Bulion warzywny

Bulion warzywny jest podstawą zup i sosów. Zazwyczaj porcję zużywam zaraz po zrobieniu, a pozostałą część mrożę w plastikowych pojemniczkach i wykorzystuję w miarę potrzeb. 

Bulion warzywny


Składniki:

2 marchewki
1 pietruszka
pół niewielkiego selera
1 mały por
2 ząbki czosnku
1 cebula
2 liście laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
8 ziaren pieprzu czarnego
3/4 płaskiej łyżeczki soli
kilka gałązek natki pietruszki
gałązka lubczyku 
1 liść selera 
1 litr wody

Wykonanie:
  • Do zimnej wody (1 litra) wrzucamy wszystkie składniki bulionu i całość doprowadzamy do zagotowania.
  • Zmniejszamy gaz i na wolnym ogniu, z leciutko uchyloną pokrywką, gotujemy 1,5 godziny. 
  • Bulion odcedzamy.
  • Wykorzystujemy od razu lub mrozimy na później.

32 komentarze:

  1. Świetny sposób. Też mrożę niedzielny rosół (z mięa i jarzyn). W tygodniu jak znalazł. Przygotuję też warzywny wg twojego przepisu. No i nie trzeba korzystać z kostek rosołowych :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja rosołek również mrożę. Potem mam bazę do kolejnych dań :)

      Usuń
  2. Zdecydowanie warto mieć go w zapasach :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda. Potem zrobienie zupy, czy sosu to już tylko chwila :)

      Usuń
  3. Fajny sposób na zastąpienie kostek rosolowych ☺

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda. Szczególnie latem, gdy warzywa i zielenina są takie aromatyczne :)

      Usuń
  4. I to jest bulion, a nie kostka w wodę i jazda!

    OdpowiedzUsuń
  5. Twój bulion to bomba witaminowa -:) Pozdrawiam serdecznie Agnieszko -:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Również mrożę bulion, którego nie wykorzystałam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo smaczny, domowy.
    Ja przyznam się szczerze, że nieraz używam kostek.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również mam kostki w domu. Nie zawsze jest czas na taką zabawę. Jednak latem, gdy mam na działce warzywa i zieleninę, żal byłoby nie wykorzystać :)

      Usuń
  8. Świetny jest, robię podobnie. Buziaki :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Też tak robię Aguś, mam potem bazę do wielu dań :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Też często robię bulion warzywny, albo jak gotuję rosół to część odlewam i mam wtedy podstawę do pysznych dań :).

    OdpowiedzUsuń
  11. Ja dopiero w tym roku wpadłam na to, że mogę taki bulion zamrozić ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Nigdy nie pomyślałam, że można zrobić bulion i że można go zamrozić!

    OdpowiedzUsuń
  13. Fajny skład bulionu, smaczny wg mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Domowy najlepszy, ten kupowany nie wart wydawania pieniędzy

    OdpowiedzUsuń
  15. Najlepszy, domowy bulion :D Pycha <3

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...