Dzisiaj zapraszam na placki z cukinii i ziemniaków, które doprawiłam czosnkiem i majerankiem. Dzięki ziemniakom są lekko chrupkie z wierzchu. Dzięki cukinii środek jest delikatny i mięciutki. Czosnek i majeranek pięknie je aromatyzuje.
Składniki:
950 g ziemniaków
750 g małych cukinii
130 g mąki pszennej
6 ząbków czosnku, przeciśniętego przez praskę
1 cebula
4 czubate łyżeczki majeranku suszonego
2 jajka
1 płaska łyżeczka soli
1 płaska łyżeczka pieprzu
olej rzepakowy do smażenia
Wykonanie:
4 czubate łyżeczki majeranku suszonego
2 jajka
1 płaska łyżeczka soli
1 płaska łyżeczka pieprzu
olej rzepakowy do smażenia
Wykonanie:
- Cukinię myjemy, odcinamy końcówki i bez obierania ścieramy na tarce o dużych oczkach.
- Cukinię leciutko solimy, przekładamy na sitko i odstawiamy na 30 minut, aby odciekła z soku. W międzyczasie kilka razy ją odciskamy.
- Tak przygotowaną cukinię przekładamy do miski.
- Ziemniaki i cebulę obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
- Ziemniaki przekładamy na sitko i odstawiamy na 3 minuty, aby odsączyć nadmiar soku.
- Odsączone ziemniaki przekładamy do miski, do cukinii.
- Dodajemy pozostałe składniki i całość dokładnie mieszamy.
- Placki smażymy z obu stron na gorącym oleju, do momentu uzyskania ładnego, brązowego koloru. Oleju na patelnię wlewamy tyle, aby utworzył warstwę o głębokości 1 mm.
- Po usmażeniu placki odsączamy na ręczniku papierowym.
- Smacznego :)
Pyszne placuszki, jak też robię z gotowanymi ziemniakami, sprawdzają się . Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńJa jednak wolę smak placków z ziemniaków surowych. Pozdrawiam :)
UsuńWspaniałe placuszki. Cukinia dodaje im smaku lata. :) Pozdrawiam Agnieszko.
OdpowiedzUsuńuwielbiam :)
OdpowiedzUsuńJa również :)
UsuńŚwietna kompozycja smaków, u mnie teraz też często goszczą placki z cukinii, ale ostatnio bez ziemniaków, muszę zrobić takie ;)
OdpowiedzUsuńZrób, koniecznie :)
UsuńPyszności. Uwielbiam takie placki :-)
OdpowiedzUsuńJa również, Marzenko :)
UsuńMega smacznie wyglądają :-)
OdpowiedzUsuńSą smaczne :)
UsuńOd jakiegoś czasu chodzą za mną placki z cukinii i myślę, że to właśnie Twoje placki ;)
OdpowiedzUsuńŻyczę smacznego :)
UsuńPyszniutkie:)uwielbiam takie placuszki:)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńChrupiący wierzch i mięciutki środek <3 Czysta poezja :D
OdpowiedzUsuń:)
UsuńCudowne i bardzo smakowite placuszki :D Mniam <3
OdpowiedzUsuńTo prawda :)
UsuńPyszne połączenie :) takie placuszki są smakowite, idealna kolacja lub drugie śniadanie !
OdpowiedzUsuń:)
UsuńWyborne! :>
OdpowiedzUsuńMiło mi czytać :)
UsuńPycha, też często dodaję cukinię do placków ziemniaczanych :)
OdpowiedzUsuńSprawdza się znakomicie :)
UsuńPlacuszki jak marzenie.Uwielbiamy te chrupiące brzegi i smak czosnku i majeranku.
OdpowiedzUsuńSuper Agnieszko!
Pozdrawiamy:)
Pozdrawiam również :)
UsuńTakie tyle ze w wersji weganskiej pochlaniam bez zastanowienia ;) Uwielbiam! Pozdrawiam, Daria xxx
OdpowiedzUsuńPozdrawiam również :)
UsuńJutro na obiad, wielkie dzięki :)
OdpowiedzUsuńŻyczę smacznego :)
UsuńPycha! To juz kolejny przepis, a ochota coraz wieksza na placki z cukinii
OdpowiedzUsuńNie ma siły. Trzeba robić :)
Usuń