wtorek, 15 listopada 2016

Waniliowe muffinki z dżemem brzoskwiniowym

Muffinki są jednym z najprostszych ciast. Chwilka czasu wolnego i mamy pachnący, domowy wypiek, który jest nie tylko pyszny, ale i wygląda niezwykle dekoracyjnie. Dzisiaj proponuję waniliowe muffinki z dżemem brzoskwiniowym i chrupiącym wierzchem z brązowego cukru trzcinowego. 

Waniliowe muffinki z dżemem brzoskwiniowym



Składniki (na 12 muffinek):

250 g mąki (typ 500)
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 czubata łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią (u mnie Skworcu)
120 g cukru

2 jajka
50 g roztopionego i ostudzonego masła
175 ml mleka

około 100 g dżemu brzoskwiniowego
łyżka cukru brązowego, do posypania muffinek

Wykonanie:
  • Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, dlatego jajka i mleko wyciągamy wcześniej z lodówki.
  • Przygotowujemy dwie miski: większą i mniejszą.
  • Składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, cukier z wanilią oraz cukier wsypujemy do mniejszej miski i mieszamy.
  • Jajka wbijamy do większej miski i roztrzepujemy widelcem. Dolewamy masło oraz mleko i całość ponownie mieszamy widelcem (około 10 sekund).
  • Suche składniki przesypujemy do mokrych i całość krótko mieszamy widelcem. Tylko do połączenia się składników.
  • Formę do muffinek wykładamy papilotkami. 
  • Do papilotek wykładamy 2/3 ciasta. Następnie do każdej papilotki nakładamy około pół łyżeczki dżemu. 
  • Na dżem wykładamy pozostałe ciasto. Papilotki będą wypełnione do około 3/4 wysokości.
  • Na koniec każdą muffinkę posypujemy odrobiną brązowego cukru. Cukier da efekt chrupiącego wierzchu.
  • Muffinki wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 33 minuty w 175 stopniach (do uzyskania efektu suchego patyczka). Muffinki powinny się ładnie zarumienić. Ja piekę w temperaturze 175 stopni, grzałka dół + góra, bez termoobiegu.
Smacznego :)

36 komentarzy:

  1. Wyglądają przepysznie :) Świetny pomysł na słodką przekąskę ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha ! szkoda, że chwilowo nie mam dostępu do piekarnika :(

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie pyszniutkie i śliczne. Apetycznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne muffiny! Poproszę o taką jedną :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Małe pyszności, do ciepłej herbatki w ten deszczowy dzień idealne :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam , Twoje Aguś wyglądają przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Muffinki nigdy nie odmówię :) Zwłaszcza takiej smakowitej z nadzieniem :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mniam pyszności, porywam jedną do herbatki :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Agnieszka mufinki wyglądają bardzo apetycznie. Ja wyrosły, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Takie mufinki na pewno by mi posmakowały

    OdpowiedzUsuń
  11. Zaletą muffinek jest też to, że nie trzeba ich kroić, szybko można wziąć jedną w rękę i iść do pracy czy szkoły :-D

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam je, z dżemem również, a brzoskwiniowy to akurat mój ulubiony:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Z jednej strony muffinki są proste i szybkie w przygotowaniu, a z drugiej są przepyszne i zawsze mam na nie ochotę <3 A waniliowe z dżemem? Muszą być rewelacyjne!

    OdpowiedzUsuń
  14. Odpowiedzi
    1. Dziękuję Elu. Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  15. To na prawdę nie jest takie trudne jakby się mogło wydawać. W weekend spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę. Życzę powodzenia w wypiekach i smacznego :)

      Usuń
  16. Pyszne muffinki! Poproszę jedną do herbaty :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Spodobał Ci się przepis? Daj G+
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...