środa, 11 listopada 2015

Łazanki z kapustą i pieczarkami

Dzisiaj zapraszam na łazanki z kapustą i pieczarkami.
Bardzo lubię pierogi z kapustą i pieczarkami, ale nie zawsze mam czas je lepić. Łazanki są równie dobre, a przygotowanie ich zajmie nam dużo mniej czasu :)


Łazanki z kapustą i pieczarkami



Składniki farszu ( 4 duże porcje):

3 cebule
1 czubata łyżeczka majeranku
sól do smaku
pieprz
1 kg pieczarek
1 kg kapusty kiszonej
oliwa do podsmażenia cebuli i duszenia pieczarek

400 g makaronu łazanki - (są to 4 porcje)

Wykonanie farszu:

Cebulę kroimy w kostkę, solimy, dajemy majeranek i całość podsmażamy na małym ogniu na oliwie do momentu zeszklenia się cebuli.
Pieczarki drobno szatkujemy, wrzucamy do garnka, solimy oraz pieprzymy do smaku i dolewamy 2 łyżki oliwy. Tak przygotowane grzyby dusimy 5 minut pod przykryciem. Następnie odkrywamy i nadal dusimy do momentu odparowania wody z pieczarek.
Kapustę gotujemy do miękkości. Trwa to około 1 godziny.
Po ugotowaniu, kapustę studzimy , odciskamy z wody i kroimy, aby była drobniejsza.
Tak przygotowane pieczarki, cebulę i kapustę łączymy, doprawiamy solą oraz dość mocno pieprzem i dokładnie mieszamy.

Makaron łazanki gotujemy al dente i dorzucamy do farszu. Całość mieszamy. Łazanki na talerzu możemy ozdobić pietruszką.

Smacznego :)

23 komentarze:

  1. Super przepis. Można go udoskonalić dodając zamiast pieczarek np.podgrzybki czy prawdziwki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak, tak. To prawda. Prawdziwki i podgrzybki nadają łazankom szczególnego smaku :)
      Kiedyś prawie zawsze łazanki robiłam z grzybami leśnymi, ale niestety, są takie lata, jak ten rok, że grzybów leśnych mam bardzo mało. Wówczas łazanki robię z pieczarkami, a grzyby leśne oszczędzam na szczególne okazje :)
      Ale muszę przyznać, że łazanki z pieczarkami są również bardzo dobre :)
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. pyszna klasyka :) czasami dodaję kawałek dobrej kiełbasy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie za mną chodzą łazanki, nieważne z czym byle z kapustą :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam uwielbiam :-) mogłabym jeść co najmniej dwa razy w tygodniu :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. ale z blatu smaczniutkie pieczareczki wyrosły :):):) a łazanek dawno nie jadłam, chyba złapałam na nie ochotę :)

    OdpowiedzUsuń
  6. tak mnie się skojarzyło - że takie łazanki to wersja leniwych pierogów z kapustą i pieczarkami:)

    OdpowiedzUsuń
  7. A wiesz, że łazanki są nam kompletnie smakowo nieznane? Nigdy u nas w rodzinie nikt ich nie robił :P W sumie to jesteśmy ciekawe jak smakują :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prawie tak, jak pierogi. Tylko pracy z nimi mniej :)

      Usuń
  8. Na łazanki to ja zawsze się piszę , są pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie ma jak łazanki. Pychota!!!

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Spodobał Ci się przepis? Daj G+
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...