Kolejna propozycja na aromatyczne szaszłyki drobiowe. Tym razem w domowej przyprawie gyros, którą Wam bardzo polecam. Tak przygotowane mięso jest miękkie i bardzo soczyste. Szaszłyki proponuję podać z sosem czosnkowym lub sosem tzatziki.
Składniki:
cała duża pierś z kurczaka (wyjdzie 6 małych szaszłyków)
patyczki do szaszłyków
Składniki marynaty:
patyczki do szaszłyków
Składniki marynaty:
5 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę
czubata łyżeczka oregano
czubata łyżeczka majeranku
czubata łyżeczka majeranku
płaska łyżeczka słodkiej papryki
pół płaskiej łyżeczki ostrej papryki
szczypta chili
szczypta chili
płaska łyżeczka rozmarynu
płaska łyżeczka tymianku
pół płaskiej łyżeczki mielonego kminku
pół płaskiej łyżeczki zmielonego pieprzu
pół płaskiej łyżeczki soli
kilka łyżek oleju rzepakowego
Wykonanie:
- Mięso przygotowujemy 2 godziny przed grillowaniem.
- Piersi myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym i kroimy na niewielkie kawałki o grubości około 1,5 cm.
- W celu przygotowania marynaty, wszystkie jej składniki mieszamy w misce. Oleju dajemy tylko tyle, aby marynata była lekko płynna, ale jeszcze gęsta.
- Marynatę wylewamy na mięso i całość dokładnie mieszamy.
- Tak przygotowane mięso nabijamy na patyczki do szaszłyków i odstawiamy do lodówki na przynajmniej 2 godziny.
- Rozpalamy grilla. Drób grillujemy na niewielkim żarze około 10 - 12 minut. Po około 5-6 minutach, szaszłyki obracamy na drugą stronę.
- Smacznego :)
Smakowite szaszłyki :)
OdpowiedzUsuńTak przegotowane i poddane wcześniejszej obróbce szaszłyki nie mogą być inne jak właśnie pyszne. Tak też wyglądają :)
OdpowiedzUsuńSuper jak dla mnie, bardzo lubię kurczaka, a tak przygotowany to już w ogóle, bajka.
OdpowiedzUsuńSą pyszne :)
UsuńPyszne szaszłyki. Po składzie marynaty widzę, ze mojemu synowi bardzo by smakowały :)
OdpowiedzUsuńZachęcam do zrobienia :)
UsuńWygląda bardzo apetycznie! :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńJadłam, dobre!
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo :)
UsuńTo my poprosimy wersję z sosem tzatziki :)
OdpowiedzUsuńBardzo proszę :)
UsuńSuper, taką mieszankę domową gyrosa to i ja zrobię - lubię mieć w domu takie gotowce, tylko właśnie nie kupione, a zrobione samemu ! :)
OdpowiedzUsuńZachęcam. Nie wrócisz do gotowców :)
UsuńTeż ostatnio przygotowałem taką przyprawę na grilla - nie ma jak domowa! :)
OdpowiedzUsuńBez porównania :)
UsuńDomowej przyprawy gyros jeszcze nie robiłam. Zapisuje sobie składniki i na pewno wypróbuję taką marynatę :)))
OdpowiedzUsuńZrób. Nie wrócisz do gotowców :)
Usuńo kurczę! ale pychotka ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńMusze je przyrzadzic na grilla:)
OdpowiedzUsuńO mniam, uwielbiam taką przyprawę, aż się głodna zrobiłam:)
OdpowiedzUsuńnie moje klimaty :) ale mąż mój byłby wniebowzięty :)
OdpowiedzUsuń:)
Usuńpyyyszności :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńRewelacyjne te szaszłyki, szczególnie z tą domową przyprawą gyros :)
OdpowiedzUsuń:)
Usuńomomoomomom takie cuda to ja wielbię:D zrobię dziś na obiad rodzince a co:) obserwuję:)
OdpowiedzUsuńŻyczę smacznego całej rodzince :)
UsuńNa pewno alternatywa dla tradycyjnego gyros. Osobiście lobię zdrowszą wersję fit gyros. Frytki z batatów, deepy jogurtowe oraz opiekam szaszłyki w piekarniku, a nie smażę. Mniam!
OdpowiedzUsuńDroga Kamilo, gdybyś przeczytała przepis, to zauważyłabyś, że to jest przepis na mięso z grilla, a nie smażone na patelni. Oraz, że prezentowany sos jest na bazie zdrowego jogurtu. Ale rozumiem, że chciałaś tylko skrytykować i jednocześnie pochwalić się swoją zdrową kuchnią. Pozdrawiam.
Usuń