środa, 4 listopada 2015

Barszcz czerwony z fasolką

Dzisiaj zapraszam na zupę, o której można powiedzieć, że jest pyszna. Barszcz czerwony z fasolką jest zupą smaczną, rozgrzewającą i kolorystycznie piękną. Aby uzyskać głęboką czerwień, która nie będzie się zmieniała z upływem czasu, do zupy nie dodajemy pieprzu mielonego, a jedynie w ziarnach.


Barszcz czerwony z fasolką


Składniki:

150 g fasoli
1 kg buraczków
2 udka z kurczaka + 3 skrzydełka
20 ziaren pieprzu
10 ziaren ziela angielskiego
3 liście laurowe
2 płaskie łyżeczki Vegety domowej roboty (mieszanka suszonych warzyw i ziół)
sól do smaku
1 marchewka
1 pietruszka
pół selera
pół pora
pół kilo ziemniaków
3 czubate łyżki majeranku
3 ząbki czosnku

Wykonanie:
  • Fasolkę namaczamy w wodzie dzień wcześniej i odstawiamy na całą noc.
  • Buraczki, bez obierania, wkładamy do garnka z wodą i gotujemy do miękkości (około godziny), odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia.
  • Po ostygnięciu, buraczki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  • Fasolkę gotujemy do miękkości (około 30 minut): do niewielkiego garnka nalewamy około 0,75 litra wody, solimy i wkładamy namoczoną dzień wcześniej fasolę. Po zmięknięciu fasolkę ściągamy z ognia i odstawiamy bez odcedzania.
  • Mięso oczyszczamy i myjemy pod zimną wodą.
  • Do garnka, w którym będziemy przygotowywać zupę, nalewamy 1,5 litra zimnej wody, wkładamy mięso, całość doprowadzamy do zagotowania, po czym gotujemy na małym ogniu. Na bieżąco ściągamy szumowinę.
  • Po zagotowaniu zbieramy szumowinę i dodajemy pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, Vegetę, sól.
  • Po 30 minutach od zagotowania się wywaru, dodajemy włoszczyznę: por, seler, marchewkę, pietruszkę.
  • Po kolejnych 30 minutach wyciągamy włoszczyznę.
  • Marchewkę i pietruszkę kroimy na mniejsze kawałeczki i ponownie wrzucamy do zupy. Do zupy dodajemy odcedzoną fasolę oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i całość gotujemy do zmięknięcia ziemniaków. Chwilę przed całkowitym zmięknięciem ziemniaków dodajemy starte buraczki.
  • Na koniec wrzucamy majeranek i czosnek pokrojony w drobną kostkę. Zupę wyłączamy.
  • Smacznego :)

40 komentarzy:

  1. Wygląda pysznie, od razu zapragnęłam świąt :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam zupy z buraków. Chętnie skorzystam z Twojego przepisu! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam, bo zupa jest pyszna. Ja też uwielbiam zupy z buraków :)

      Usuń
  3. Buraczki naszą miłością <3 nawet dzisiaj kupiłyśmy trzy, pierwotnie na puree ale może jednak zupka będzie :P

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię taki barszczyk, niestety moi domownicy nawet nie tkną :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Barszcz czerwony z jasiem to smak mojego dzieciństwa.

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję za udział w akcji :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniam jaki pyszny , uwielbiam barszczyk :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszności, narobiłaś smaka :) Moja mama robiła coś podobnego i mówiła na to barszcz ukraiński

    OdpowiedzUsuń
  9. Zupka wspaniała :-) teraz zupy mogę jeść codziennie i nigdy mi się nie znudzą :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Po co wchodziłam o tej porze...Mam ogromną ochotę ne ten barszcz;-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Lubię buraki i lubię fasolę. Dlatego ten barszcze z pewnością by mi smakował. A kolor powala. Fantastyczna zupa :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda cudownie, choć jeszcze nie łączyłam buraczków z fasolą, to chyba się w końcu skuszę ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Pyszny, lubię taki barszczyk, pożywna zupka

    OdpowiedzUsuń
  14. Barszcz czerwony bardzo lubię i jadam go często, ale z fasolką to jeszcze nie próbowałam. Zapowiada się bardzo ciekawy smak! :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Pychota - oprócz fasolki i ziemniaków dodaję kwaśne jabłka, sparzone pomidory i suszonego grzybka, a zamiast porcji rosołowej i skrzydełek łyżkę masła.

    chicporadnik.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  16. Ależ przecudowny barszczyk, chyba narobiłaś mi smaka :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Skrócona wersja barszczu ukraińskiego, który uwielbiamy:)
    Taki barszczyk - to niebo w ustach:)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Spodobał Ci się przepis? Daj G+
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...