środa, 22 lipca 2015

Nalewka wiśniowa

Dzisiaj  krótko o tym, jak zamknąć lato w słoiku. Tak skończyły ostatnie wiśnie z mojej działki :)
Nalewka wiśniowa jest niesamowicie aromatyczna i pyszna. A i kolor ma piękny, głęboki, sami zobaczcie. 


Nalewka wiśniowa


Składniki:

1 kg wiśni
0,3 kg cukru
0,5 litra spirytusu zwykłego lub do nalewek

Wykonanie:

Wiśnie drylujemy, wkładamy do dużego słoja, zasypujemy cukrem i odstawiamy na 24 godziny. W tym czasie kilka razy potrząsamy słoikiem. Po dobie dolewamy spirytus i odstawiamy na 2 miesiące w ciemne miejsce.
Ponieważ ja nie mam takiego dużego słoika, składniki rozdzielam do 2 mniejszych, o pojemności 0,9 litra.
Po 2 miesiącach wiśnie odsączamy. Można je przeznaczyć jako dodatek do ciast i deserów. Trzymamy je wówczas w lodówce.
Nalewkę filtrujemy przez gazę, przelewamy do butelek i odstawiamy na kolejne 3 miesiące.
Ćwiczymy silną wolę.
Ciągle ćwiczymy.
Ciągle...
Można skosztować :)
Nalewka z biegiem czasu będzie miała coraz lepszy smak. Spróbujcie przetrzymać ją rok, a będzie niesamowita.

Z tej ilości składników wyszedł litr nalewki.
Nalewka wiśniowa na mocnym spirytusie nie jest, moim zdaniem, za mocna. Jeśli wolicie delikatniej, można dać spirytus nalewkowy. Ja robiłam na zwykłym -  mocnym.
Smacznego :)
Nalewka wiśniowa


14 komentarzy:

  1. Bardzo lubię naleweczki :-) zimą fajnie rozgrzewają :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam domowe nalewki i przetwory :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie... co za kolor :-) Zapewne będzie pyszna.

    OdpowiedzUsuń
  4. Odpowiedzi
    1. Ja robię każdego lata. Taka nalewka jest pyszna :)

      Usuń
  5. Nie bardzo wiem co autor miał na myśli pisząc, że trzeba ćwiczyć silną wole. Ja nie muszę. Mam zawsze ok 100 litrów różnych nalewek i nic nie muszę ćwiczyć. Piję sobie kiedy chcę i jaką chcę. Na nic nie muszę czekać. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Autor miał na myśli to, że aby nalewka miała właściwy smak, musi postać kilka miesięcy. To tylko szczypta humoru....

      Usuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Spodobał Ci się przepis? Daj G+
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...