Kto z nas nie kocha pomidorowej? Dzisiejszy przepis troszkę mniej klasyczny. Aromatyczna, pięknie czerwona i bardzo pomidorowa zupa ze świeżych pomidorów, pieczonych w piekarniku. Charakteru tej zupie nadaje czosnek, bazylia i dobrej jakości oliwa. Podałam ją z ziołowymi grzankami. Niebo w buzi :)
Składniki:
1,5 kg bardzo dojrzałych pomidorów
8 dużych ząbków czosnku
kilka łyżek oliwy extra vergine
1 szklanka bulionu warzywnego (można użyć bulionu z kostki)
6 dużych listków bazylii
1 płaska łyżeczka cukru
sól
pieprz
Wykonanie:
- Duże naczynie żaroodporne smarujemy 2 łyżkami oliwy.
- Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, kroimy na ćwiartki i rozkładamy w naczyniu żaroodpornym. Pomidory lekko solimy. Na wierzchu pomidorów rozkładamy obrane, całe ząbki czosnku.
- Pomidory wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiekamy około 50 minut. Ja piekę pomidory na grzałkach: dolna + grzałka z termoobiegiem. Pomidory puszczą dużo soku i troszkę się podpieką.
- Podpieczone pomidory z czosnkiem przekładamy do garnka. Dolewamy bulion, dodajemy rozdrobnione listki bazylii i gotujemy 10 minut.
- Całość miksujemy blenderem, solimy oraz pieprzymy do smaku, dodajemy cukier i gotujemy jeszcze 10 minut.
- Zupę rozlewamy do talerzy.
- Na talerzu, do każdej porcji wlewamy płaską łyżeczkę oliwy i wrzucamy grzanki.
- Zupę można ozdobić małym listkiem bazylii.
- Smacznego :)
Uwielbiam pomidorową, a takiej wersji jeszcze nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuńPolecam. Smak zaskoczy :)
UsuńTwoja zupa na pewno ma ciekawy smak. Bardzo lubię pomidorówkę.
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy :)
UsuńJeszcze nie jadłyśmy pomidorowej zupy z pieczonych pomidorów :) Musi być bardzo aromatyczna :)
OdpowiedzUsuńBardzo :)
UsuńPomidorowa z pieczonych pomidorów brzmi bardzo smacznie. Super przepis! :)
OdpowiedzUsuńZachęcam do zrobienia :)
Usuńto musiała być pyszna zupa, bo pomidory pieczone w piekarniku nabierają większej głębi i są przyjemnie słodkie :)
OdpowiedzUsuńI dostają takiego fajnego posmaku :)
UsuńMniam jaka apetyczna, uwielbiam takie smaki :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Marzenko :)
Usuńwspaniała zupka :) ciekawy pomysł z tym pieczeniem pomidorów :)
OdpowiedzUsuńZachęcam do wypróbowania :)
UsuńŚwietny pomysł na pyszną pomidorówkę. Pieczone pomidory... hm. Warto zrobić taką zupę. Pomidorowa to zupa ulubiona większości z nas :)
OdpowiedzUsuńKrysiu, zachęcam do wypróbowania :)
UsuńJaka cudowna i smakowita! Piękny kolorek. Z przyjemnością wypróbuję :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam pomidorową z pieczonych pomidorów :)
OdpowiedzUsuńWiesz, co dobre :)
UsuńWiesz, że własnie teraz robię identyczną? Zaraz wkładam pomidorki do piekarnika:)
OdpowiedzUsuńŻyczę smacznego :)
UsuńWiesz że nigdy nie robiłam z pieczonych pomidorów, muszę koniecznie wypróbować bo na pewno jest bardzo pyszna:) pozdrawiam Cię kochana:)
OdpowiedzUsuńZachęcam Asiu. Jest inna w smaku. Bardzo ciekawa :)
UsuńPomidorowa z pieczonych pomidorów musi być naprawę smaczna :-) Muszę koniecznie ją zrobić :-) Pozdrawiam:-)
OdpowiedzUsuńŻyczę smacznego :)
UsuńNie ukrywam, że bardzo przypadła mi do gustu Twoja propozycja :)
OdpowiedzUsuń