piątek, 12 sierpnia 2016

Schab duszony w cebuli i pomidorach

Kolejna propozycja na schab duszony. Tym razem schab z cebulą, czosnkiem i pomidorami, pachnący majerankiem i lubczykiem. 

Schab duszony w cebuli i pomidorach



Składniki:

4 - 5 kotletów schabowych
4 duże cebule
4 duże ząbki czosnku
300 g pomidorów
papryka słodka do posypania kotletów i dodatkowo 1 płaska łyżeczka do sosu
2 czubate łyżeczki majeranku
1 płaska łyżeczka lubczyku
sól
pieprz
kilka łyżek oleju lub oliwy

Wykonanie:
  • Całe danie wykonujemy na jednej głębokiej patelni, do której mamy pokrywkę.
  • Kotlety rozbijamy tłuczkiem. Każdego, z obu stron, posypujemy solą, pieprzem i papryką słodką. Przyprawione mięso odkładamy na 30 minut.
  • Po tym czasie kotlety obsmażamy z obu stron na gorącym oleju. Mięso powinno się ładnie podrumienić. Podsmażone kotlety odkładamy na talerz, aby odpoczęły.
  • Cebulę kroimy w półkrążki.
  • Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy na niewielkie kawałki.
  • Na tłuszcz z podsmażania kotletów wrzucamy pokrojoną cebulę. Solimy ją, pieprzymy i podsmażamy do miękkości. Można dodać troszkę oleju, jeśli zajdzie taka potrzeba.
  • Gdy cebula jest podsmażona, odgarniamy ją na bok i bezpośrednio na patelnię wrzucamy czosnek, przeciśnięty przez praskę. Podsmażamy go około 3 minuty. Czosnek nabierze fajnego aromatu. Po tym czasie czosnek i cebulę razem mieszamy.
  • Do cebuli dodajemy pomidory, paprykę słodką, majeranek i lubczyk. Całość mieszamy i jeśli zachodzi potrzeba doprawiamy solą i pieprzem. W takim pomidorowo - cebulowym sosie będziemy dusili mięso.
  • Mięso układamy pod cebulą z pomidorami. Dolewamy 1/4 - 1/2 szklanki wody, tak, aby kotlety były przykryte sosem.
  • Całość dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa, czyli około 30 - 40 minut.
  • Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i całość trzymamy na ogniu jeszcze 10 minut, w celu zredukowania wody w sosie.
  • Smacznego :)

54 komentarze:

  1. Z chęcią bym zjadłam taki schabik na obiadek ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Apetycznie wyglądają kotleciki.Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszny schab. Bardzo lubię taką podsmażoną cebulkę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. To danie w sam raz dla mojego męża :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Taka cebulka musi pysznie smakować :D Zawsze mamy tendencję do jej wyjadania :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Wielce zachęcający obiadzik :) Dzięki za wspólny Błyskawiczny Piątek :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Smakowicie wygląda, idealny obiadek:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszna propozycja na obiad :) Coś w sam raz na te chłodne dni !

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszne mięsko:) pozdrawiam Cię kochana:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo lubimy takie smaki :-) super propozycja kochana :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Fajny schabik, mój małż...byłby zachwycony :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma rady Elu, trzeba zrobić. Pozdrawiam :)

      Usuń
  12. This is so inspiring! I love the post:)

    Irene Thayer

    OdpowiedzUsuń
  13. Jakże smakowicie to przygotowałaś. Ummm, mniam. Uwielbiam tak przyrządzone mięsko :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Pamiętam ten przepis z mojego rodzinnego domu. Moja mama często przygotowywała nam to danie w niedzielę do rosołku. Miło jest wrócić do wspomnień :-) Danie bardzo smaczne,a pzepis łatwy. Napewno do niego wrócę. Pozdrawiam cieplutko.:-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Muszę przyznać, że ja i członkowie mojej rodziny zazwyczaj robimy zwyczajne schabowe ale bardzo mi się spodobał ten przepis i nie jest wcale taki trudny więc zamierzam go przygotować ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. bardzo fajny pomysł na mięsko :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Szczerze przyznam ze nigdy w pomidorach nie robilam schabu. A te uwielbiam. Sprobuje przepis na pewno zreszta zdjecie baaaardzo zecheca ��

    OdpowiedzUsuń
  18. Wyborna propozycja! Z chęcią zapiszę przepis do bazy ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę i życzę smacznego :)

      Usuń
  19. Ten schabik jest w smaku cudowny.Robiłam a więc wiem co piszę.Dziękuję za smaczny przepis Agnieszko.Pozdrawiam i czekam na równie ciekawe propozycje.Bardzo lubię do Ciebie zaglądać.Jola

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo miło mi to czytać Jolu. Cieszę się, że schab Ci smakował. Pozdrawiam i życzę miłego wieczoru :)

      Usuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Spodobał Ci się przepis? Daj G+
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...