środa, 18 listopada 2015

Szarlotka z bezą

Dzisiaj zapraszam na szarlotkę z bezą. Ciasto jest pyszne. Jabłka mocno pachną cynamonem, a beza jest puszysta w środku i chrupka na zewnątrz.


Szarlotka z bezą



Szarlotka z bezą

Składniki ciasta:

1,5 szklanki mąki (250 g)
płaska łyżeczka cukru z wanilią
80 g cukru
8 g proszku do pieczenia
80 g margaryny do pieczenia
3 łyżki śmietany
3 żółtka

Składniki bezy:

3 białka
0,75 szklanki cukru

Składniki na warstwę z jabłek:

1 kg jabłek
2 czubate łyżeczki cynamonu
1 kisiel  pomarańczowy

Wykonanie ciasta:

Do miski wrzucamy mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, pokrojoną na mniejsze kawałki margarynę. Wszystkie składniki rozcieramy szybko w rękach. Dodajemy śmietanę i żółtka i wszystko krótko mieszamy (tylko do połączenia się składników).
Ciasto będzie zwarte, ale bardzo kleiste.
3/4 ciasta wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę. Ponieważ ciasto bardzo klei się do rąk, najlepiej jest zrobić to widelcem.  Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy 15 minut w 175 stopniach. Ja piekę z termoobiegiem. Pozostałe ciasto wkładamy do lodówki.

Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy cynamon oraz kisiel i całość dokładnie mieszamy.

Gdy spód ciasta kończy się zapiekać przygotowujemy bezę. Trwa to około 3 minuty.
Białka ubijamy mikserem. Gdy są ubite dodajemy powoli cukier, nie przerywając ubijania. Masa zrobi się gęsta i błyszcząca.

Po 15 minutach wyciągamy podpieczony spód ciasta. Wykładamy na niego jabłka, a następnie bezę. Na wierzchu ciasta rozkładamy pozostałą część ciasta. Zimne ciasto nie będzie się już lepić do rąk.
Ciasto ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy 55 minut w 175 stopniach.

Smacznego :)

Przepis dołączam do akcji:
Jesienne słodkości!

34 komentarze:

  1. Pyszne ciasto , uwielbiam z bezą :)

    OdpowiedzUsuń
  2. super szarlotka! uwielbiam szarlotki!

    OdpowiedzUsuń
  3. Oooo, szarlotki w takim wydaniu lubię najbardziej!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale mi Świętami zapachniało! Pyszna szarlotka :)

    OdpowiedzUsuń
  5. wow na taka szarlotkę to i ja sie pisze :) pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Super się prezentuje! taka dumna :) Pewnie smakuje obłędnie! Szarlotki to moje ulubione ciasta!
    Zapiszę sobie przepis może być bardzo przydatny na święta!
    Pozdrawiam Cię i zapraszam w wolnej chwili również i do mnie:
    www.homemade-stories.blogspot.be

    OdpowiedzUsuń
  7. Nasza siostra robi taką szarlotkę specjalnie dla nas :D Uwielbiamy takie smaki i wszyscy w domu o tym wiedzą :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też ją uwielbiam. Klasyka, ale pyszna :)

      Usuń
  8. Wow !! wygląda obłędnie :) jak z najlepszej cukierni :) pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wspaniała szarlotka. Oj zjadłabym z chęcią kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jabłka, pięknie urośnięta beza i jeszcze kruszonka - niczego więcej nie trzeba, no może filiżanki kawy:) Pyszotka:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Cudowna ci wyszła, ja szarlotki uwielbiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Z beza nigdy nie rozbiłam ale mogę sobie wyobrazić ze jest wspaniała :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Spodobał Ci się przepis? Daj G+
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...