poniedziałek, 16 listopada 2015

Zupa z koperkiem

Jesienią i zimą powinniśmy jeść dużo zup, ponieważ są nie tylko zdrowe, ale rozgrzewają.
Dzisiaj zapraszam na zupę pachnącą koperkiem. Jest pyszna, lekka i bardzo aromatyczna. Smakuje o każdej porze roku. Do jej zrobienia musimy posiadać koperek świeży lub mrożony.


Zupa z koperkiem


Składniki:

2 udka z kurczaka + 2 skrzydełka
20 ziaren pieprzu czarnego
10 nasion ziela angielskiego
4 liście laurowe
2 płaskie łyżeczki Vegety domowej roboty (mieszanka suszonych warzyw i ziół)
sól do smaku
1 pietruszka
gałązka lubczyku
kawałek selera lub, jeśli mamy, 6 świeżych dużych liści selera
kawałek pora
7 średnich ziemniaków
5 marchewek
ząbek czosnku
duża garść posiekanego świeżego koperku (ja użyłam mrożonego)


Wykonanie:
  • Do garnka wkładamy oczyszczone i umyte pod zimną wodą mięso i wlewamy 2 litry zimnej wody. Włączamy gaz i gotujemy na małym ogniu. Gdy woda zacznie się gotować, zmniejszamy gaz. Na bieżąco ściągamy ściągamy szumowinę.
  • Po 30 minutach gotowania wrzucamy liście laurowe, pieprz, ziele angielskie, Vegetę, sól.
  • Po kolejnych 30 minutach dodajemy pietruszkę, lubczyk, seler, por.
  • Po 30 minutach wyciągamy wrzuconą włoszczyznę oraz mięso.
  • Dodajemy marchewkę pokrojoną w kostkę.
  • Zupę gotujemy do momentu zmięknięcia marchewki, po czym dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę.
  • W międzyczasie, mięso oddzielamy od kości i ponownie wrzucamy do zupy.
  • Gdy ziemniaki są prawie miękkie dodajemy ząbek czosnku i posiekany koperek i jeszcze 1-2 minuty gotujemy.
  • Smacznego :)

36 komentarzy:

  1. Agnieszko bardzo pyszna zupka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie lubię pietruszki w zupie a koperek uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja poproszę miseczkę takie zupy. W taką pogodę jak znalazł.

    OdpowiedzUsuń
  4. A ja przeciwnie do Aniu uwielbiam pietruszkę a z koperkiem gorzej :)

    OdpowiedzUsuń
  5. na jesienne chłody idealna :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję za udział w akcji :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zupy z dodatkiem koperku to ja wręcz uwielbiam :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszna zupka, uwielbiam takie, zwłaszcza w czasie chłodów:)

    OdpowiedzUsuń
  9. No, no! Takie zupki to ja rozumiem :) Pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  10. Zupy gotuje bardzo często i je lubię. Na szczęście moje chłopaki też je lubią. Pysznie Agnieszko :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Zupka super i taka jaką lubimy:) wszystko widać :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ubolewamy nad tym, że nie przywiozłyśmy sobie z domu mrożonego kopru i pietruszki :P Kupne choć świeże to nie ma tak intensywnego aromatu.

    Zapraszamy do wzięcia udziału w naszym konkursie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda. Te kupne tak nie pachną :)
      Już zaglądam do konkursu :)

      Usuń
  13. Super przepis, bardzo lubię taką zupkę :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Chętnie wprosiłabym się do Ciebie na taką zupę. Uwielbiam koperkową :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Spodobał Ci się przepis? Daj G+
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...