Zupa pomidorowa z pomidorów pieczonych w piekarniku

Kto z nas nie kocha pomidorowej? Dzisiejszy przepis troszkę mniej klasyczny. Aromatyczna, pięknie czerwona i bardzo pomidorowa zupa ze świeżych pomidorów, pieczonych w piekarniku. Charakteru tej zupie nadaje czosnek, bazylia i dobrej jakości oliwa. Podałam ją z ziołowymi grzankami. Niebo w buzi  :)

Zupa pomidorowa z pomidorów pieczonych w piekarniku


Składniki:

1,5 kg bardzo dojrzałych pomidorów
8 dużych ząbków czosnku
kilka łyżek oliwy extra vergine
1 szklanka bulionu warzywnego (można użyć bulionu z kostki)
6 dużych listków bazylii
1 płaska łyżeczka cukru
sól
pieprz

Wykonanie:
  • Duże naczynie żaroodporne smarujemy 2 łyżkami oliwy.
  • Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, kroimy na ćwiartki i rozkładamy w naczyniu żaroodpornym. Pomidory lekko solimy. Na wierzchu pomidorów rozkładamy obrane, całe ząbki czosnku.
  • Pomidory wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiekamy około 50 minut. Ja piekę pomidory na grzałkach: dolna + grzałka z termoobiegiem. Pomidory puszczą dużo soku i troszkę się podpieką.
  • Podpieczone pomidory z czosnkiem przekładamy do garnka. Dolewamy bulion, dodajemy rozdrobnione listki bazylii i gotujemy 10 minut. 
  • Całość miksujemy blenderem, solimy oraz pieprzymy do smaku, dodajemy cukier i gotujemy jeszcze 10 minut. 
  • Zupę rozlewamy do talerzy. 
  • Na talerzu, do każdej porcji wlewamy płaską łyżeczkę oliwy i wrzucamy grzanki.
  • Zupę można ozdobić małym listkiem bazylii.
  • Smacznego :)

26 komentarzy:

  1. Uwielbiam pomidorową, a takiej wersji jeszcze nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Twoja zupa na pewno ma ciekawy smak. Bardzo lubię pomidorówkę.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeszcze nie jadłyśmy pomidorowej zupy z pieczonych pomidorów :) Musi być bardzo aromatyczna :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pomidorowa z pieczonych pomidorów brzmi bardzo smacznie. Super przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. to musiała być pyszna zupa, bo pomidory pieczone w piekarniku nabierają większej głębi i są przyjemnie słodkie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniam jaka apetyczna, uwielbiam takie smaki :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. wspaniała zupka :) ciekawy pomysł z tym pieczeniem pomidorów :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetny pomysł na pyszną pomidorówkę. Pieczone pomidory... hm. Warto zrobić taką zupę. Pomidorowa to zupa ulubiona większości z nas :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jaka cudowna i smakowita! Piękny kolorek. Z przyjemnością wypróbuję :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam pomidorową z pieczonych pomidorów :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wiesz, że własnie teraz robię identyczną? Zaraz wkładam pomidorki do piekarnika:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wiesz że nigdy nie robiłam z pieczonych pomidorów, muszę koniecznie wypróbować bo na pewno jest bardzo pyszna:) pozdrawiam Cię kochana:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Pomidorowa z pieczonych pomidorów musi być naprawę smaczna :-) Muszę koniecznie ją zrobić :-) Pozdrawiam:-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Nie ukrywam, że bardzo przypadła mi do gustu Twoja propozycja :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...