czwartek, 17 listopada 2016

Schab z pieczarkami i cebulą

Dzisiaj propozycja na schab duszony z pieczarkami i cebulą. Mięso mięciutkie, soczyste i aromatyczne.


Schab z pieczarkami i cebulą




Składniki:

0,5 kg schabu - 4 kotlety
pieprz mielony
sól
1 czubata łyżeczka papryki słodkiej
3 duże cebule
500 g pieczarek
olej rzepakowy

Wykonanie:
  • Danie przygotowujemy w dużej patelni - rondelku, z pokrywką.
  • Mięso rozbijamy tłuczkiem, solimy i pieprzymy z obu stron. Na koniec kotlety oprószamy papryką słodką i odkładamy na 30 minut.
  • Cebulę kroimy na plasterki.
  • Pieczarki myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na grube plasterki.
  • Po 30 minutach kotlety podsmażamy na niewielkiej ilości oleju (około 6 łyżek). Zrumienione kotlety przekładamy na talerz.
  • Na tłuszcz ze smażenia kotletów wrzucamy cebulę. Cebulę solimy i podsmażamy, aż będzie złota i lekko zmięknie. Jeśli zajdzie potrzeba, można do cebuli dodać jeszcze trochę oleju. 
  • Gdy cebula jest podsmażona, dodajemy do niej pieczarki. Całość mieszamy i podsmażamy do czasu, aż cała woda z pieczarek odparuje, a one się lekko przyrumienią. Podczas podsmażania pieczarek, doprawiamy je solą i pieprzem.
  • Aby woda z pieczarek łatwiej odparowała i nie gromadziła się na patelni, często je mieszamy.
  • Do tak przygotowanej cebuli z pieczarkami, przekładamy mięso. Kotlety układamy na spodzie patelni, pod pieczarkami. 
  • Dolewamy około 150 - 200 ml gorącej wody, przykrywamy i dusimy około 35 minut. Po tym czasie mięso będzie miękkie. 
  • W międzyczasie, po około 15 minutach duszenia, sos próbujemy i jeśli zachodzi potrzeba, doprawiamy solą i pieprzem. 
  • Smacznego :)

46 komentarzy:

  1. Fantastyczne danie, proste składniki a efekt niesamowicie apetyczny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie się gotuje....pachnie niesamowicie :)

      Usuń
    2. Życzę smacznego :)
      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  2. Pysznie Agnieszka! Takie dania, to istne smaki z domu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszna propozycja na obiadek, jestem jak najbardziej za takimi smakami :D

    OdpowiedzUsuń
  4. na sam widok już cieknie ślinka!

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak ja lubię takie dania, super kochana :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetna propozycja, uwielbiam takie obiadki. Z kluskami śląskimi dla mnie idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Na taki delikatny schab to i my byśmy się skusiły :-P

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszne danie, aż ślinka cieknie :))

    OdpowiedzUsuń
  9. U mnie też często gości schab :) wygląda przepysznie :) miłego dnia kochana :)

    OdpowiedzUsuń
  10. u mnie też schab, tylko w nieco innej wersji - zrazowej : ) Twoje mięsko wygląda przepysznie, zjadłabym z ogromną chęcią!

    OdpowiedzUsuń
  11. Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że schabik smakował. Pozdrawiam :)

      Usuń
  12. Ależ ten schabik pięknie wygląda - mistrzostwo świata, królewska uczta! mniam..mniam..

    OdpowiedzUsuń
  13. pyszy schabik :) fajne urozmaicenie zwykłego schabowego :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Sama nie jem mięsa, ale osobiście lubię takie proste dania.:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda obłędnie....jutro na obiad.pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Życzę smacznego. Pozdrawiam również )

      Usuń
  16. Świetny przepis, od czasu, kiedy go tutaj znalazłam, często gości na naszym stole. Naszym gościom też bardzo smakowało. Dziękuję i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo za miłe słowa i cieszę się, że schabik smakuje. Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  17. Wygląda bardzo smakowicie. W naszej restauracji również podajemy schab z pieczarkami. Może zechcesz w przyszłości spróbować.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gdybym tylko mieszkała bliżej, byłoby to dla mnie przyjemnością :)

      Usuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Spodobał Ci się przepis? Daj G+
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...