Bulion warzywny jest podstawą zup i sosów. Zazwyczaj porcję zużywam zaraz po zrobieniu, a pozostałą część mrożę w plastikowych pojemniczkach i wykorzystuję w miarę potrzeb.
Składniki:
2 marchewki
1 pietruszka
pół niewielkiego selera
1 mały por
2 ząbki czosnku
1 cebula
2 liście laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
8 ziaren pieprzu czarnego
3/4 płaskiej łyżeczki soli
kilka gałązek natki pietruszki
gałązka lubczyku
1 liść selera
1 litr wody
Wykonanie:
- Do zimnej wody (1 litra) wrzucamy wszystkie składniki bulionu i całość doprowadzamy do zagotowania.
- Zmniejszamy gaz i na wolnym ogniu, z leciutko uchyloną pokrywką, gotujemy 1,5 godziny.
- Bulion odcedzamy.
- Wykorzystujemy od razu lub mrozimy na później.
Świetny sposób. Też mrożę niedzielny rosół (z mięa i jarzyn). W tygodniu jak znalazł. Przygotuję też warzywny wg twojego przepisu. No i nie trzeba korzystać z kostek rosołowych :)
OdpowiedzUsuńJa rosołek również mrożę. Potem mam bazę do kolejnych dań :)
UsuńZdecydowanie warto mieć go w zapasach :)
OdpowiedzUsuńTo prawda. Potem zrobienie zupy, czy sosu to już tylko chwila :)
UsuńFajny sposób na zastąpienie kostek rosolowych ☺
OdpowiedzUsuńTo prawda. Szczególnie latem, gdy warzywa i zielenina są takie aromatyczne :)
UsuńI to jest bulion, a nie kostka w wodę i jazda!
OdpowiedzUsuńCzasami warto troszkę czasu poświęcić :)
UsuńTwój bulion to bomba witaminowa -:) Pozdrawiam serdecznie Agnieszko -:)
OdpowiedzUsuńOj tak. Wykorzystałam całą dobroć lata :)
UsuńRównież mrożę bulion, którego nie wykorzystałam :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńBardzo smaczny, domowy.
OdpowiedzUsuńJa przyznam się szczerze, że nieraz używam kostek.
Ja również mam kostki w domu. Nie zawsze jest czas na taką zabawę. Jednak latem, gdy mam na działce warzywa i zieleninę, żal byłoby nie wykorzystać :)
UsuńŚwietny jest, robię podobnie. Buziaki :)
OdpowiedzUsuńBuziaczki :)
UsuńTeż tak robię Aguś, mam potem bazę do wielu dań :-)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńTeż często robię bulion warzywny, albo jak gotuję rosół to część odlewam i mam wtedy podstawę do pysznych dań :).
OdpowiedzUsuńJa również rosół mrożę, jak mi zostanie :)
UsuńJa dopiero w tym roku wpadłam na to, że mogę taki bulion zamrozić ;)
OdpowiedzUsuńLepiej późno, niż wcale :)
UsuńSuper baza:)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńNigdy nie pomyślałam, że można zrobić bulion i że można go zamrozić!
OdpowiedzUsuńMożna, a nawet trzeba :)
UsuńFajny skład bulionu, smaczny wg mnie :)
OdpowiedzUsuńMocno warzywny i skoncentrowany :)
UsuńDomowy najlepszy, ten kupowany nie wart wydawania pieniędzy
OdpowiedzUsuńPrawda, chociaż czasami nie ma wyjścia :)
UsuńNajlepszy, domowy bulion :D Pycha <3
OdpowiedzUsuńSzczera prawda :)
Usuń