Pstrąg łososiowy, pieczony w piekarniku

Soczysty, delikatny pstrąg łososiowy, z piekarnika. 

Pstrąg łososiowy, pieczony w piekarniku

Składniki (na porcję dla 2 osób- na zdjęciu):

filet pstrąga łososiowego (około 450g)
papier do pieczenia
1 duży ząbek czosnku
sól - ilość według uznania
pieprz - ilość według uznania
1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich (polecam zioła Skworcu)
1 płaska łyżeczka oregano
2 małe łyżeczki soku z cytryny
30 g masła

Wykonanie:

  • Naczynie żaroodporne wykładamy papierem do pieczenia.
  • Rybę oczyszczamy, wyjmujemy ości, płuczemy, osuszamy na ręczniku papierowym, kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do naczynia żaroodpornego.
  • Rybę solimy i pieprzymy.
  • Czosnek przeciskamy przez praskę i rozprowadzamy na rybie.
  • Płaty posypujemy ziołami prowansalskimi, oregano i skrapiamy sokiem z cytryny.
  • Masło kroimy na małe kawałeczki i równomiernie rozkładamy na wierzchu ryby.
  • Naczynie foliujemy i odkładamy na godzinę do lodówki.
  • Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Rybę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 13 minut. Naczynia żaroodpornego nie przykrywamy. Ja piekę na włączonej grzałce dolnej + grzałka z termoobiegiem. 
  • Rybę podajemy z bagietką lub ziemniakami z piekarnika.
  • Smacznego :)

11 komentarzy:

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...