piątek, 17 lipca 2015

Makaron z cukinią i bobem

W lipcu zawsze z niecierpliwością czekam, aż na mojej działce dojrzeje bób. Bardzo go lubię, zwłaszcza ten pierwszy, najmłodszy. Dzisiaj w mojej kuchni pachnie czosnkiem, ziołami prowansalskimi i oregano. Zapraszam na makaron z cukinią i bobem.

Makaron z cukinią i bobem


Składniki:

(Jest to porcja dla 3 osób)
300 g bobu
1 duża cebula
2 małe cukinie
4 ząbki czosnku
4 łyżki oliwy
50 g masła
1,5 czubatej łyżeczki ziół prowansalskich
1 czubata łyżeczka oregano
sól
pieprz
300 g makaronu tagliatelle

Wykonanie:
  • Cukinię myjemy, odcinamy końcówki i bez obierania kroimy na paseczki.
  • Cebulę i czosnek siekamy w kostkę.
  • Bób gotujemy w osolonej wodzie tak, aby był al dente. Studzimy i obieramy ze skórki.
  • Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i czosnek, solimy i podsmażamy 10 minut.
  • Następnie dodajemy cukinię, masło, ponownie solimy, pieprzymy, dodajemy zioła prowansalskie i oregano. Całość mieszamy i podsmażamy około 15 minut.
  • W międzyczasie próbujemy i dosalamy, jeśli jest taka potrzeba.
  • Gdy potrawa jest gotowa, czyli cukinia jest miękka, ale nie rozgotowana, dodajemy bób, całość mieszamy, podsmażamy jeszcze 1 minutę.
  • Makaron wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę i gotujemy al dente.
  • Warzywa mieszamy z makaronem i podajemy.
  • Smacznego :)








8 komentarzy:

  1. Chętnie zrobię taki obiad niebawem! Uwielbiam bób!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda super. Zwykle bób jadałem sam ugotowany, nie wiedziałem że można go do makaronu dodawać

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pysznie, tak zielono :) ale chyba nawet nie dodawałabym makaronu - same warzywa, by mi wystarczyły <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie, że tak można. Ja uwielbiam makaron, więc często z warzywami go łączę :)

      Usuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Spodobał Ci się przepis? Daj G+
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...