Dzisiaj mam dla Was kolejną propozycję na faszerowaną cukinię. Tym razem podstawą farszu jest mięso, kasza jaglana i pomidory. Zioła nadają mu fajnego zapachu i smaku. Podstawową nutę smakowo - zapachową daje oregano i czosnek. Tak przygotowana cukinia stanowi dla mnie pełne danie obiadowe. Jest to również doskonała ciepła przekąska na imprezki.
Składniki (obiad dla 4 dorosłych osób):
2 kg małych cukinii
500 g mielonej łopatki
100 g kaszy jaglanej
2 duże cebule
4 łyżki oliwy
6 ząbków czosnku
3 czubate łyżeczki oregano (polecam Skworcu)
1 czubata łyżeczka majeranku
1 czubata łyżeczka suszonej bazylii
1 płaska łyżeczka suszonego lubczyku
1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu
1 płaska łyżeczka cukru
sól do smaku
400 g świeżych pomidorów lub puszka pomidorów
4 łyżki łagodnego keczupu
150 g mozzarelli krojonej
Wykonanie:
- Cukinie myjemy, odcinamy końcówki, kroimy na pół i wydrążamy za pomocą łyżeczki.
- Cukinie rozkładamy w dwóch naczyniach żaroodpornych (w jednym taka ilość się nie zmieści).
- Na dno naczynia wlewamy 6-8 łyżek wody lub dno wykładamy papierem do pieczenia. Dzięki temu, sos, który wypłynie z cukinii nie przypiecze się w naczyniu i będzie je łatwiej umyć. Sama cukinia nie przykleja się do naczynia.
- Cukinie posypujemy lekko solą.
- Kaszę zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na minutę. Po tym czasie przepłukujemy ją dokładnie zimną wodą.
- Przepłukaną kaszę zalewamy czystą wodą, solimy i gotujemy do miękkości (około 15 minut).
- Cebulę kroimy w kostkę, solimy i podsmażamy na oliwie do zeszklenia.
- Gdy cebula jest gotowa, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość mieszamy i podsmażamy jeszcze 3 minuty.
- Dodajemy mięso, mieszamy i podsmażamy kolejne 8 minut.
- Pomidory obieramy ze skórki i kroimy.
- Do mięsa dodajemy przyprawy: oregano, majeranek, bazylię, lubczyk, pieprz, cukier, sól do smaku, keczup oraz pokrojone pomidory. Całość mieszamy i dusimy 10 minut pod przykryciem.
- Dodajemy kaszę, mieszamy.
- Tak przygotowany farsz nakładamy do cukinii. Wierzch posypujemy mozzarellą.
- Cukinie wkładamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy 40 minut w 175 stopniach. Ja piekę na grzałkach dół + grzałka z termoobiegiem. Naczynia ustawiam na dwóch poziomach.
- Smacznego :)
Wspaniała cukinia. Wspaniały farsz. Idealnie danie o tej porze roku :)
OdpowiedzUsuńTo prawda. Letnie cukinie są najlepsze :)
UsuńCzęsto wykonuje taką cukinie w domu bo zawsze mam nadmiar jej w lodówce od rodziców z ogródka:D na przemiennie robię ją z kaszą jaglana albo po prostu z ryżem i jest pycha! :D
OdpowiedzUsuńJa również mam nadmiary w ogródku. Pozdrawiam :)
UsuńPycha!
OdpowiedzUsuń:)
UsuńBardzo lubię faszerowane warzywa, Twoja wersja kusi mnie szczególnie apetycznym nadzieniem :)
OdpowiedzUsuńZachęcam do zrobienia :)
UsuńUwielbiamy taką zapieczoną cukinię :D A farsz też wydaje się być pyszny :)
OdpowiedzUsuńJest bardzo dobry :)
UsuńObiad na bogato! Rewelacja! :)
OdpowiedzUsuńBogato i zdrowo :)
UsuńTak przyrządzona cukinia kojarzy mi się z typowo letnim obiadem :)
OdpowiedzUsuńNo pewnie. Szczególnie, że cukinię zebrałam na mojej działce :)
UsuńMój ulubiony obiadek:)
OdpowiedzUsuńMój również :)
UsuńCukinia rządzi :)
OdpowiedzUsuńPrawda Elu :)
UsuńMniamm, bardzo lubię cukinię.Danie wygląda bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Małgosiu :)
UsuńPrzepyszne te cukinie Aguś :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że przepis przypadł Ci Asiu do gustu :)
UsuńBardzo lubię cukinię,a ta Twoja wygląda wprost cudownie :-)
OdpowiedzUsuńJa w zasadzie nie jadałam jeszcze faszerowanych warzyw ale bardzo chętnie bym spróbowała
OdpowiedzUsuńZachęcam do odwiedzenia mojego menu: faszerowane warzywa. One są pyszne.
UsuńJak smakowicie :)
OdpowiedzUsuń:D
UsuńWspaniały obiad, pysznie
OdpowiedzUsuńJa faszerowaną cukinię uwielbiam :-) pysznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńJa również. Pozdrawiam Marzenko :)
UsuńSuper, uwielbiam taką cukinię.
OdpowiedzUsuńMoja rodzinka byłaby zachwycona taką cukinią. Oni uwielbiają nadziewaną mięsem, ja wolę taką z samymi warzywami i kaszą :)
OdpowiedzUsuń:)
Usuńmniam :) dla mnie jeden z lepszych obiadów o tej porze roku :)
OdpowiedzUsuń:D
UsuńPycha, cukinii nie faszerowałam jeszcze kaszą jaglaną. Muszę wypróbować:)
OdpowiedzUsuńZachęcam :)
UsuńZ kaszą jaglaną musi być cudowna! :)
OdpowiedzUsuńFarsz jest bardzo delikatny :)
Usuń