wtorek, 8 listopada 2016

Kruche ciasteczka owsiane z orzechami arachidowymi i słonecznikiem

Pyszne ciasteczka owsiane z orzechami arachidowymi i słonecznikiem - do zrobienia w jedną chwilkę. Mają jedną wadę- znikają w mgnieniu oka :)
Wyobraźcie sobie lekko maślany smak kruchego ciasta, aromat i smak podpieczonych orzeszków, słonecznika i  płatków owsianych. A jak już się rozmarzyliście,  to teraz pomyślcie, że za godzinę możecie je mieć w ustach. Dacie się zaprosić do kuchni?

Kruche ciasteczka owsiane z orzechami arachidowymi i słonecznikiem


Składniki (wyszło 30 ciasteczek):

100 g masła
100 g płatków owsianych
150 g mąki pszennej
150 g cukru
3/4 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 płaskiej łyżeczki sody 
1 jajko
1 czubata łyżeczka cukru z wanilią (u mnie Skworcu)
100 g orzeszków arachidowych 
50 g słonecznika

Wykonanie:
  • 2 blaszki (te z piekarnika) wykładamy papierem do pieczenia.
  • Masło kroimy na małe kawałki. Dodajemy pozostałe składniki i całość zagniatamy w rękach. Składniki powinny dokładnie się połączyć.
  • Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, które spłaszczamy w dłoniach i rozkładamy na blaszkach.
  • Blaszki wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20 - 25 minut w 175 stopniach. Ja piekę na grzałkach: dolna + grzałka z termoobiegiem.
  • Ciasteczka wyjmujemy z piekarnika, gdy są ładnie zrumienione i prawie wysuszone. Mają być lekko miękkie na środku. Po wystygnięciu, zrobią się kruche. Ciasteczka z dolnej blaszki mogą się trochę szybciej upiec. Można je wyciągnąć troszkę wcześniej. Można również, w połowie pieczenia, zamienić blaszki miejscami.
  • Ciastka najlepiej smakują ostudzone.
  • Smacznego :)

44 komentarze:

  1. Smaczne, chrupiące i piękne ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Domowe ciasteczka są najlepsze! I jeszcze ten zapach z piekarnika... :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Chyba wiem, jakie upiekę niedługo ciasteczka :) pozdrawiam, Beata

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę i również pozdrawiam :)

      Usuń
  4. Bardzo pięknie się prezentują. Uwielbiam ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Właśnie takie ciasteczka w których wyczuwa się maślany smak lubię najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepyszne i pożywne ciasteczka :) Idealne na przekąskę i do popołudniowej kawki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie chcemy sobie wyobrażać tego smaku, bo pójdziemy spać głodne ;-) <3

    OdpowiedzUsuń
  8. Lubię pochrupać takie ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo lubię takie ciasteczka idealny dodatek do herbaty

    OdpowiedzUsuń
  10. Pychota! Strasznie lubię takie słodkie maleństwa :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciasteczka upieczone :). Są pyszne :) ! Dokonałam małych zmian - zamieniłam mąkę na pszenną pełnoziarnistą i cukier biały na trzcinowy :). Następnym razem dołożę jeszcze trochę orzechów arachidowych. Dają super smak :). Polecam je z pełnym przekonaniem. Gdy zima za progiem, pora na pieczenie ciasteczek. Dziękuję za przepis i pozdrawiam serdecznie :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że ciasteczka Ci smakowały. To prawda, orzechy nadają super smak :)
      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
    2. Wszyscy, których wczoraj poczęstowałam tymi ciasteczkami, zachwalali ich smak :). Dziś upiekę kolejna porcję, by mieć jako dodatek do przedpołudniowej kawy :). Były też inne ciasteczka, które również upiekłam 1. raz, ale te z powyższego przepisu szybciej znikały. Orzechy arachidowe to klucz do sukcesu :). Miłej niedzieli Ci życzę :).

      Usuń
    3. Dziękuję bardzo. Również miłej niedzieli życzę i pozdrawiam :)

      Usuń
  12. Śliczne ciasteczka, chętnie skradłabym kilka :)

    OdpowiedzUsuń
  13. idealne do herbaty ;D poproszę o kilka! :D

    OdpowiedzUsuń
  14. O mniam, tez planuję niedługo piec ciasteczka:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Jadłabym takie ciasteczka, oj jadła :) <3

    OdpowiedzUsuń
  16. To jeden z moich ulubionych smaków ciasteczek :D Te z fistaszkami są przepyszne !

    OdpowiedzUsuń
  17. Uwielbiam takie ciasteczka i chętnie sięgnęłabym po kilka do popołudniowej herbatki :) Pod moim wpisem z relacją z Londynu trwa teraz Linkowe Party - zapraszam Ciebie do dodania tam swojego wpisu :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Bardzo ciekawy przepis, a ciasteczka wyglądają cudownie ;-) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo. Pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń
  19. Przepyszne. Właśnie skończyłam pieczenie i już delektujemy się smakiem. Dzięki za przepis. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że ciasteczka smakują. Pozdrawiam 😊

      Usuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Spodobał Ci się przepis? Daj G+
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...