piątek, 29 lipca 2016

Sałatka z pomidorów, ogórków świeżych i małosolnych

Latem, kiedy możemy zrobić ogórki małosolne, często robię sałatki z ich użyciem. Nadają im niesamowitego aromatu i smaku świeżości. Najbardziej lubię ogórki małosolne, które dopiero zmieniają kolor. To one pachną najładniej. A co mam dla Was? Kolorową, pachnącą sałatkę z pomidorów, ogórków świeżych i ogórków małosolnych. Skusicie się? 
Zachęcam również do przeczytania przepisu na ogórki małosolne.

Surówka z pomidorów, ogórków małosolnych i świeżych


Składniki:

3 zwykłe pomidory lub około 14 koktajlowych
2 -3 świeże, małe ogórki gruntowe
2 -3 małe ogórki małosolne
1 średnia czerwona cebula 
3/4 - 1 płaska łyżeczka oregano
3/4 - 1 płaska łyżeczka suszonej bazylii
1/4 - 1/2  płaskiej łyżeczki tymianku
sól
pieprz
około 6 łyżek oliwy extra vergine

Wykonanie:
  • Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki.
  • Ogórki świeże obieramy i kroimy na półplasterki.
  • Ogórki małosolne kroimy na półplasterki.
  • Cebulę kroimy w drobną kostkę.
  • Wszystkie warzywa wrzucamy do miski. Dodajemy oregano, bazylię, tymianek. Solimy i pieprzymy do smaku. Całość mieszamy.
  • Na koniec sałatkę polewamy oliwą. Oliwa dobrej jakości jest jednym z ważniejszych składników smakowych tej surówki.
  • Smacznego :)

50 komentarzy:

  1. Ogórki małosolne musiały fajnie przełamać smak. Ja szczerze powiedziawszy nigdy małosolnych nie używałam w sałatkach. Zawsze zjadam je same :}

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja kilka lat temu wpadłam na ten pomysł. Zagościł u mnie na stałe :)

      Usuń
  2. Uczta dla oczu i podniebienia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Prosto, zdrowo i kolorowo :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Taka surówka świetnie smakuje wraz z gotowanym mięskiem drobiowym :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda. Ja ją jednak robię na kolację lub śniadanko i pochłaniam gigantyczne ilości :)

      Usuń
  5. Świeże z ziołami bosko, coś dla mnie

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudowna sałatka :-) na lato idealna :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda. Poza tym tylko latem będzie tak cudnie smakować :)

      Usuń
  7. kocham małosolne, kurtyna.. dobrze, że maja mniej kcal niż czekolada (nie wiem co kocham bardziej :D )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małosolne możemy jeść bez ograniczeń. Na szczęście :)

      Usuń
  8. Bardzo smaczna sałatka na czasie.

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetne połączenie :) Taka sałatka z dodatkiem ogórków małosolnych jest przepyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  10. w upalne dni taka sałatka spisuje się idealnie - do grilla również - sprawdziłam! :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Robię taką teraz bardzo często.

    OdpowiedzUsuń
  12. Robię podobną bardzo często i nigdy mi dość.

    OdpowiedzUsuń
  13. Świetnie, że pomieszałaś te ogórki. W takiej sałatce lubię właśnie różne smaki, które wyczuwa się po zjedzeniu każdego kęsa. Zawsze coś innego się trafi. Pysznie wygląda Twoja sałatka :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Jak zwykle pysznie u Ciebie Aguś:) pozdrawiam Cię kochana :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Asiu i pozdrawiam również :)

      Usuń
  15. Pyszota! i nic więcej dodawać nie trzeba:)

    OdpowiedzUsuń
  16. To mam dziś pyszna sałatkę na kolacje z Twojego przepisu.Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepyszna sałatka.Bardzo mi smakuje.Pozdrawiam :)

      Usuń
    2. Bardzo się cieszę. Pozdrawiam :)

      Usuń
  17. Coś dla mnie i mimo iż nie mogę jeść pomidorów wszamałabym całą miskę ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. w sam raz do pieczone mięsa :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Spodobał Ci się przepis? Daj G+
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...