Grzanki są idealnym dodatkiem do zup kremów i sałatek. Czosnkowe grzanki z oregano nadadzą im oryginalnego smaku i aromatu.
Składniki:
kilka kromek pieczywa (chleba lub bułek)
1 łyżka oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
pół łyżeczki oregano
Wykonanie:
- Pieczywo kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię. Ilość grzanek powinna być taka, aby na patelni leżały jedną warstwą.
- Oliwę mieszamy z czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
- Grzanki skrapiamy oliwą z czosnkiem i posypujemy oregano. Całość mieszamy.
- Patelnię stawiamy na gazie.
- Grzanki podsmażamy aż się ładnie zarumienią i wysuszą.
- Podczas podsmażania grzanki kilka razy mieszamy, aby zarumieniały się równomiernie.
- Smacznego :)
Z oregano muszą być boskie!
OdpowiedzUsuńSą pyszne :)
UsuńDo tej pory robiłam z samym masłem, dobry pomysł coś do tego dodać;)
OdpowiedzUsuńZ oregano jeszcze nie robiłam ;) Ale generalnie ja uwielbiam grzanki!
OdpowiedzUsuńZachęcam do zrobienia :)
UsuńDo sałatki byłyby idealne ;)
OdpowiedzUsuńOj tak :)
UsuńLubię wszelkie "chrupacze" w zupie. Dziękuję za inspirację.
OdpowiedzUsuńProszę bardzo. Życzę smacznego :)
UsuńPyszne i aromatyczne grzanki :D Idealne! <3
OdpowiedzUsuń:)
UsuńChętnie zabrałabym te miseczkę ze sobą :)
OdpowiedzUsuńProszę bardzo :)
UsuńTeż takie robię - z czosnkiem i ziołami, świetne do zupki i do sałatek:)
OdpowiedzUsuńTo prawda. Moje wylądowały w zupie :)
UsuńRewelacja. Bardzo lubię dodatek grzanek w zupie. Czasem takie przygotowuję. W wersji ekspresowej piekę kromki chleba w tosterze ;)
OdpowiedzUsuńGrzanki w zupie są super :)
UsuńTakie grzanki lubię wyjadać same. Szczególnie jak oglądam TV albo jakiś film na laptopie. A poza tym najczęściej dodaję je do sałatek. Pyszności <3
OdpowiedzUsuńMój mąż też wyjada :)
UsuńTakie grzanki do zupy krem idealne, albo takie wyjadane solo super smakują.
OdpowiedzUsuńTo prawda :)
UsuńUwielbiam takie grzanki do zupy lub sałatki :)
OdpowiedzUsuńJa również :)
Usuńuwielbiam pieczywo w takiej postaci:) mniam
OdpowiedzUsuń:)
UsuńZawsze naszemu tacie do zup robimy grzanki i najbardziej smakują mu w białym barszczu :P
OdpowiedzUsuńJeszcze nie dodawałam do barszczu :)
Usuńuwielbiam czosnkowe grzanki - często dodaję je do zup-kremów : ) pozdrawiam ciepło!
OdpowiedzUsuńLubię takie grzanki, często dodaję je do zupy krem :D.
OdpowiedzUsuńJa również. Moje wylądowały w pomidorowej :)
UsuńMMMM Z MASEŁKIEM ! :P
OdpowiedzUsuńTe są z oliwą :)
UsuńBardzo fajny dodatek do wielu dań ;)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńJak tylko chleb mi zaczyna czerstwieć, to zawsze robię grzanki, nawet tylko tak aby je pochrupać. Przy najbliższej okazji wypróbuję Twój pomysł :)
OdpowiedzUsuńŻyczę smacznego :)
UsuńUwielbiam każde grzanki i w każdej ilości :)
OdpowiedzUsuńJa również. Chociażby do pochrupania :)
UsuńIdealne jako przegryzka zamiast ciasteczek. Umm, aż czuje jak pachną. Wspaniałe. Muszę takie zrobić. Ja nawet, kiedy jeszcze nie ostygną chętnie wyjadam z patelni pod pretekstem próbowania :)
OdpowiedzUsuńŻyczę smacznego Krysiu. My też je podjadamy. Kto się oprze?
UsuńMuszę wypróbować.
OdpowiedzUsuńAch kopalnia smakowitych przepisów u Ciebie. :)
Spróbuj koniecznie tych grzanek. Są pyszne i uniwersalne. Dziękuję za miłe słowa :)
UsuńŚwietne! :) Pysznie nadają się do dyniowej zupy - krem :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowały :)
Usuń