piątek, 27 listopada 2015

Chlebek bananowy

Dzisiaj zapraszam na delikatne, mięciutkie, wilgotne i niezwykle aromatyczne ciasto bananowe, zwane chlebkiem bananowym.
Ciasto bananowe jest nie tylko bardzo dobre, ale również niezwykle proste do zrobienia.
Do wykonania chlebka bananowego wystarczy widelec, miska i około 5 minut czasu wolnego :)


Ciasto bananowe chlebek bananowy


Ciasto bananowe chlebek bananowy

Składniki:

75 g masła
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
1,5 szklanki mąki
4 dojrzałe banany
1 jajko

Wykonanie:

Wszystkie składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową.
Masło roztapiamy i odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki ciasta.
Do miski wsypujemy produkty suche: cukier, cukier z wanilią, sodę, sól, mąkę.
Jajko wybijamy do miseczki i roztrzepujemy widelcem.
Banany obieramy i rozgniatamy widelcem. Najlepiej zrobić to w większej misce.
Do rozgniecionych bananów wlewamy rozpuszczone masło i całość mieszamy widelcem.
Dodajemy roztrzepane jajko, mieszamy.
Wsypujemy produkty suche i ponownie mieszamy widelcem. Ważne, aby mieszać w jedną stronę i jak najkrócej, czyli tylko do połączenia się składników.
Ciasto przekładamy do blaszki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Moja blacha ma wymiary 10 cm x 25 cm.
Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 60 minut w temperaturze 170 stopni. Ja piekę z termoobiegiem. Musimy osiągnąć efekt tzw. suchego patyczka.

Smacznego :)

50 komentarzy:

  1. Wygląda pęknie, od razu czuje się ten zapach :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam banany! W chlebie także :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też bardzo lubię banany i wszelkie wypieki z nimi :)

      Usuń
  3. CHODZI ZA MNA TAKIE CHLEB. Z CHECIA BYM ZJADŁA!

    OdpowiedzUsuń
  4. Agnieszka chlebek wygląda przepięknie, takie cudo można jeść jak deserek :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak się tak szybko robi to najczęściej szybko się zjada. Takie ciasta są najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Chlebek piękny, cudnie wyrósł i w ogóle! Ja jutro planuję bananowy wypiek, zobaczymy co mi z tego wyjdzie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przypuszczam, że wyjdzie coś pysznego :)

      Usuń
  7. Tyle o nim słyszałam, nigdy nie robiłam, musze chyba się przybrać

    OdpowiedzUsuń
  8. Robiłyśmy kiedyś dosyć często i za każdym razem wychodziło nam inne ale zawsze pyszne :D Z dodatkiem orzechów jest najlepsze :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam chleb bananowy na śniadanie z masłem orzechowym!

    OdpowiedzUsuń
  10. Smacznie!

    Zapraszam do konkursu na moim blogu! :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. mam w planach zrobić taki chlebek :) Twój prezentuje się bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Słyszałam o chlebku bananowym, ale do tej pory go nie robiłam. Na zdjęciach prezentuje się naprawdę apetycznie, szkoda że przez monitor nie można poczuć zapachu :) Chlebek wygląda na dość prosty w wykonaniu i właśnie takie są najlepsze! Taki szybki wypiek może być wyjściem awaryjnym na wypadek niespodziewanych gości, bo podejrzewam, że spokojnie może pełnić rolę słodkiego ciasta lub robić za kulinarną ciekawostkę, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest bardzo prosty do zrobienia i bardzo ładnie wyrasta. Ja traktuję go jak ciasto :))
      Pozdrawiam.

      Usuń
  13. Tyle razy już sobie mówiłam, że upiekę chleb i chyba wreszcie zacznę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takiego prawdziwego chleba też jeszcze nie piekłam. Ten chlebek jest raczej rodzajem ciasta. Ale wygląda jak prawdziwy chleb :))

      Usuń
  14. Super chlebek. Już czuję jak smakuje.

    OdpowiedzUsuń
  15. Pyszny chlebek, już wyobrażam sobie ego zapach podczas pieczenia:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wspaniały chlebuś, bardzo takie lubię :-) zjadłabym kawałeczek :-)

    OdpowiedzUsuń
  17. Bardzo lubię bananowe chlebki :)

    OdpowiedzUsuń
  18. To jest jedno z moich absolutnie ulubionych ciast, pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Wygląda przepysznie - muszę w końcu upiec chlebek bananowy, bo wszyscy tak zachwalają, a ja jeszcze ani razu go nie próbowałam :O

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Spodobał Ci się przepis? Daj G+
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...