piątek, 6 listopada 2015

Dynia pieczona z ziemniakami

Dzisiaj na moim blogu danie dla osób lubiących dynię.
Zapraszam na dynię Hokkaido zapiekaną z ziemniakami. Moja dynia pachnie czosnkiem i oregano. Czujemy w niej również lekką nutę ziół prowansalskich. Dynia Hokkaido ma na tyle miękką skórkę, że nie musimy jej obierać. Dzięki temu zachowujemy w potrawach jej piękny, pomarańczowy kolor. 

Dynia zapiekana z ziemniakami


Składniki (2 porcje):

1 mała dynia Hokkaido (moja ważyła 800 g)
1 kg małych ziemniaków
6 dużych ząbków czosnku
3 dojrzałe pomidory
1/5 szklanki oliwy z oliwek
2 czubate łyżeczki oregano
płaska łyżeczka ziół prowansalskich
czubata łyżka siekanych listków świeżej pietruszki
sól
pieprz


Wykonanie:

Dynię myjemy, wydrążamy i kroimy na cienkie, krótkie paseczki.
Ziemniak obieramy, myjemy i kroimy na plastry o grubości około 0,5 cm.
Czosnek drobno kroimy.
Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy na ćwiartki. Zadaniem pomidorów jest nadać dodatkowego smaku potrawie. Podczas zapiekania będą się rozpadać i otaczać warzywa swoim sokiem.
Tak przygotowane warzywa wkładamy do dużego naczynia żaroodpornego.
Dodajemy oliwę, oregano, zioła prowansalskie, pietruszkę oraz doprawiamy dość mocno pieprzem i solą.
Całość dokładnie mieszamy i wkładamy do nagrzanego piekarnika.
Warzywa zapiekamy 45 minut w temperaturze 200 stopni. (Warzywa muszą zmięknąć i się lekko zrumienić.) Ja piekę z termoobiegiem i włączoną górną grzałką. Podczas zapiekania, warzywa kilka razy dokładnie mieszamy. Podczas mieszania możemy ziemniaki i dynię spróbować i w razie potrzeby dosolić. Danie można również dosolić dopiero na talerzu. Oczywiście, jeśli zachodzi taka potrzeba.

Smacznego :)

54 komentarze:

  1. Bardzo lubię pieczoną dynię i myślę, że w tej wersji też będzie mi smakować! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny pomysł na dynię :) pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam pieczoną dynię i ziemniaki:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Agniesiu cudowny te Twój półmisek, aż mi zapachniało :))

    OdpowiedzUsuń
  5. Proste i przepyszne danie z moją ulubioną dynią :-). Pieczone warzywa są najlepsze.

    OdpowiedzUsuń
  6. O dyni nie musisz nam dwa razy mówić :D Jemy ją niemal codziennie i Twoje danie pożarłybyśmy w pięć minut :D

    OdpowiedzUsuń
  7. uwielbiam takie dania, pieczone warzywa to jedna z moich ulubionych potraw :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Również uwielbiam pieczone warzywa :)
      Pozdrawiam.

      Usuń
  8. Hokkaido to moja ulubiona dynia. Pyszne połączenie składników :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Dynię uwielbiam pod każdą postacią, Twoja wygląda niezwykle apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. idealny dodatek do obiadu :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam pieczone warzywa, pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pyszna, jesienna propozycja :) Hokkaido to zdecydowanie moja ulubiona odmiana dyni. Świetne połączenie, chyba sobie takie przygotuję :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Mniam uwielbiam pieczoną dynię, ostatnio robiłam ją już dwa razy - mam wielką dynię do obrobienia i po prostu wszystko jest od tygodnia z dynią :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. wygąda apetycznie. Lubię tego typu połaczenia

    OdpowiedzUsuń
  15. Pyszna propozycja :) Uwielbiam pieczone warzywa :) Pięknie to wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  16. Jakie fajne zestawienie:) tego nie próbowaliśmy a warto, bo zapowiada się niezła uczta:)

    OdpowiedzUsuń
  17. O mamo! Przegapiłam taki pyszny wpis! Kocham dynię i żałuję że nie zaopatrzyłam się na jutro, bo byłby pyszny obiad! Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Bardzo smaczny obiad :). Uwielbiam pieczone warzywa, smakują wyśmienicie z dużą ilością przypraw ;)

    OdpowiedzUsuń
  19. Taka zapiekanka musi być przepyszna :) Nie znam za wiele przepisów na dynię. Więcej jadłam ją w formie przetworów które są również bardzo dobre...taki dżemik na przykład.

    OdpowiedzUsuń
  20. Zrobiłam. Pyszna! Po raz pierwszy jadłam pieczoną dynię.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że smakowała. Pozdrawiam :)

      Usuń
  21. fajny przepis :) , wygląda smakowicie

    OdpowiedzUsuń
  22. Mogłabym jeść takie danie codziennie i nigdy by mi się nie znudziło :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również bardzo lubię tak przygotowane warzywa :)

      Usuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Spodobał Ci się przepis? Daj G+
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...