Latem, kiedy możemy zrobić ogórki małosolne, często robię sałatki z ich użyciem. Nadają im niesamowitego aromatu i smaku świeżości. Najbardziej lubię ogórki małosolne, które dopiero zmieniają kolor. To one pachną najładniej. A co mam dla Was? Kolorową, pachnącą sałatkę z pomidorów, ogórków świeżych i ogórków małosolnych. Skusicie się?
Zachęcam również do przeczytania przepisu na ogórki małosolne.
Zachęcam również do przeczytania przepisu na ogórki małosolne.
Składniki:
3 zwykłe pomidory lub około 14 koktajlowych
2 -3 świeże, małe ogórki gruntowe
2 -3 małe ogórki małosolne
1 średnia czerwona cebula
3/4 - 1 płaska łyżeczka oregano
3/4 - 1 płaska łyżeczka suszonej bazylii
1/4 - 1/2 płaskiej łyżeczki tymianku
sól
pieprz
około 6 łyżek oliwy extra vergine
Wykonanie:
- Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki.
- Ogórki świeże obieramy i kroimy na półplasterki.
- Ogórki małosolne kroimy na półplasterki.
- Cebulę kroimy w drobną kostkę.
- Wszystkie warzywa wrzucamy do miski. Dodajemy oregano, bazylię, tymianek. Solimy i pieprzymy do smaku. Całość mieszamy.
- Na koniec sałatkę polewamy oliwą. Oliwa dobrej jakości jest jednym z ważniejszych składników smakowych tej surówki.
- Smacznego :)
Ogórki małosolne musiały fajnie przełamać smak. Ja szczerze powiedziawszy nigdy małosolnych nie używałam w sałatkach. Zawsze zjadam je same :}
OdpowiedzUsuńJa kilka lat temu wpadłam na ten pomysł. Zagościł u mnie na stałe :)
UsuńUczta dla oczu i podniebienia :)
OdpowiedzUsuńFajna suróweczka, pyszna
OdpowiedzUsuńTo prawda :)
UsuńProsto, zdrowo i kolorowo :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńTaka surówka świetnie smakuje wraz z gotowanym mięskiem drobiowym :)
OdpowiedzUsuńTo prawda. Ja ją jednak robię na kolację lub śniadanko i pochłaniam gigantyczne ilości :)
UsuńŚwieże z ziołami bosko, coś dla mnie
OdpowiedzUsuńZachęcam do skosztowania :)
UsuńCudowna sałatka :-) na lato idealna :-)
OdpowiedzUsuńTo prawda. Poza tym tylko latem będzie tak cudnie smakować :)
Usuńkocham małosolne, kurtyna.. dobrze, że maja mniej kcal niż czekolada (nie wiem co kocham bardziej :D )
OdpowiedzUsuńMałosolne możemy jeść bez ograniczeń. Na szczęście :)
UsuńBardzo smaczna sałatka na czasie.
OdpowiedzUsuńTaka, tylko teraz :)
Usuńpysznie i chrupiąco :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńŚwietne połączenie :) Taka sałatka z dodatkiem ogórków małosolnych jest przepyszna :)
OdpowiedzUsuńTo prawda. Pozdrawiam Agnieszko :)
UsuńPyszna sałatka :)
OdpowiedzUsuń:)
Usuńw upalne dni taka sałatka spisuje się idealnie - do grilla również - sprawdziłam! :D
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowała :)
UsuńRobię taką teraz bardzo często.
OdpowiedzUsuńJa również :)
UsuńRobię podobną bardzo często i nigdy mi dość.
OdpowiedzUsuńBo jest pyszna :) Pozdrawiam Elu :)
UsuńKocham takie sałatki:)
OdpowiedzUsuńJa również :)
UsuńŚwietnie, że pomieszałaś te ogórki. W takiej sałatce lubię właśnie różne smaki, które wyczuwa się po zjedzeniu każdego kęsa. Zawsze coś innego się trafi. Pysznie wygląda Twoja sałatka :)
OdpowiedzUsuńSmak lata. Tylko teraz taką zjemy :)
UsuńJak zwykle pysznie u Ciebie Aguś:) pozdrawiam Cię kochana :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Asiu i pozdrawiam również :)
UsuńPyszota! i nic więcej dodawać nie trzeba:)
OdpowiedzUsuńTo prawda :)
UsuńTo mam dziś pyszna sałatkę na kolacje z Twojego przepisu.Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńŻyczę smacznego :)
UsuńPrzepyszna sałatka.Bardzo mi smakuje.Pozdrawiam :)
UsuńBardzo się cieszę. Pozdrawiam :)
UsuńCoś dla mnie i mimo iż nie mogę jeść pomidorów wszamałabym całą miskę ;)
OdpowiedzUsuń:)
Usuńpyszna sałateczka! :)
OdpowiedzUsuńw sam raz do pieczone mięsa :)
OdpowiedzUsuńBędzie pasować :)
UsuńTo dopiero pyszna sałatka :)
OdpowiedzUsuń:)
Usuń