poniedziałek, 30 listopada 2015

Likier śmietankowo - kajmakowy

Dzisiaj mam propozycję dla osób lubiących likiery.  Likier śmietankowo - kajmakowy może być traktowany również jako dodatek do lodów (wersja dla dorosłych).


Likier śmietankowo - kajmakowy


Składniki:

300 ml śmietanki 30 % (duże opakowanie)
300 ml = 400 g krówkowej masy kajmakowej (opakowanie)
300 ml scotch whisky
300 ml wódki

Wykonanie:

Do naczynia wkładamy masę kajmakową i wlewamy śmietankę. Mieszamy i odstawiamy na 30 - 40 minut. W międzyczasie całość kilka razy mieszamy, aby masa kajmakowa się rozpuściła.
Dolewamy whisky i wódkę, mieszamy, przelewamy do butelki i trzymamy w chłodnym miejscu 3 dni. Codziennie potrząsamy butelką, aby składniki dokładnie się połączyły.
Po tym czasie delektujemy się pysznym, słodkim likierem.

Smacznego :)

24 komentarze:

  1. Bardzo lubię likier kajmakowy. Robię trochę inaczej. Ale też bardzo smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już skoczyłam do Ciebie Krysiu i zobaczyłam. Robisz inaczej taki likier, ale bardzo pysznie. Następnym razem wypróbuję twój przepis z dodatkiem kawy :))

      Usuń
  2. Ojej! Musi być przepyszny :) Lubię domowe likiery, są zdecydowanie smaczniejsze od tych ze sklepu.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię takie trunki, są pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj tak, z lodami zdecydowanie smakowałby najlepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie lubimy słodkości z alkoholem ale nasza mama i siostra byłyby zachwycone :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Zdążyłam czy już poprzedniczki wypiły wszystko? :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Likier wypity, kieliszki wylizane, butelka wykręcona :))

      Usuń
  7. ooo brzmi cudnie i wygląda pysznie :) do lodów, deserów - super!

    OdpowiedzUsuń
  8. Wow pyszny pewnie jest. Bardzo lubię domowe likiery i nalewki :-)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Spodobał Ci się przepis? Daj G+
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...