Ziemniaczki a'la frytki z piekarnika

Dzisiaj propozycja na podanie ziemniaków pieczonych w piekarniku. Ziemniaki a'la frytki w niewielkiej ilości oliwy i posypane pachnącymi ziołami, są idealnym dodatkiem do mięs i ryby. Młode ziemniaki nie będą tak chrupiące, jak te smażone w głębokim tłuszczu (na zdjęciu), ale ich smak to rekompensuje. Są dużo zdrowsze, lekko pachną ziołami, a oliwa nadaje im fajnego posmaku. Ziemniaki późne będą bardziej chrupiące. Ziemniaki z piekarnika, pieczone z niewielką ilością oliwy jem bez wyrzutów sumienia :)

Ziemniaczki a'la frytki z piekarnika


Składniki:

1 kg ziemniaków
3- 4 łyżki oliwy do pieczenia
1 płaska łyżeczka soli
1 płaska łyżeczka oregano
1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich

Wykonanie:
  • Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na paseczki i wrzucamy do miski.
  • Na ziemniak wlewamy oliwę i całość dokładnie mieszamy łyżką.
  • Gdy oliwa dokładnie pokryje ziemniaki, dodajemy sól oraz zioła i całość ponownie bardzo dokładnie mieszamy.
  • Dużą blachę do pieczenia (najlepiej tą od piekarnika) wykładamy papierem do pieczenia.
  • Na papier do pieczenia wykładamy ziemniaki i je równomiernie rozkładamy.
  • Tak przygotowane ziemniaki wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 35 - 45 minut, do czasu, aż ziemniaki zmiękną i będą ładnie zrumienione. Wyjmijcie je z piekarnika, gdy będą podrumienione tak, jak lubicie.
  • Ja piekłam je w następujący sposób: 20 minut w temperaturze 200 stopni, na grzałkach dolna + grzałka z termoobiegiem. Na kolejne 20 minut włączyłam dodatkowo górną grzałkę opiekacza i temperaturę zwiększyłam do 225 stopni. 
  • Gdy ziemniaki zaczną się zarumieniać, można je delikatnie przemieszać. Dzięki temu zarumienią się bardziej równomiernie.
  • Smacznego :)

42 komentarze:

  1. Też takie robię, są przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię frytki ale nie te smażone na głębokim oleju

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo często takie robię :-) wszyscy bardzo je lubimy :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja również dość często robie- świetna alternatywa dla smażonych frytasów ;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiamy frytki z piekarnika!!! Z batatów czy marchewki tą są super :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zdecydowanie zdrowsza wersja:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Lubię też wersję z czosnkiem i suszonym lubczykiem.

    OdpowiedzUsuń
  8. Takie najlepsze! Pyszności 😊

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam ziemniaki, zwłaszcza te z piekarnika. Z takimi ziołami jeszcze nie próbowałam. Czas nadrobić. :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Też robię takie ziemniaczki zamiast tradycyjnych frytek:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wspaniałe frytki, będę musiała takie zrobić. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pychotka! Bardzo często takie robię, bo wiem że bez ograniczeń mogę wsypać różne zioła a nikt nie będzie kręcił nosem...bo to frytki:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Frytki wszelkiej maści kocham! Był taki czas, że jadłam je na śniadanie i na kolacje :) Takie z piekarnika również uwielbiam :))) I dodatkowo jak pachną ziołami to mogę jeść i jeść :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo często robię takie ziemniaczki z piekarnika :). My ogólnie z moim facetem kochamy ziemniaki :D

    OdpowiedzUsuń
  15. też tak lubię :) Trochę lżejsza wersja uwielbianych przez wszystkich frytek :D

    OdpowiedzUsuń
  16. Takie frytki robię chyba najczęściej - najbardziej mi smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  17. to zawsze zdrowsza wersja frytek :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Super przepis na pewno skorzystam

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...