czwartek, 14 lipca 2016

Ogórki w curry i papryce

Dzisiaj mam dla Was propozycję na zamknięcie ogórków w słoiku. Marynata słodko - kwaśna z curry i papryką nadaje ogórkom smak, który idealnie sprawdza się na imprezkach. Oczywiście na kolacyjkę będą również pasować. Zapraszam na ogórki w curry i papryce. 


Ogórki w curry i papryce





Składniki wkładane do każdego słoika:

ogórki
1/3 łyżeczki curry
1/4 łyżeczki słodkiej papryki
szczypta chili
1 łyżeczka gorczycy
liść laurowy
1 gałązka kopru z nasionami
2 krążki cebuli
1 ząbek czosnku
4 ziarna pieprzu czarnego
3 ziarna ziela angielskiego

Składniki zalewy:

5 szklanek wody
1 szklanka octu
1 szklanka cukru
2 łyżki soli

Wykonanie:
  • Ogórki myjemy, obieramy i kroimy na krążki o grubości 1,5 cm.
  • Cebulę obieramy i kroimy na krążki.
  • Do słoików wkładamy wszystkie przyprawy. Następnie wkładamy ogórki.
  • W celu przygotowania zalewy do garnka wsypujemy sól i cukier, wlewamy ocet oraz gorącą wodę i całość zagotowujemy. Tak przygotowaną zalewę wlewamy do słoików.
  • Na dnie garnka rozkładamy ściereczkę, ustawiamy na niej słoiki i wlewamy gorącą wodę. Zasada jest taka, że woda w słoikach i ta, którą wlewamy do garnka muszą mieć podobną temperaturę. Wody powinno być tyle, aby sięgnęła do połowy wysokości słoików.
  • Ogórki pasteryzujemy 10 minut.
  • Smacznego :)

32 komentarze:

  1. Pyszne, jeszcze takich nie robiłam. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawy pomysł, można przygotować na pewno pyszną sałatkę z nich.

    OdpowiedzUsuń
  3. fajny pomysł, takie ogóry muszą być smaczne

    OdpowiedzUsuń
  4. zawsze to miłe odstępstwo od tradycyjnych ogórasów ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czasami trzeba sobie życie urozmaicać :)

      Usuń
  5. Takie ogóreczki z curry robi nasza babcia ale dla nas zawsze są zbyt mocno przyprawione. Jednak nie da się ukryć, że reszta rodziny się nimi zajada ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Je je lubię na imprezkach :) Pasują dzięki tym mocnym smakom :)

      Usuń
  6. Uwielbiam takie domowe przetwory. Jestem ciekawa tych ogórków, bo w takim zestawieniu jeszcze ich nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  7. Akurat lubię i robię przetwory z przyprawą curry, m.in. sałatkę ogórkowo-paprykową i ogórki w dość pikantnej zalewie. Chętnie wypróbuję ten przepis, bo robię je nieco inaczej i używam zupełnie innych proporcji w zalewie. Zgadzam się, że takie ogórki to coś zupełnie innego niż tradycyjne konserwowe albo kiszone, ale kto lubi zdecydowane smaki powinien spróbować. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj, może Ci zasmakują. Życzę smacznego :)

      Usuń
  8. Bardzo ciekawa propozycja, takich ogóreczków jeszcze nie robiłam ;-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszne, ja robię w samym curry ogórki i cukinię. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. To Ci powiem Agnieszka wyglądają pięknie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ba :)
      Wypielęgnowane moją rączką od nasionka :)

      Usuń
  11. Bardzo lubię takie ogórki, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Świetny przepis na kolejne ogórkowe słoiczki. Zapisuję ten przepis, zrobię i dołączę do moich zapasów w spiżarni :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Pyszne, o zdecydowanym smaku ogóreczki. Warto je mieć w domowej spiżarni, bo to znakomity dodatek do wielu potraw. Super!
    Pozdrawiamy serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Przepis podoba mi się, tylko nie obierałabym ogórków :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Spodobał Ci się przepis? Daj G+
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...