Pyzy z pieczarkami

Dzisiaj zapraszam na pyzy z farszem pieczarkowym, zrobione z ziemniaków gotowanych. Danie dobre i bardzo proste do zrobienia :)

Pyzy z pieczarkami


Składniki na pyzy (wyszło 18 pyz- 3 porcje):

1 kg ziemniaków
mąka ziemniaczana
1 jajko

kilka łyżek oliwy do polania ugotowanych pyz

Składniki na farsz:

40 dag pieczarek
2 cebule
1 czubata łyżeczka majeranku
4 łyżki oliwy
sól
pieprz

Wykonanie:
  • Umyte pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Aby wygodnie i szybko ścierało się pieczarki, najlepiej jest kupić je jak największe.
  • Cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy na dużą patelnię, lekko solimy, dodajemy majeranek, wlewamy oliwę i podsmażamy do zeszklenia. 
  • Do zeszklonej cebuli dodajemy starte pieczarki. Solimy i pieprzymy do smaku i całość podsmażamy do całkowitego odparowania wody. 
  • Farsz studzimy.
  • Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie.
  • Jeszcze ciepłe ziemniaki przeciskamy przez praskę lub dokładnie ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków. 
  • Po ostygnięciu, ziemniaki przekładamy do miski, uklepujemy równomiernie na jej dnie i dzielimy na 4 części. 1/4 ziemniaków wyjmujemy i przekładamy na pozostałe części, a powstałą lukę uzupełniamy mąką ziemniaczaną. Dosypujemy dodatkowo 1 czubatą łyżkę mąki ziemniaczanej i wbijamy jajko. Całość dokładnie wyrabiamy. 
  • Z masy ziemniaczanej formujemy w rękach płaskie krążki, grubości około 4 milimetrów. Na środku każdego krążka kładziemy łyżeczkę farszu, zawijamy brzegi i tworzymy kulkę.
  • Tak przygotowane pyzy wrzucamy partiami na osolony wrzątek. Po wypłynięciu klusek, zmniejszamy gaz i gotujemy je jeszcze 2 - 2,5 minuty. Ugotowane kluski wyjmujemy z garnka łyżką cedzakową i wrzucamy następną partię. 
  • Na talerzu pyzy polewamy 1 łyżką oliwy.
  • Smacznego :)

32 komentarze:

  1. Myy ale mi chęci narobiłaś , jak ja dawno ich nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak nasza babcia robi pyzy to nie z ziemniaków tylko normalne pszenne i są przepyszne, ale takie ziemniaczane i to z nadzieniem muszą być naprawdę niesamowite :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowne ;) niedługo ferie wszyscy będą w domu to zrobię ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. U mnie dziś pierogi z pieczarkami były :) Pyzy także bardzo lubię, pyszności :)))

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniałe pyzy :)
    Uwielbiam choć dawno nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ooo dawno nie jadłam pyz. z pieczarkami pewnie są pyszne :-).

    OdpowiedzUsuń
  7. Agnieszko to ja się wpraszam na obiadek :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale fajny pomysł. Pyzy przeważnie kojarzyły mi się nadziane mięsem. Z chęcią Twój pomysł wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciasto jak na kluski śląskie, więc muszą być pyszne :) U mnie pyzy robi się z ziemniaków surowych połączonych z gotowanymi. Kluski są wtedy brzydko szare, ale pyszniaste.
    Twoje wyglądają obłędnie i pewnie już ich nie ma, więc nie można zamówić? :(

    OdpowiedzUsuń
  10. Mmm,z farszem z pieczarek jeszcze nigdy nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Znamy te białe, delikatne i pyszne kluseczki:) z farszem pieczarkowym smakują naprawdę pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pięknie wyszły - jak fachowo :) Z pieczarkowym farszem pyz jeszcze nie jadłam, wyglądają mega pysznie !

    OdpowiedzUsuń
  13. Z pieczarkami nie jadłam. Trzeba będzie nadrobić, bo wyglądają bardzo apetycznie. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo lubię farsz pieczarkowy i stąd taka propozycja. Miło mi, że pomysł się podoba :)

      Usuń
  14. Jakie piękne kuleczki! I z zupełnie innym farszem niż ten który do tej pory kojarzyłam z pyzami :) Super pomysł na smaczny obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Jaki przytulny, domowy blog, będę wpadać częściej! Obowiązkowo :D

    OdpowiedzUsuń
  16. a ile mąki ziemniaczanej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W opisie przepisu jest wyjaśnienie: Jeszcze ciepłe ziemniaki przeciskamy przez praskę lub dokładnie ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków. Po ostygnięciu, ziemniaki przekładamy do miski, uklepujemy równomiernie na jej dnie i dzielimy na 4 części. 1/4 ziemniaków wyjmujemy i przekładamy na pozostałe części, a powstałą lukę uzupełniamy mąką ziemniaczaną. Dosypujemy dodatkowo 1 czubatą łyżkę mąki ziemniaczanej.

      Usuń
    2. Bardzo fajny przepis. Pyzy są pyszne. Nielubianą przeze mnie cebulę zastąpiłam czosnkiem, a do tego skwarki z tofu z tymiankiem. Przepyszne.

      Usuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...