemy z patelni na talerz. Na patelnię wrzucamy drugą porcję mięsa i postępujemy podobnie.
- Na patelnię po polędwiczkach dolewamy 2 łyżki oliwy i wrzucamy cebulę.
- Cebulę solimy do smaku i podsmażamy do zeszklenia.
- Na zeszkloną cebulę wrzucamy kurki. Całość solimy, pieprzymy, mieszamy i dusimy pod przykryciem 5 minut.
- Dodajemy natkę i dusimy pod przykryciem 3 minuty.
- Dodajemy śmietanę i masło i dusimy odkryte 2 minuty. Próbujemy i w razie potrzeby solimy i pieprzymy.
- Do sosu, pod kurki wkładamy polędwiczki i bez przykrycia dusimy 3 minuty.
- Gotowe.
- Danie przykrywamy i odczekujemy około 10 minut, aby polędwiczki przeszły smakiem kurek.
- Smacznego :)
Ah te kurki dla mnie dania z grzybami są pycha
OdpowiedzUsuńTo prawda :)
UsuńUwielbiam kurki, nie mam się kiedy wybrać do lasu, a chętnie bym zjadła. A Twoje Agnieszka z tymi polędwiczkami to już uczta królów :)
OdpowiedzUsuńJa kupuję kurki na rynku :)
UsuńJa zebrałam w niedzielę pierwsze :) radości było co niemiara :D i wczoraj skończyły w pysznym sosie :)
OdpowiedzUsuńJa nie znam lasów, gdzie są kurki. Zazwyczaj znajduję kilka. Te są kupowane :)
UsuńKurki - mniam, jak dawno nie jadłam i do tego z polędwiczką, cudowne danie ;)
OdpowiedzUsuńTo prawda. Uwielbiam :)
UsuńKurki i polędwiczki - zestawienie idealne i prawdziwa rozkosz smaków:)
OdpowiedzUsuńOj...szkoda, że nie mogliśmy być na tym obiadku:)
Pozdrawiamy bardzo, bardzo gorąco!
Pozdrawiam również :)
UsuńJakoś nigdy nas do kurek nie ciągnie ale jak patrzymy na Twoje danie to już nam ślinka cieknie :D
OdpowiedzUsuńMoże Was zachęcę :)
UsuńPychotka, wszędzie kurki:) Ja tez wczoraj miałam ten problem ze zdjęciami na blogu - to chyba jakiś ogólny problem, bo u mnie wszystko już wyśrodkowane jak dawniej i u Ciebie widzę też, dziwne rzeczy na tym blogspocie się wyprawiają czasami:p
OdpowiedzUsuńKurki wszędzie, bo to pyszne grzybki są. Osobiście uwielbiam. No właśnie wczoraj blogspot szalał. Ale dzisiaj już wszystko OK :)
UsuńŚwietny pomysł. Kurki z wieprzowiną idealne połączenie.
OdpowiedzUsuńDla mnie również :)
UsuńBardzo smaczne danie.Dawno nie jadłam kurek. W dzieciństwie może?
OdpowiedzUsuńJa biegam po nie na rynek 2 razy w tygodniu :)
UsuńJak dla mnie kurki to jedne z lepszych grzybów, a to wszystko musi tworzyć pyszną całość :)
OdpowiedzUsuńJest pyszne :)
UsuńAguś wspaniałe danie, oj zjadłabym ze smakiem :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Marzenko :)
UsuńKurek coś w tym roku niedostatek u mnie, a taką polędwiczkę chętnie bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńJa kupuję :)
UsuńDawno ich nie jadłam, ale takie mięsko z kurkami to dopiero ma rewelacyjny smak! Ajjj, muszę rozejrzeć się po bazarkach za tymi grzybkami :)
OdpowiedzUsuńKurki są w dużej ilości. Przynajmniej taka korzyść z tego mokrego i brzydkiego lata :)
UsuńPołączenie idealne! Wszystko co najlepsze - po prostu pycha! <3
OdpowiedzUsuńCieszę się, że przepis przypadł Ci do gustu :)
UsuńAle mi smaku narobiłaś na taką polędwiczkę, pyszności :)
OdpowiedzUsuńNie dziwię się. Ja ją uwielbiam :)
Usuńpyszna klasyka :)
OdpowiedzUsuńTo prawda :)
Usuń