Dzisiaj mam dla Was propozycję na zamknięcie ogórków w słoiku. Marynata słodko - kwaśna z curry i papryką nadaje ogórkom smak, który idealnie sprawdza się na imprezkach. Oczywiście na kolacyjkę będą również pasować. Zapraszam na ogórki w curry i papryce.
Składniki wkładane do każdego słoika:
ogórki
1/3 łyżeczki curry
1/4 łyżeczki słodkiej papryki
szczypta chili
1 łyżeczka gorczycy
liść laurowy
1 gałązka kopru z nasionami
2 krążki cebuli
1 ząbek czosnku
4 ziarna pieprzu czarnego
3 ziarna ziela angielskiego
Składniki zalewy:
5 szklanek wody
1 szklanka octu
1 szklanka cukru
2 łyżki soli
Wykonanie:
- Ogórki myjemy, obieramy i kroimy na krążki o grubości 1,5 cm.
- Cebulę obieramy i kroimy na krążki.
- Do słoików wkładamy wszystkie przyprawy. Następnie wkładamy ogórki.
- W celu przygotowania zalewy do garnka wsypujemy sól i cukier, wlewamy ocet oraz gorącą wodę i całość zagotowujemy. Tak przygotowaną zalewę wlewamy do słoików.
- Na dnie garnka rozkładamy ściereczkę, ustawiamy na niej słoiki i wlewamy gorącą wodę. Zasada jest taka, że woda w słoikach i ta, którą wlewamy do garnka muszą mieć podobną temperaturę. Wody powinno być tyle, aby sięgnęła do połowy wysokości słoików.
- Ogórki pasteryzujemy 10 minut.
- Smacznego :)
Pyszne, jeszcze takich nie robiłam. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńCoś nowego :)
UsuńFajne ogóreczki, pycha!
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy pomysł, można przygotować na pewno pyszną sałatkę z nich.
OdpowiedzUsuńMożna :)
Usuńfajny pomysł, takie ogóry muszą być smaczne
OdpowiedzUsuńSą smaczne :)
Usuńzawsze to miłe odstępstwo od tradycyjnych ogórasów ;)
OdpowiedzUsuńCzasami trzeba sobie życie urozmaicać :)
UsuńTakie ogóreczki z curry robi nasza babcia ale dla nas zawsze są zbyt mocno przyprawione. Jednak nie da się ukryć, że reszta rodziny się nimi zajada ;)
OdpowiedzUsuńJe je lubię na imprezkach :) Pasują dzięki tym mocnym smakom :)
UsuńUwielbiam takie domowe przetwory. Jestem ciekawa tych ogórków, bo w takim zestawieniu jeszcze ich nie jadłam.
OdpowiedzUsuńA taka nowość :)
UsuńAkurat lubię i robię przetwory z przyprawą curry, m.in. sałatkę ogórkowo-paprykową i ogórki w dość pikantnej zalewie. Chętnie wypróbuję ten przepis, bo robię je nieco inaczej i używam zupełnie innych proporcji w zalewie. Zgadzam się, że takie ogórki to coś zupełnie innego niż tradycyjne konserwowe albo kiszone, ale kto lubi zdecydowane smaki powinien spróbować. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSpróbuj, może Ci zasmakują. Życzę smacznego :)
UsuńBardzo ciekawa propozycja, takich ogóreczków jeszcze nie robiłam ;-)
OdpowiedzUsuńTypowo imprezowe :)
UsuńPyszne, ja robię w samym curry ogórki i cukinię. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPozdrawiam również :)
UsuńTo Ci powiem Agnieszka wyglądają pięknie :)
OdpowiedzUsuńBa :)
UsuńWypielęgnowane moją rączką od nasionka :)
Bardzo lubię takie ogórki, mniam :)
OdpowiedzUsuńJa również. Pozdrawiam :)
UsuńBardzo fajne ogóreczki :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńŚwietny przepis na kolejne ogórkowe słoiczki. Zapisuję ten przepis, zrobię i dołączę do moich zapasów w spiżarni :)
OdpowiedzUsuńPyszne, o zdecydowanym smaku ogóreczki. Warto je mieć w domowej spiżarni, bo to znakomity dodatek do wielu potraw. Super!
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie:)
Dziękuję. Pozdrawiam również :)
UsuńPrzepis podoba mi się, tylko nie obierałabym ogórków :)
OdpowiedzUsuńPewnie, że nie trzeba :)
Usuń