Soczysty, delikatny pstrąg łososiowy, z piekarnika.
Składniki (na porcję dla 2 osób- na zdjęciu):
filet pstrąga łososiowego (około 450g)
papier do pieczenia
1 duży ząbek czosnku
sól - ilość według uznania
pieprz - ilość według uznania
1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich (polecam zioła Skworcu)
1 płaska łyżeczka oregano
2 małe łyżeczki soku z cytryny
30 g masła
Wykonanie:
- Naczynie żaroodporne wykładamy papierem do pieczenia.
- Rybę oczyszczamy, wyjmujemy ości, płuczemy, osuszamy na ręczniku papierowym, kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do naczynia żaroodpornego.
- Rybę solimy i pieprzymy.
- Czosnek przeciskamy przez praskę i rozprowadzamy na rybie.
- Płaty posypujemy ziołami prowansalskimi, oregano i skrapiamy sokiem z cytryny.
- Masło kroimy na małe kawałeczki i równomiernie rozkładamy na wierzchu ryby.
- Naczynie foliujemy i odkładamy na godzinę do lodówki.
- Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Rybę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 13 minut. Naczynia żaroodpornego nie przykrywamy. Ja piekę na włączonej grzałce dolnej + grzałka z termoobiegiem.
- Rybę podajemy z bagietką lub ziemniakami z piekarnika.
- Smacznego :)
Bardzo lubię tak pieczone ryby, pstrąga łososiowego jadłam tylko raz i bardzo mi smakował :)
OdpowiedzUsuńAkurat pstrąg łososiowy jest moim zdaniem najlepszy z ryb pod względem smaku.
UsuńPstrąg to coś dla mojej Mamy :)
OdpowiedzUsuńpyszna rybka :) mniam
OdpowiedzUsuńNa rybkę to ja zawsze jestem chętna :) Zjadłabym :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam rybkę z piekarnika, mniam :)
OdpowiedzUsuńNajbardziej lubimy rybki z piekarnika :)
OdpowiedzUsuńCzęsto jadam różne ryby i przeważnie przyrządzam je w piekarniku. Takie mi najbardziej smakują.
OdpowiedzUsuńAż zgłodniałem :D
OdpowiedzUsuńmusze to zrobić u siebie w domku już mi ślinka cieknie :P
OdpowiedzUsuńale pyszności :) uwielbiam pieczone rybki :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam pieczone ryby :)
OdpowiedzUsuńRybka z piekarnika to coś dla mnie. Pstrąga łososiowego jeszcze nie jadłam. Przyrządzam najczęściej łososia lub dorsza. A mój ulubiony przepis to zapiekanie rybki z masełkiem, czosnkiem, cytryną i koperkiem. Rybka rozpływa się w ustach i ma fajny intensywny smak.
OdpowiedzUsuńTwój przepis też jest bardzo ciekawy. Chętnie wypróbuję czegoś nowego. Ziemniaczki z piekarnika na pewno będą do tego pasowały. Swoją drogą na nie też mam swój ulubiony przepis.
Zrobiłam prawie tak samo tylko zamiast pieprzu i cytryny użyłam po prostu pieprzu cytrynowego :)
OdpowiedzUsuńWyszło smacznie. Nie wierzyłam, że zrobi się tak szybko, jak podpowiedziano w przepisie.
a! i posypałam czosnkiem granulowanym zamiast dodawać świeżego :)
UsuńZamienniki jak najbardziej właściwe :)
Usuńpiękny obiad :)
OdpowiedzUsuńJutro pstrąģ łososiowy będzie pieczony wg. podanego przepisu już leci ślinka
OdpowiedzUsuńZ suszonymi pomidorami też wyszło świetnie. Kluczowa była ta wskazówka o grzałce od dołu, ryba się zrobiła ale nie wysuszyła. Przepis rewelacyjny, dzięki!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że danie smakowało :)
UsuńPstraga łososiowego uwielbiam.Robie na wigilie zamiast innych ryb.Uwielbiam wszystkie ryby oprocz wègorza.
OdpowiedzUsuńZrobiłem tą pyszną rybę na obiad i nawet moje wybrzydzające zwykle dzieci, zjadły ją ze smakiem. Mały szczegół, że uznały pstrąga za łososia, ale to już w sumie drobiazg :)
OdpowiedzUsuńZnakomity przepis, ryba wychodzi bardzo smaczna. Ja dodaję więcej czosnku w plasterkach, bo lubię, ale to już kwestia indywidualnego gustu.
OdpowiedzUsuńDzisiaj pstrąga kupiłam jutro będę robić dziękuję za przepis,
OdpowiedzUsuńBardzo fajnie napisany artykuł. Jestem pod wrażeniem.
OdpowiedzUsuńWłaśnie przygotowuję pstrąga, na pewno będzie smaczny
OdpowiedzUsuńSmakowicie to wygląda.
OdpowiedzUsuńA jak smakuje😋😋😋
OdpowiedzUsuńUwielbiam ten przepis. Wszyscy zachwyceni . Dziękuję. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń