wtorek, 7 lipca 2015

Makaron z kurkami i serkiem mascarpone

Dzisiaj w kuchni pachnie kurkami. Aromatyczne  kurki z cebulką, pietruszką i serkiem mascarpone, podane z makaronem tagliatelle. Sos, dzięki mascarpone, jest delikatny, wprost aksamitny i ma mocno kurkowy smak i zapach. 

Makaron z kurkami i serkiem mascarpone


Składniki:

2 duże cebule
250 g - 300 g kurek
mały pęczek pietruszki
sól
pieprz
4 łyżki oliwy
1/2 serka mascarpone
220 g makaronu tagliatelle

Wykonanie:

  • Cebulę siekamy w kostkę.
  • Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę, lekko solimy i podsmażamy do jej zeszklenia.
  • Kurki myjemy i jeśli są duże kroimy na 2 - 4 części. Małych nie musimy kroić.
  • Do podsmażonej cebuli dodajemy kurki. Całość solimy, pieprzymy i dusimy pod przykryciem 5 minut.

  • Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i dusimy kolejne 3 minuty pod przykryciem i 2 minuty bez przykrycia.

  • Na koniec dodajemy serek mascarpone. Całość mieszamy, dusimy pod przykryciem jeszcze 3 minuty. W międzyczasie próbujemy i dosalamy, jeśli zachodzi taka potrzeba.

  • Makaron wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę i gotujemy al dente. Odcedzamy.
  • Makaron mieszamy z sosem. Podajemy.
  • Smacznego :)


22 komentarze:

  1. A można zastąpić pieczarkami?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz. Jednak pieczarki po wrzuceniu na patelnię (do cebulki) ja bym podsmażyła. To tylko taka moja sugestia (moim zdaniem będzie lepszy smak). Nie duś ich więc pod przykryciem. Jak cała woda z pieczarek odparuje, wówczas jeszcze je podsmaż i dopiero wówczas zrób sos. Ja bym dała mascarpone i trochę (1/3 szklanki) bulionu. Z kurek nie trzeba wody odparowywać i dlatego wystarczy dać mascarpone. Ale pieczarki podsmażone, po odparowaniu wody, są lepsze. Dlatego, aby sos nie był za gęsty, ja bym dała oprócz mascarpone trochę bulionu. Pozdrawiam :)



      Usuń
  2. Mniam mniam koniecznie muszę zrobić 😊

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pysznie i jest mało wymagające do przygotowania. Super przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Serka mascarpone w tej postaci nie znałam. Trzeba wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie przepadam za kurkami, ale makaron uwielbiam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapraszam w takim razie do mojego makaronowego królestwa :)
      Mam tak dużo przepisów dla Ciebie :)

      Usuń
  6. Makaron z kurkowi-śmietanowym sosem uwielbiam. Z mascarpone nigdy nie jadłam, ale już mi się podoba ten przepis! Dzięki za inspirację!

    OdpowiedzUsuń
  7. Och, ależ mi narobiłaś apetytu na kurki, strasznie dawno nie jadłam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja już zaczęłam sezon. Uwielbiam kurki :)

      Usuń
  8. Swietnie to wyglada, musi byc pyszne! Nie wiem czemu ale zawsze boje sie przygotowac cos z grzybami, chyba musze to pokonac i zaczac gotowac bo slinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda podobnie jak u mojej mamy :) Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Spodobał Ci się przepis? Daj G+
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...