niedziela, 22 listopada 2015

Kapuśniak na żeberkach

Dzisiaj zapraszam na jedną z moich ulubionych zup. Kapuśniak z kiszonej kapusty, gotowany na żeberkach jest zupą idealną na jesienne i zimowe dni. 


Kapuśniak na żeberkach


Składniki:

1 kg żeberek
1,5 kg kapusty kiszonej
3 liście laurowe
15 ziaren ziela angielskiego
30 ziaren pieprzu
1 por
pół selera
1 marchewka
1 pietruszka
sól do smaku
1 czubata łyżeczka kminku mielonego
1 duża cebula
2 łyżki oleju
40 dag ziemniaków
2 czubate łyżki majeranku

Wykonanie:
  • Żeberka myjemy i dzielimy na mniejsze części. Mięso zalewamy zimną wodą (około 2 litry) i całość zagotowujemy. W międzyczasie zbieramy szumowinę.
  • Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól do smaku i gotujemy na wolnym ogniu, do czasu, aż mięso zmięknie.
  • Dodajemy pora, seler, marchewkę, pietruszkę i gotujemy 40 minut. Po tym czasie wyciągamy włoszczyznę.
  • Wyciągamy mięso, czekamy aż przestygnie, oddzielamy od kości, kroimy na małe kawałki i ponownie wrzucamy do zupy.
  • Kapustę odciskamy z soku, kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do zupy. Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna, można ją przed wrzuceniem do zupy przepłukać wodą. Soku z kapusty nie wylewamy. Jeśli podczas gotowania zupy stwierdzimy, że zupa jest za mało kwaśna, dodajemy  trochę soku.
  • Do zupy dodajemy kminek i całość gotujemy do czasu zmięknięcia kapusty.
  • W międzyczasie, pokrojoną w kostkę cebulę, podsmażamy na 2 łyżkach oleju. Powinna zmięknąć i się lekko zarumienić.
  • Gdy kapusta jest miękka, do zupy dodajemy ugotowane ziemniaki, pokrojone w drobną kostkę. Pokrojone ziemniaki gotujemy osobno, w niewielkiej ilości osolonej wody.
  • Na koniec dodajemy podsmażoną cebulę i majeranek. Zupę gotujemy 1 minutę i wyłączamy.
  • Smacznego :)

32 komentarze:

  1. Kapuśniak bardzo lubię taką mocną kwasiurę i koniecznie z dużą ilością kminku :) Pysznie się prezentuje:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak. Ja też uwielbiam taki bardzo kwaśny :)

      Usuń
  2. Oj tak wspaniała zupka na jesienne dni :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam kapuśniaczek, musi u mnie być mocno kwaśny, wtedy jest najlepszy ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja za kapuśniakiem nie przepadałam, ale zmieniło mi się dość dawno. Ostatnio jadłam dużo kapusty kiszonej, ale i tak talerz takiej zupy zjadłabym ze smakiem :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Często nie robiła nasza mama tej zupy ale zawsze zjadło się z ochotą :) Na dzisiejsze mrozy, idealna :D

    OdpowiedzUsuń
  6. kapuśniak na żeberkach najlepszy :) apetycznie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszna i sycąca zupka. U mnie w domu wszyscy uwielbiają kapuśniak! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziękuję za udział w akcji :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Kapuśniak na żeberkach z kiszonej kapusty musi być pyszny. Idealny na takie chłody :-).

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam :) Standardowy kapuśniak to jest to, aż poczułam zapach :) PYCHA!

    OdpowiedzUsuń
  11. Zupka jak marzenie. Jest w niej wszystko co bardzo lubimy. Najbardziej smakuje właśnie teraz :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Spodobał Ci się przepis? Daj G+
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...