Dzisiaj propozycja na podanie ziemniaków pieczonych w piekarniku. Ziemniaki a'la frytki w niewielkiej ilości oliwy i posypane pachnącymi ziołami, są idealnym dodatkiem do mięs i ryby. Młode ziemniaki nie będą tak chrupiące, jak te smażone w głębokim tłuszczu (na zdjęciu), ale ich smak to rekompensuje. Są dużo zdrowsze, lekko pachną ziołami, a oliwa nadaje im fajnego posmaku. Ziemniaki późne będą bardziej chrupiące. Ziemniaki z piekarnika, pieczone z niewielką ilością oliwy jem bez wyrzutów sumienia :)
Składniki:
1 kg ziemniaków
3- 4 łyżki oliwy do pieczenia
1 płaska łyżeczka soli
1 płaska łyżeczka oregano
1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich
Wykonanie:
- Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na paseczki i wrzucamy do miski.
- Na ziemniak wlewamy oliwę i całość dokładnie mieszamy łyżką.
- Gdy oliwa dokładnie pokryje ziemniaki, dodajemy sól oraz zioła i całość ponownie bardzo dokładnie mieszamy.
- Dużą blachę do pieczenia (najlepiej tą od piekarnika) wykładamy papierem do pieczenia.
- Na papier do pieczenia wykładamy ziemniaki i je równomiernie rozkładamy.
- Tak przygotowane ziemniaki wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 35 - 45 minut, do czasu, aż ziemniaki zmiękną i będą ładnie zrumienione. Wyjmijcie je z piekarnika, gdy będą podrumienione tak, jak lubicie.
- Ja piekłam je w następujący sposób: 20 minut w temperaturze 200 stopni, na grzałkach dolna + grzałka z termoobiegiem. Na kolejne 20 minut włączyłam dodatkowo górną grzałkę opiekacza i temperaturę zwiększyłam do 225 stopni.
- Gdy ziemniaki zaczną się zarumieniać, można je delikatnie przemieszać. Dzięki temu zarumienią się bardziej równomiernie.
- Smacznego :)
Też takie robię, są przepyszne :)
OdpowiedzUsuńZgadza się :)
UsuńLubię frytki ale nie te smażone na głębokim oleju
OdpowiedzUsuńJa również wolę te z piekarnika :)
UsuńBardzo często takie robię :-) wszyscy bardzo je lubimy :-)
OdpowiedzUsuńNie dziwię się. Ziemniaki z oliwką są pyszne :)
UsuńJa również dość często robie- świetna alternatywa dla smażonych frytasów ;-)
OdpowiedzUsuńI zdrowsza :)
UsuńPysznie i zdrowo:) mniam :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńUwielbiamy frytki z piekarnika!!! Z batatów czy marchewki tą są super :)
OdpowiedzUsuńZ batatów mam zamiar zrobić, bo nie jadłam :)
UsuńZdecydowanie zdrowsza wersja:)
OdpowiedzUsuńTo prawda :)
UsuńLubię też wersję z czosnkiem i suszonym lubczykiem.
OdpowiedzUsuńJak ja robię z czosnkiem, to daję majeranek :)
UsuńTakie najlepsze! Pyszności 😊
OdpowiedzUsuńTo prawda :)
UsuńUwielbiam ziemniaki, zwłaszcza te z piekarnika. Z takimi ziołami jeszcze nie próbowałam. Czas nadrobić. :)
OdpowiedzUsuńZachęcam do spróbowanie :)
UsuńSuper pomysł :D
OdpowiedzUsuń:D
UsuńTeż robię takie ziemniaczki zamiast tradycyjnych frytek:)
OdpowiedzUsuńWspaniałe frytki, będę musiała takie zrobić. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńŻyczę smacznego :)
UsuńPychotka! Bardzo często takie robię, bo wiem że bez ograniczeń mogę wsypać różne zioła a nikt nie będzie kręcił nosem...bo to frytki:)
OdpowiedzUsuń:D
Usuńkusząco wyglądają :)
OdpowiedzUsuńZachęcam do zrobienia :)
UsuńMniam
OdpowiedzUsuń:)
UsuńFrytki wszelkiej maści kocham! Był taki czas, że jadłam je na śniadanie i na kolacje :) Takie z piekarnika również uwielbiam :))) I dodatkowo jak pachną ziołami to mogę jeść i jeść :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńBardzo często robię takie ziemniaczki z piekarnika :). My ogólnie z moim facetem kochamy ziemniaki :D
OdpowiedzUsuńTo tak, jak my :)
Usuńteż tak lubię :) Trochę lżejsza wersja uwielbianych przez wszystkich frytek :D
OdpowiedzUsuńPrawda :)
UsuńTakie frytki robię chyba najczęściej - najbardziej mi smakują :)
OdpowiedzUsuńMi również. I ta oliwa- uwielbiam :)
Usuńto zawsze zdrowsza wersja frytek :)
OdpowiedzUsuńPewnie :)
UsuńSuper przepis na pewno skorzystam
OdpowiedzUsuń