Jogurtowa babka cytrynowa

Na Wielkanoc i na co dzień - pachnąca, delikatna, wilgotna, jogurtowa babka cytrynowa.


Jogurtowa babka cytrynowa

Składniki:

200 g mąki pszennej
2 budynie waniliowe bez cukru
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
pół płaskiej łyżeczki mielonej wanilii (polecam Skworcu)
4 jajka
szczypta soli
200 g cukru
150 g jogurtu naturalnego
50 g oleju
skórka otarta z 1 cytryny

Ponadto:

Masło, bułka tarta lub mąka do wysmarowania i obsypania formy.

Wykonanie:
  • Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Jogurt i jajka wyjmujemy z lodówki 2 godziny wcześniej.
  • Przygotowujemy formę do babki. Silikonowej nie trzeba niczym smarować. Inne smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą lub mąką.
  • Składniki rozdzielamy do miseczek w następujący sposób:
  • Oddzielamy białka od żółtek. Białka wbijamy do dużej miski, w której wykonamy całe ciasto. Do białek dodajemy szczyptę soli.
  • W niewielkiej misce łączymy: mąkę, budynie, proszek do pieczenia, wanilię mieloną. Całość dokładnie mieszamy.
  • Oddzielnie odmierzamy cukier.
  • W niedużej misce łączymy jogurt, olej, otartą skórkę cytryny. Nie trzeba ich mieszać.
  • Wykonanie ciasta:
  • Białka ubijamy mikserem na sztywno.
  • Do ubitych białek, cały czas miksując, dodajemy stopniowo cukier. Masa stanie się gładka i błyszcząca.
  • Dodajemy żółtka i całość ubijamy jeszcze około 3 minuty.
  • Zmniejszamy obroty miksera na minimalne i dodajemy jogurt z olejem i skórką. Miksujemy tylko do połączenia się składników.
  • Przestajemy miksować, dosypujemy mąkę z dodatkami i całość mieszamy łyżką.
  • Ciasto przelewamy do foremki i wkładamy do nagrzanego piekarnika.
  • Babkę pieczemy do suchego patyczka. Ja piekę 40 minut w temperaturze 175 stopni, na grzałkach dolna + górna (bez termoobiegu).
  • Smacznego :)

47 komentarzy:

  1. Bardzo apetyczna, ja najczęściej piekę babkę drożdżową, ale ta wersja też kusząca :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeśli cytrynowa to z pewnością pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takich babek na święta nigdy dość <3

    OdpowiedzUsuń
  4. wspaniała domowa produkcja, niebo w gębie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. W tym roku upiekę taka babkę :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pięknie wyrosła :) I jaka puszysta! Idealnie będzie się prezentować na świątecznym stole :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Babeczka wygląda świetnie, a jak pomyślę o smaku i zapachu, który musiał się unosić w kuchni, to mam ochotę zjeść od razu połowę ;Djej

    OdpowiedzUsuń
  8. Cudnie wyrośnięta! Fajna ta Twoja baba Agnieszko ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jogurtowej jeszcze nie robiłam. W tym roku raczej się nie skusze, bo robię piaskową, ale może za rok (albo i bez okazji, bo kto powiedział, że babki można jeść tylko na Wielkanoc).

    OdpowiedzUsuń
  10. Pycha! Mój tato jest fanem babek cytrynowych, więc byłby takim ciachem zachwycony :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam takie babeczki :-) pozdrawiam Aguś :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam takie baby ale niestety coś mi nie wychodzą :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Pyszna domowa babka. Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  14. ciekawy wpis! postaram się wchodzić tutaj częściej

    OdpowiedzUsuń
  15. Lubię czytać takie wątki! miło spędzam czas na tym blogu!

    OdpowiedzUsuń
  16. warto było zajrzec na tego bloga

    OdpowiedzUsuń
  17. Artykuł bardzo dobry ! zresztą jak zawsze :)

    OdpowiedzUsuń
  18. dobrze opisane, dzięki za fajny przepis. Podaję dalej!

    OdpowiedzUsuń
  19. Mmm, babka wygląda mega apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  20. Chętnie spróbuje twojego przepisu!

    OdpowiedzUsuń
  21. Babka wygląda pysznie, koniecznie musze wypróbować ten przepis!

    OdpowiedzUsuń
  22. Robiłam z tego przepisu. Jest pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  23. Nie no babeczka pierwsza klasa! Swoją drogą niezwykle apetyczny blog :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Wolę babkę karmelową, ale ta też wygląda na pyszną!

    OdpowiedzUsuń
  25. Fajny przepis. Do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Świetny przepis. Babeczka rośnie jak szalona.

    OdpowiedzUsuń
  27. Bardzo dajny przepis - babka pięknie wyrosła :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Bardzo fajny przepis - babka pięknie urosła :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Nie ma lepszej babki niż cytrynowa :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Chętnie wypróbuję ten przepis, dzięki :)

    OdpowiedzUsuń
  31. To chyba najlepsza babka, jaką jadłam!

    OdpowiedzUsuń
  32. Czy mogę czymś zastąpić skórkę z cytryny?

    OdpowiedzUsuń
  33. Babka zawsze, obowiązkowo, inaczej sobie po prostu nie wyobrażam :)

    OdpowiedzUsuń
  34. Uwielbiam spędzać czas w kuchni nad babką cytrynową :-)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...