środa, 8 lipca 2015

Cukinia faszerowana mięsem

Cukinia jest warzywem, które na stałe zagościło w mojej kuchni. Dzisiaj w mojej kuchni cukinia pachnie czosnkiem, oregano, bazylią i majerankiem. 
Cukinia faszerowana mięsem może stanowić samodzielne danie. Podana z ryżem jest propozycją na lekki, ale i sycący letni obiad.


Cukinia faszerowana mięsem


Składniki farszu:

0,5 kg mięsa - mielonej karkówki
2 duże cebule
5 ząbków czosnku
pomidory w puszce
1/2 szklanki bulionu warzywnego
1/2 łyżeczki cukru
3 czubate łyżeczki suszonego oregano
1 czubata łyżeczka suszonej bazylii
1 czubata łyżeczka majeranku
posiekany pęczek świeżej natki pietruszki
sól
pieprz
4 łyżki oliwy z oliwek

Pozostałe składniki:

6 małych cukinii
20 dag sera żółtego Gouda (w plastrach)

Przygotowanie farszu:

Na rozgrzanej oliwie podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek (około 8 minut).
Następnie dodajemy mięso, całość mieszamy i dalej smażymy kolejne 5 minut.
Do mięsa dodajemy poszatkowane pomidory (wlewamy również sos pomidorowy, który był w puszce) i bulion warzywny. Dodajemy cukier, oregano, bazylię, majeranek, pietruszkę, sól i pieprz i dusimy kolejne 4 minuty.

Wykonanie:

Cukinię myjemy, odcinamy końcówki, przecinamy na pół, wydrążamy środek łyżeczką.
Do naczynia żaroodpornego wlewamy 6 łyżek wody. Z cukinii podczas pieczenia będzie wyciekał sok i dzięki wodzie nie będzie się on przypiekał.
Łódeczki z cukinii układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy solą i napełniamy farszem.
Na farszu układamy plasterki sera żółtego.
Tak przygotowane cukinie wkładamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy 40 minut w 175 stopniach.
Cukinię pieczemy w 2 naczyniach (w jednym taka ilość się nie zmieści) na 2 poziomach piekarnika.

Podanie:

Cukinia faszerowana mięsem, podana jako danie obiadowe, najlepiej smakuje z ryżem.
Ja podaję ją z białym ryżem długoziarnistym. Ryż polewam sokiem, który wyciekł z cukinii podczas pieczenia.

Smacznego!













Cukinia faszerowana mięsem

Cukinia faszerowana mięsem

Cukinia faszerowana mięsem

10 komentarzy:

  1. na pewno bardzo dobre

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo dobre :-)
    Zachęcam do zrobienia.

    OdpowiedzUsuń
  3. Cukinię po prostu kocham i mogę ją jeść na wiele sposobów :-) Pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kolejna odsłona cukinii i na dodatek bardzo smaczna:) jak widać możliwości jest wiele i za to lubimy cukinię a Ciebie serdecznie pozdrawiamy:)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Spodobał Ci się przepis? Daj G+
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...