czwartek, 10 listopada 2016

Stripsy w łagodnej panierce a'la KFC

Fastfood w wydaniu domowym, czyli stripsy w łagodnej panierce a'la KFC. Stripsy smażone w głębokim tłuszczu podaję z frytkami z piekarnika lub ziemniaczkami z piekarnika oraz sałatką colesław. I obowiązkowo z jogurtowym sosem czosnkowymCzasami trzeba zgrzeszyć :)

Stripsy w łagodnej panierce a'la KFC


Składniki marynaty do mięsa:

duża pierś z kurczaka (moja ważyła 450 g)
1/2 płaskiej łyżeczki soli
1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu
1/2 płaskiej łyżeczki papryki ostrej
1 czubata łyżeczka papryki słodkiej
2 duże ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
1 łyżka oliwy

Składniki ciasta na panierkę:

1 duże jajko
90 ml mleka
100 g mąki pszennej
1/2 płaskiej łyżeczki soli
1/2 płaskiej łyżeczki papryki ostrej
1 czubata łyżeczka papryki słodkiej

Dodatkowo:

60 g mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej

0,5 litra - 1 litra  oleju rzepakowego do smażenia

Wykonanie:
  • Piersi z kurczaka kroimy na plastry o grubości około 8 mm -1 cm.
  • Mięso wkładamy do miski. Dodajemy wszystkie składniki marynaty i całość bardzo dokładnie mieszamy. Mięso przykrywamy i wkładamy na kilka godzin do lodówki. Mięso można przyprawić dzień wcześniej i włożyć do lodówki na całą noc.
  • Ciasto na panierkę przygotowujemy przed samym smażeniem stripsów. W tym celu wszystkie składniki ciasta na panierkę miksujemy robotem. Ciasto ma mieć jednolitą konsystencję. Będzie gęste.
  • Mięso wrzucamy do ciasta i bardzo dokładnie mieszamy tak, aby ciasto pokryło kawałki kurczaka ze wszystkich stron.
  • Mąkę pszenną i ziemniaczaną wsypujemy do szerokiej miski. Mąki mieszamy.
  • Na koniec stripsy obtaczamy w mieszance mąk. Aby ułatwić sobie pracę, od razu obtaczamy wszystkie stripsy. Obtoczone odkładamy na bok miski. 
  • Olej wlewamy do rondelka. W zależności od wielkości rondelka, zużyjemy różną ilość oleju. Olej powinien mieć wysokość taką, aby stripsy swobodnie w nim pływały, czyli kilka centymetrów. Ja zużyłam 0,5 litra oleju.
  • Olej podgrzewamy. Powinien być gorący. Jednak jego temperatura powinna być taka, aby kurczak, podczas smażenia, ładnie się zarumieniał, nie palił. 
  • Do gorącego oleju wrzucamy kilka kawałków kurczaka i smażymy do ładnego zrumienienia. Ja smażyłam 4,5 minuty. Po 4 minutach wyciągnijcie jeden kawałek, przekrójcie i sprawdźcie, czy mięso jest odpowiednio usmażone. Powinno być białe i soczyste. 
  • Usmażone stripsy wykładamy na chwilę na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu, a do rondelka wrzucamy następną porcję.
  • Podajemy gorące.
  • Smacznego :)

48 komentarzy:

  1. Fantastyczny przepis! Wypróbuję w domu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę i życzę smacznego :)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. A to przyjemne życie masz :)
      Tak trzymaj :)

      Usuń
  3. Stripsy wyglądają pięknie i na pewno są o wiele smaczniejsze niż w KFC :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno po nich nie suszy. Przyznam się, że lubię stripsy z KFC, ale potem nie mogę zapanować nad pragnieniem. Tak mnie suszy :)

      Usuń
  4. Jejku :! zjadła bym taką miseczkę stripsów :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super!
    Próbowałam i próbowałam samodzielnie stworzyć panierkę a'la KFC, ale zawsze czegoś jej brakowało ... Chętnie wypróbuję Twoją wersję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę i życzę smacznego. Ta panierka nie jest identyczna, jak ta z KFC. Nie udało mi się jej idealnie odtworzyć. Wielu już próbowało odszyfrować jej tajemniczy skład. Ale ja jeszcze nie powiedziałam ostatniego słowa.
      Jednak myślę, że przepis jest wart uwagi.
      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  6. Wspaniale wyglądają kochana :) aż ślinka cieknie na ich widok :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Lubię czasami tak zaszaleć, pysznie Aguś :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. takie stripsy idealne do chrupania;D

    OdpowiedzUsuń
  9. Żal byłoby nie spróbować tego przepisu. Zapisuję więc i... koniecznie do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę i życzę smacznego :)

      Usuń
  10. Świetny przepis, wspaniale smakują

    OdpowiedzUsuń
  11. Na pewno zasmakują każdemu fanowi KFC :D Ale akurat to nie nasze klimaty :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Dla takiego jedzonka warto czasem zgrzeszyć ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. ojacie! ja tez uwielbiam! <3

    OdpowiedzUsuń
  14. świetna wersja domowego fastfooda :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Robiłam takie już kilka razy, nigdy mi sie nie znudzą :) Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ale super, domowy zdrowszy fast-food. Z sosem czosnkowym świetna sprawa.
    Aż ślinka cieknie.

    OdpowiedzUsuń
  17. Uwielbiam stripsy. Muszę w końcu nauczyć się je samemu robić. Dzięki za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Nie próbowałam takiego przepisu, natomiast najczęściej wykonując kurczaka w stylu nuggetsów i tym podobnych obtaczam mięso w corn flakesach - re-we-la-cja! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Następnym razem spróbuję Twojej propozycji. Dziękuję za podsunięcie pomysłu. Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  19. Super przepis. Lubię wszystko co w panierce :-)

    OdpowiedzUsuń
  20. Wygląda naprawdę jak z KFC :) Aż mam ochotę wgryźć się w takiego kurczaka :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Spodobał Ci się przepis? Daj G+
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...