Kolejna propozycja na grilla. Tym razem grillowane mięso mielone z patyczka. Aromat podczas grillowania boski :)
Składniki (wyszło 9 szaszłyczków):
500 g mielonej karkówki
1 jajko
2 czubate łyżki bułki tartej
6 dużych ząbków czosnku
1 średnia cebula
1 czubata łyżeczka majeranku
1 płaska łyżeczka tymianku
1 płaska łyżeczka papryki słodkiej
pół płaskiej łyżeczki papryki ostrej
pół płaskiej łyżeczki rozmarynu
1 płaska łyżeczka soli
pół płaskiej łyżeczki pieprzu
Wykonanie:
- Do mięsa dodajemy: jajko, bułkę tartą, czosnek przeciśnięty przez praskę, cebulę startą na tarce o drobnych oczkach oraz wymienione przyprawy. Całość dokładnie wyrabiamy rękoma.
- Z mięsa formujemy nieduże, podłużne kotleciki, które nadziewamy na patyczki.
- Tak przygotowane mięso grillujemy na średnim żarze około 15 minut. W połowie czasu grillowania, mięso obracamy na drugą stronę. Najlepiej jest podważyć je łopatką, ponieważ surowe mięso leciutko przykleja się do rusztu.
- Smacznego :)
Bardzo fajne i chrupiące :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńCoś jak kofta - pychotka. takie mięsko, z dymnym posmakiem smakuje rewelacyjnie. Jeszcze do tego jakiś lekki dip warzywny i jest boskie danie :)
OdpowiedzUsuńTak, zrobione jak kofta, ale przyprawione po polsku i z innego mięsa :)
UsuńMniam, ależ bym się poczęstowała takim szaszłyczkiem:)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńNa takiego szaszłyka skusiłabym się nawet teraz, zaraz. Pysznie go zrobiłaś :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Krysiu :)
UsuńSmaczny pomysł na obiad! :)
OdpowiedzUsuńPrzydatny przepis, bo na grillu przecież nie trzeba się ograniczać tylko do kiełbasy :D
OdpowiedzUsuńPewnie, że nie :)
UsuńSuper mięso takie ugrillowane. Kotleciki pierwsza klasa.
OdpowiedzUsuń:)
UsuńSuper, ja miesa mielonego jeszcze nie grillowalam:)
OdpowiedzUsuńJeśli lubisz kotleciki mielone, to warto spróbować :)
UsuńWygląda tak apetycznie, że się pośliniłam ;) Pyszności :D
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy pomysł! Trzeba będzie spróbować przy okazji najbliższego grilla :)
OdpowiedzUsuńNic, tylko sięgnąć po takie mięsko na patyczku. Świetnie wygląda a i na pewno smakuje nieziemsko.
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie:)
Pozdrawiam również :)
UsuńNie jadłam mielonego z grilla muszę spróbować. Smacznie wygląda i nspewno tak smakuje.Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńŻyczę smacznego. Grill troszkę inaczej :)
Usuńa wiesz, że nigdy nie jadłam mielonego z grilla, jakoś nie wpadłam na to...ciekawy przepis. :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńSuper pomysł na obiad :). Mięsa mielonego jeszcze nie jadłam z grilla :)
OdpowiedzUsuńZachęcam do spróbowania :)
UsuńBardzo lubię przeróżne wariacje z mielonego na grilla, wyglądają mega apetycznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Elu. Pozdrawiam :)
UsuńMięso z grilla to doskonały powód do spotkania się na świeżym powietrzu i delektowania się smakiem lata. Grillowanie to nie tylko jedzenie, to celebracja sezonu grillowego!
OdpowiedzUsuń