piątek, 26 sierpnia 2016

Cukinia faszerowana mięsem i kaszą jaglaną

Dzisiaj mam dla Was kolejną propozycję na faszerowaną cukinię. Tym razem podstawą farszu jest mięso, kasza jaglana i pomidory. Zioła nadają mu fajnego zapachu i smaku. Podstawową nutę smakowo - zapachową  daje oregano i czosnek. Tak przygotowana cukinia stanowi dla mnie pełne danie obiadowe. Jest to również doskonała ciepła przekąska na imprezki.

Cukinia faszerowana mięsem i kaszą jaglaną


Składniki (obiad dla 4 dorosłych osób):

2 kg małych cukinii
500 g mielonej łopatki
100 g kaszy jaglanej
2 duże cebule
4 łyżki oliwy
6 ząbków czosnku
3 czubate łyżeczki oregano (polecam Skworcu)
1 czubata łyżeczka majeranku
1 czubata łyżeczka suszonej bazylii
1 płaska łyżeczka suszonego lubczyku
1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu
1 płaska łyżeczka cukru
sól do smaku
400 g świeżych pomidorów lub puszka pomidorów
4 łyżki łagodnego keczupu 
150 g mozzarelli krojonej 

Wykonanie:
  • Cukinie myjemy, odcinamy końcówki, kroimy na pół i wydrążamy za pomocą łyżeczki.
  • Cukinie rozkładamy w dwóch naczyniach żaroodpornych (w jednym taka ilość się nie zmieści). 
  • Na dno naczynia wlewamy 6-8 łyżek wody lub dno wykładamy papierem do pieczenia. Dzięki temu, sos, który wypłynie z cukinii nie przypiecze się w naczyniu i będzie je łatwiej umyć. Sama cukinia nie przykleja się do naczynia.
  • Cukinie posypujemy lekko solą. 
  • Kaszę zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na minutę. Po tym czasie przepłukujemy ją dokładnie zimną wodą.
  • Przepłukaną kaszę zalewamy czystą wodą, solimy i gotujemy do miękkości (około 15 minut).
  • Cebulę kroimy w kostkę, solimy i podsmażamy na oliwie do zeszklenia.
  • Gdy cebula jest gotowa, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość mieszamy i podsmażamy jeszcze 3 minuty.
  • Dodajemy mięso, mieszamy i podsmażamy kolejne 8 minut. 
  • Pomidory obieramy ze skórki i kroimy.
  • Do mięsa dodajemy przyprawy: oregano, majeranek, bazylię, lubczyk, pieprz, cukier, sól do smaku, keczup oraz pokrojone pomidory. Całość mieszamy i dusimy 10 minut pod przykryciem.
  • Dodajemy kaszę, mieszamy.
  • Tak przygotowany farsz nakładamy do cukinii. Wierzch posypujemy mozzarellą.
  • Cukinie wkładamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy 40 minut w 175 stopniach. Ja piekę na grzałkach dół + grzałka z termoobiegiem. Naczynia ustawiam na dwóch poziomach. 
  • Smacznego :)

42 komentarze:

  1. Wspaniała cukinia. Wspaniały farsz. Idealnie danie o tej porze roku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda. Letnie cukinie są najlepsze :)

      Usuń
  2. Często wykonuje taką cukinie w domu bo zawsze mam nadmiar jej w lodówce od rodziców z ogródka:D na przemiennie robię ją z kaszą jaglana albo po prostu z ryżem i jest pycha! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również mam nadmiary w ogródku. Pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Bardzo lubię faszerowane warzywa, Twoja wersja kusi mnie szczególnie apetycznym nadzieniem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiamy taką zapieczoną cukinię :D A farsz też wydaje się być pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Tak przyrządzona cukinia kojarzy mi się z typowo letnim obiadem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No pewnie. Szczególnie, że cukinię zebrałam na mojej działce :)

      Usuń
  6. Mniamm, bardzo lubię cukinię.Danie wygląda bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepyszne te cukinie Aguś :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że przepis przypadł Ci Asiu do gustu :)

      Usuń
  8. Bardzo lubię cukinię,a ta Twoja wygląda wprost cudownie :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja w zasadzie nie jadałam jeszcze faszerowanych warzyw ale bardzo chętnie bym spróbowała

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam do odwiedzenia mojego menu: faszerowane warzywa. One są pyszne.

      Usuń
  10. Ja faszerowaną cukinię uwielbiam :-) pysznie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Moja rodzinka byłaby zachwycona taką cukinią. Oni uwielbiają nadziewaną mięsem, ja wolę taką z samymi warzywami i kaszą :)

    OdpowiedzUsuń
  12. mniam :) dla mnie jeden z lepszych obiadów o tej porze roku :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Pycha, cukinii nie faszerowałam jeszcze kaszą jaglaną. Muszę wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Z kaszą jaglaną musi być cudowna! :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Spodobał Ci się przepis? Daj G+
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...