Dzisiaj zapraszam na pyzy z farszem pieczarkowym, zrobione z ziemniaków gotowanych. Danie dobre i bardzo proste do zrobienia :)
Składniki na pyzy (wyszło 18 pyz- 3 porcje):
1 kg ziemniaków
mąka ziemniaczana
1 jajko
kilka łyżek oliwy do polania ugotowanych pyz
Składniki na farsz:
40 dag pieczarek
2 cebule
1 czubata łyżeczka majeranku
4 łyżki oliwy
sól
pieprz
Wykonanie:
- Umyte pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Aby wygodnie i szybko ścierało się pieczarki, najlepiej jest kupić je jak największe.
- Cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy na dużą patelnię, lekko solimy, dodajemy majeranek, wlewamy oliwę i podsmażamy do zeszklenia.
- Do zeszklonej cebuli dodajemy starte pieczarki. Solimy i pieprzymy do smaku i całość podsmażamy do całkowitego odparowania wody.
- Farsz studzimy.
- Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie.
- Jeszcze ciepłe ziemniaki przeciskamy przez praskę lub dokładnie ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków.
- Po ostygnięciu, ziemniaki przekładamy do miski, uklepujemy równomiernie na jej dnie i dzielimy na 4 części. 1/4 ziemniaków wyjmujemy i przekładamy na pozostałe części, a powstałą lukę uzupełniamy mąką ziemniaczaną. Dosypujemy dodatkowo 1 czubatą łyżkę mąki ziemniaczanej i wbijamy jajko. Całość dokładnie wyrabiamy.
- Z masy ziemniaczanej formujemy w rękach płaskie krążki, grubości około 4 milimetrów. Na środku każdego krążka kładziemy łyżeczkę farszu, zawijamy brzegi i tworzymy kulkę.
- Tak przygotowane pyzy wrzucamy partiami na osolony wrzątek. Po wypłynięciu klusek, zmniejszamy gaz i gotujemy je jeszcze 2 - 2,5 minuty. Ugotowane kluski wyjmujemy z garnka łyżką cedzakową i wrzucamy następną partię.
- Na talerzu pyzy polewamy 1 łyżką oliwy.
- Smacznego :)
Myy ale mi chęci narobiłaś , jak ja dawno ich nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńJak nasza babcia robi pyzy to nie z ziemniaków tylko normalne pszenne i są przepyszne, ale takie ziemniaczane i to z nadzieniem muszą być naprawdę niesamowite :D
OdpowiedzUsuńMuszą być pyszne! :)
OdpowiedzUsuńCudowne ;) niedługo ferie wszyscy będą w domu to zrobię ;)
OdpowiedzUsuńŻyczę smacznego :)
UsuńU mnie dziś pierogi z pieczarkami były :) Pyzy także bardzo lubię, pyszności :)))
OdpowiedzUsuńWspaniałe pyzy :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam choć dawno nie jadłam.
Ooo dawno nie jadłam pyz. z pieczarkami pewnie są pyszne :-).
OdpowiedzUsuńJa bardzo lubię :)
UsuńAgnieszko to ja się wpraszam na obiadek :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam :)
UsuńAle fajny pomysł. Pyzy przeważnie kojarzyły mi się nadziane mięsem. Z chęcią Twój pomysł wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńŻyczę smacznego :)
UsuńCiasto jak na kluski śląskie, więc muszą być pyszne :) U mnie pyzy robi się z ziemniaków surowych połączonych z gotowanymi. Kluski są wtedy brzydko szare, ale pyszniaste.
OdpowiedzUsuńTwoje wyglądają obłędnie i pewnie już ich nie ma, więc nie można zamówić? :(
Niestety zjedzone :)
UsuńCiekawy pomysł na farsz :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńMmm,z farszem z pieczarek jeszcze nigdy nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńZnamy te białe, delikatne i pyszne kluseczki:) z farszem pieczarkowym smakują naprawdę pysznie:)
OdpowiedzUsuńTo prawda :)
UsuńJakie krągłe, piękne :)
OdpowiedzUsuńPięknie wyszły - jak fachowo :) Z pieczarkowym farszem pyz jeszcze nie jadłam, wyglądają mega pysznie !
OdpowiedzUsuńMiło mi, że kluseczki się podobają :)
UsuńZ pieczarkami nie jadłam. Trzeba będzie nadrobić, bo wyglądają bardzo apetycznie. :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię farsz pieczarkowy i stąd taka propozycja. Miło mi, że pomysł się podoba :)
UsuńJakie piękne kuleczki! I z zupełnie innym farszem niż ten który do tej pory kojarzyłam z pyzami :) Super pomysł na smaczny obiad :)
OdpowiedzUsuńTo taka moja miłość do farszu z pieczarek :)
UsuńJaki przytulny, domowy blog, będę wpadać częściej! Obowiązkowo :D
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę. Zapraszam :)
Usuńa ile mąki ziemniaczanej?
OdpowiedzUsuńW opisie przepisu jest wyjaśnienie: Jeszcze ciepłe ziemniaki przeciskamy przez praskę lub dokładnie ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków. Po ostygnięciu, ziemniaki przekładamy do miski, uklepujemy równomiernie na jej dnie i dzielimy na 4 części. 1/4 ziemniaków wyjmujemy i przekładamy na pozostałe części, a powstałą lukę uzupełniamy mąką ziemniaczaną. Dosypujemy dodatkowo 1 czubatą łyżkę mąki ziemniaczanej.
UsuńBardzo fajny przepis. Pyzy są pyszne. Nielubianą przeze mnie cebulę zastąpiłam czosnkiem, a do tego skwarki z tofu z tymiankiem. Przepyszne.
Usuń