Kolejna propozycja na schab duszony. Tym razem schab z cebulą, czosnkiem i pomidorami, pachnący majerankiem i lubczykiem.
Składniki:
4 - 5 kotletów schabowych
4 duże cebule
4 duże ząbki czosnku
300 g pomidorów
papryka słodka do posypania kotletów i dodatkowo 1 płaska łyżeczka do sosu
2 czubate łyżeczki majeranku
1 płaska łyżeczka lubczyku
sól
pieprz
kilka łyżek oleju lub oliwy
Wykonanie:
- Całe danie wykonujemy na jednej głębokiej patelni, do której mamy pokrywkę.
- Kotlety rozbijamy tłuczkiem. Każdego, z obu stron, posypujemy solą, pieprzem i papryką słodką. Przyprawione mięso odkładamy na 30 minut.
- Po tym czasie kotlety obsmażamy z obu stron na gorącym oleju. Mięso powinno się ładnie podrumienić. Podsmażone kotlety odkładamy na talerz, aby odpoczęły.
- Cebulę kroimy w półkrążki.
- Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy na niewielkie kawałki.
- Na tłuszcz z podsmażania kotletów wrzucamy pokrojoną cebulę. Solimy ją, pieprzymy i podsmażamy do miękkości. Można dodać troszkę oleju, jeśli zajdzie taka potrzeba.
- Gdy cebula jest podsmażona, odgarniamy ją na bok i bezpośrednio na patelnię wrzucamy czosnek, przeciśnięty przez praskę. Podsmażamy go około 3 minuty. Czosnek nabierze fajnego aromatu. Po tym czasie czosnek i cebulę razem mieszamy.
- Do cebuli dodajemy pomidory, paprykę słodką, majeranek i lubczyk. Całość mieszamy i jeśli zachodzi potrzeba doprawiamy solą i pieprzem. W takim pomidorowo - cebulowym sosie będziemy dusili mięso.
- Mięso układamy pod cebulą z pomidorami. Dolewamy 1/4 - 1/2 szklanki wody, tak, aby kotlety były przykryte sosem.
- Całość dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa, czyli około 30 - 40 minut.
- Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i całość trzymamy na ogniu jeszcze 10 minut, w celu zredukowania wody w sosie.
- Smacznego :)
Z chęcią bym zjadłam taki schabik na obiadek ;)
OdpowiedzUsuńWspaniale wygląda:)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńApetycznie wyglądają kotleciki.Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam również :)
UsuńPyszny schab. Bardzo lubię taką podsmażoną cebulkę :)
OdpowiedzUsuńJa również :)
UsuńTo danie w sam raz dla mojego męża :)
OdpowiedzUsuńZachęcam do zrobienia :)
UsuńTaka cebulka musi pysznie smakować :D Zawsze mamy tendencję do jej wyjadania :D
OdpowiedzUsuńNie dziwię się. Ja też ją podjadam :)
UsuńWielce zachęcający obiadzik :) Dzięki za wspólny Błyskawiczny Piątek :)
OdpowiedzUsuńRównież dziękuję :)
UsuńSmakowicie wygląda, idealny obiadek:)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńPyszna propozycja na obiad :) Coś w sam raz na te chłodne dni !
OdpowiedzUsuń:)
UsuńPyszne mięsko:) pozdrawiam Cię kochana:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam również Asiu :)
UsuńMoje smaki:)
OdpowiedzUsuńZachęcam do zrobienia :)
UsuńBardzo lubimy takie smaki :-) super propozycja kochana :-)
OdpowiedzUsuńFajny schabik, mój małż...byłby zachwycony :)
OdpowiedzUsuńNie ma rady Elu, trzeba zrobić. Pozdrawiam :)
UsuńThis is so inspiring! I love the post:)
OdpowiedzUsuńIrene Thayer
Thank you :)
UsuńPrzepyszny schabik :D Idealny <3
OdpowiedzUsuńAle boski :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńAleż smakowite, mniam!
OdpowiedzUsuń:)
UsuńJakże smakowicie to przygotowałaś. Ummm, mniam. Uwielbiam tak przyrządzone mięsko :)
OdpowiedzUsuńJa również Krysiu :)
UsuńPamiętam ten przepis z mojego rodzinnego domu. Moja mama często przygotowywała nam to danie w niedzielę do rosołku. Miło jest wrócić do wspomnień :-) Danie bardzo smaczne,a pzepis łatwy. Napewno do niego wrócę. Pozdrawiam cieplutko.:-)
OdpowiedzUsuńCieszę się. Pozdrawiam serdecznie :)
UsuńMuszę przyznać, że ja i członkowie mojej rodziny zazwyczaj robimy zwyczajne schabowe ale bardzo mi się spodobał ten przepis i nie jest wcale taki trudny więc zamierzam go przygotować ;)
OdpowiedzUsuńŻyczę smacznego i pozdrawiam :)
Usuńbardzo fajny pomysł na mięsko :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńSzczerze przyznam ze nigdy w pomidorach nie robilam schabu. A te uwielbiam. Sprobuje przepis na pewno zreszta zdjecie baaaardzo zecheca ��
OdpowiedzUsuńale cudny !
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńI ten lubczyk! Doskonałe <3
OdpowiedzUsuńMiło mi, że przepis się spodobał :)
UsuńNa taki schab też się piszę :)
OdpowiedzUsuńWyborna propozycja! Z chęcią zapiszę przepis do bazy ;)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę i życzę smacznego :)
UsuńTen schabik jest w smaku cudowny.Robiłam a więc wiem co piszę.Dziękuję za smaczny przepis Agnieszko.Pozdrawiam i czekam na równie ciekawe propozycje.Bardzo lubię do Ciebie zaglądać.Jola
OdpowiedzUsuńBardzo miło mi to czytać Jolu. Cieszę się, że schab Ci smakował. Pozdrawiam i życzę miłego wieczoru :)
Usuń