środa, 27 lipca 2016

Placki z cukinii i ziemniaków z czosnkiem i majerankiem

Dzisiaj zapraszam na placki z cukinii i ziemniaków, które doprawiłam czosnkiem i majerankiem. Dzięki ziemniakom są lekko chrupkie z wierzchu. Dzięki cukinii środek jest delikatny i mięciutki. Czosnek i majeranek pięknie je aromatyzuje.

Placki z cukinii i ziemniaków z czosnkiem i majerankiem


Składniki:

600 g ziemniaków
1 kg małych cukinii
130 g mąki pszennej
8 ząbków czosnku, przeciśniętego przez praskę
4 czubate łyżeczki majeranku suszonego
2 jajka
1 czubata łyżeczka soli
1 płaska łyżeczka pieprzu

olej rzepakowy do smażenia

Wykonanie:
  • Cukinię myjemy, odcinamy końcówki i bez obierania ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  • Cukinię leciutko solimy, przekładamy na sitko i odstawiamy na 30 minut, aby odciekła z soku. W międzyczasie kilka razy ją odciskamy.
  • Tak przygotowaną cukinię przekładamy do miski.
  • Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
  • Ziemniaki przekładamy na sitko i odstawiamy na 3 minuty, aby odsączyć nadmiar soku.
  • Odsączone ziemniaki przekładamy do miski, do cukinii.
  • Dodajemy pozostałe składniki i całość dokładnie mieszamy.
  • Placki smażymy z obu stron na gorącym oleju, do momentu uzyskania ładnego, brązowego koloru. Oleju na patelnię wlewamy tyle, aby utworzył warstwę o głębokości 1 mm. 
  • Po usmażeniu placki odsączamy na ręczniku papierowym.
  • Smacznego :)

34 komentarze:

  1. Pyszne placuszki, jak też robię z gotowanymi ziemniakami, sprawdzają się . Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja jednak wolę smak placków z ziemniaków surowych. Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Wspaniałe placuszki. Cukinia dodaje im smaku lata. :) Pozdrawiam Agnieszko.

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetna kompozycja smaków, u mnie teraz też często goszczą placki z cukinii, ale ostatnio bez ziemniaków, muszę zrobić takie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszności. Uwielbiam takie placki :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mega smacznie wyglądają :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Od jakiegoś czasu chodzą za mną placki z cukinii i myślę, że to właśnie Twoje placki ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszniutkie:)uwielbiam takie placuszki:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Chrupiący wierzch i mięciutki środek <3 Czysta poezja :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Cudowne i bardzo smakowite placuszki :D Mniam <3

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszne połączenie :) takie placuszki są smakowite, idealna kolacja lub drugie śniadanie !

    OdpowiedzUsuń
  11. Pycha, też często dodaję cukinię do placków ziemniaczanych :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Placuszki jak marzenie.Uwielbiamy te chrupiące brzegi i smak czosnku i majeranku.
    Super Agnieszko!
    Pozdrawiamy:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Takie tyle ze w wersji weganskiej pochlaniam bez zastanowienia ;) Uwielbiam! Pozdrawiam, Daria xxx

    OdpowiedzUsuń
  14. Jutro na obiad, wielkie dzięki :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Pycha! To juz kolejny przepis, a ochota coraz wieksza na placki z cukinii

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Spodobał Ci się przepis? Daj G+
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...