Jogurtowa babka cytrynowa

Na Wielkanoc i na co dzień - pachnąca, delikatna, wilgotna, jogurtowa babka cytrynowa.


Jogurtowa babka cytrynowa

Składniki:

200 g mąki pszennej
2 budynie waniliowe bez cukru
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
pół płaskiej łyżeczki mielonej wanilii (polecam Skworcu)
4 jajka
szczypta soli
200 g cukru
150 g jogurtu naturalnego
50 g oleju
skórka otarta z 1 cytryny

Ponadto:

Masło, bułka tarta lub mąka do wysmarowania i obsypania formy.

Wykonanie:
  • Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Jogurt i jajka wyjmujemy z lodówki 2 godziny wcześniej.
  • Przygotowujemy formę do babki. Silikonowej nie trzeba niczym smarować. Inne smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą lub mąką.
  • Składniki rozdzielamy do miseczek w następujący sposób:
  • Oddzielamy białka od żółtek. Białka wbijamy do dużej miski, w której wykonamy całe ciasto. Do białek dodajemy szczyptę soli.
  • W niewielkiej misce łączymy: mąkę, budynie, proszek do pieczenia, wanilię mieloną. Całość dokładnie mieszamy.
  • Oddzielnie odmierzamy cukier.
  • W niedużej misce łączymy jogurt, olej, otartą skórkę cytryny. Nie trzeba ich mieszać.
  • Wykonanie ciasta:
  • Białka ubijamy mikserem na sztywno.
  • Do ubitych białek, cały czas miksując, dodajemy stopniowo cukier. Masa stanie się gładka i błyszcząca.
  • Dodajemy żółtka i całość ubijamy jeszcze około 3 minuty.
  • Zmniejszamy obroty miksera na minimalne i dodajemy jogurt z olejem i skórką. Miksujemy tylko do połączenia się składników.
  • Przestajemy miksować, dosypujemy mąkę z dodatkami i całość mieszamy łyżką.
  • Ciasto przelewamy do foremki i wkładamy do nagrzanego piekarnika.
  • Babkę pieczemy do suchego patyczka. Ja piekę 40 minut w temperaturze 175 stopni, na grzałkach dolna + górna (bez termoobiegu).
  • Smacznego :)

19 komentarzy:

  1. Bardzo apetyczna, ja najczęściej piekę babkę drożdżową, ale ta wersja też kusząca :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeśli cytrynowa to z pewnością pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takich babek na święta nigdy dość <3

    OdpowiedzUsuń
  4. wspaniała domowa produkcja, niebo w gębie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. W tym roku upiekę taka babkę :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pięknie wyrosła :) I jaka puszysta! Idealnie będzie się prezentować na świątecznym stole :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Babeczka wygląda świetnie, a jak pomyślę o smaku i zapachu, który musiał się unosić w kuchni, to mam ochotę zjeść od razu połowę ;Djej

    OdpowiedzUsuń
  8. Cudnie wyrośnięta! Fajna ta Twoja baba Agnieszko ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jogurtowej jeszcze nie robiłam. W tym roku raczej się nie skusze, bo robię piaskową, ale może za rok (albo i bez okazji, bo kto powiedział, że babki można jeść tylko na Wielkanoc).

    OdpowiedzUsuń
  10. Pycha! Mój tato jest fanem babek cytrynowych, więc byłby takim ciachem zachwycony :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam takie babeczki :-) pozdrawiam Aguś :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam takie baby ale niestety coś mi nie wychodzą :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Pyszna domowa babka. Mniam :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...