Mięso mielone z grilla

Kolejna propozycja na grilla. Tym razem grillowane mięso mielone z patyczka. Aromat podczas grillowania boski :)

Mięso mielone z grilla


Składniki (wyszło 9 szaszłyczków):

500 g mielonej karkówki
1 jajko
2 czubate łyżki bułki tartej
6 dużych ząbków czosnku
1 średnia cebula
1 czubata łyżeczka majeranku
1 płaska łyżeczka tymianku
1 płaska łyżeczka papryki słodkiej
pół płaskiej łyżeczki papryki ostrej
pół płaskiej łyżeczki rozmarynu
1 płaska łyżeczka soli
pół płaskiej łyżeczki pieprzu

Wykonanie:

  • Do mięsa dodajemy: jajko, bułkę tartą, czosnek przeciśnięty przez praskę, cebulę startą na tarce o drobnych oczkach oraz wymienione przyprawy. Całość dokładnie wyrabiamy rękoma.
  • Z mięsa formujemy nieduże, podłużne kotleciki, które nadziewamy na patyczki.
  • Tak przygotowane mięso grillujemy na średnim żarze około 15 minut. W połowie czasu grillowania, mięso obracamy na drugą stronę. Najlepiej jest podważyć je łopatką, ponieważ surowe mięso leciutko przykleja się do rusztu. 
  • Smacznego :)

28 komentarzy:

  1. Coś jak kofta - pychotka. takie mięsko, z dymnym posmakiem smakuje rewelacyjnie. Jeszcze do tego jakiś lekki dip warzywny i jest boskie danie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, zrobione jak kofta, ale przyprawione po polsku i z innego mięsa :)

      Usuń
  2. Mniam, ależ bym się poczęstowała takim szaszłyczkiem:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Na takiego szaszłyka skusiłabym się nawet teraz, zaraz. Pysznie go zrobiłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przydatny przepis, bo na grillu przecież nie trzeba się ograniczać tylko do kiełbasy :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Super mięso takie ugrillowane. Kotleciki pierwsza klasa.

    OdpowiedzUsuń
  6. Super, ja miesa mielonego jeszcze nie grillowalam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli lubisz kotleciki mielone, to warto spróbować :)

      Usuń
  7. Wygląda tak apetycznie, że się pośliniłam ;) Pyszności :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo ciekawy pomysł! Trzeba będzie spróbować przy okazji najbliższego grilla :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Nic, tylko sięgnąć po takie mięsko na patyczku. Świetnie wygląda a i na pewno smakuje nieziemsko.
    Pozdrawiamy serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie jadłam mielonego z grilla muszę spróbować. Smacznie wygląda i nspewno tak smakuje.Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. a wiesz, że nigdy nie jadłam mielonego z grilla, jakoś nie wpadłam na to...ciekawy przepis. :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Super pomysł na obiad :). Mięsa mielonego jeszcze nie jadłam z grilla :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo lubię przeróżne wariacje z mielonego na grilla, wyglądają mega apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Mięso z grilla to doskonały powód do spotkania się na świeżym powietrzu i delektowania się smakiem lata. Grillowanie to nie tylko jedzenie, to celebracja sezonu grillowego!

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...